Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa szkieletora w Opolu

opole1

Recommended Posts

Witam wszystkich!!!

aaaaaaale szybko to idzie!!!

dziś montują mi już dach, mówię wam, jaki jestem nakręcony. Jeszcze w życiu nie widziałem, żeby ktoś tak sprawnie pracował.

A domek jest dokładnie taki, jak sobie wymarzyłem, tylko ładniejszy. Jutro przychodzi dachówka. Mówię wam, że można się zapomnieć, jak się na to patrzy... Właściwie cały czas tam siedzę, mam nadzieję, że niczego nie przeoczę.

Mogę wam tylko polecić ten sposób budowania!!!

długo się wahałem, ale teraz już nie żałuję...

Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych, wyślę wam zdjęcia, jak znajdę chwilę:)

jeśli ktoś chciałby przyjechać i zobaczyć, serdecznie zapraszam, piszcie na maila

[email protected]

lub tutaj.

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.:)

jasne, że będą zdjęcia, robię codziennie, ile mogę... teraz właśnie wróciłem z budowy, niestety było troche ciemno:( ale mam z dziś rano i pewnie najpóźniej w weekend będziecie mogli je sobie wszystkie obejżeć.

Codziennie jestem pod wrażeniem tego, co sie dzieje na budowie. Moje wszystkie wątpliwości, jakie miałem początkowo co do tego, że pora roku nie ta, że pomimo zapewnień firmy gdzieś sie to wszystko skomplikuje, bo dom jest raczej dość skomplikowany, jeśli chodzi o bryłę, dach ma sporo załamań (urzędnicy narzucili mi maksymalną dopuszczalną wysokość ścian, stąd dach naczółkowy)... ale widząc profesjonalizm brygady monterskiej, mozna mieć naprawdę przyjemność, budując dom:)

I cała ta wymiana doświadczeń zaczyna być dla mnie opowiadaniem, jak to powstaje a nie narzekaniem na problemy z wykonawcami.

Życzę tego każdemu i mówię wam, zastanówcie się trzy razy, zanim zdecydujecie sie na wybór firmy, która ma zbudować WASZ DOM. Bo tak naprawdę, to tylko i wyłącznie od nich zależy, jaki on będzie. Od tych ludzi, którzy go produkują i od tych, którzy budują. Ja się przekonałem na własnej skórze i jestem szczęśliwy, że nie muszę tu się przed wami wypłakiwać, że coś poszło nie tak. Od wtorku 05.00 stałem z niewielkimi przerwami na budowie i widziałem każdy szczegół, każdą ścianę i każdą krokiew jaka została wbudowana. Jeśli miałbym to robić przez kilka miesięcy, czy lat... no nie wiem. Szybkie budowanie ma mnóstwo zalet a ta jest jedną z nich. Przez trzy- cztery dni urlopu można prześledzić cały proces budowy. Akurat dla mnie czas jest najważniejszy, więc cieszę sie po prostu z tego. To, co zobaczyłem jest według mnie warte tych pieniędzy, które zapłaciłem za ten dom. Ale zobaczycie sami, kiedy przygotuję zdjęcia:)

pozdrawiam wszystkich aktywnych i innych :wink:

Witajcie, nareszcie udało mi się znaleźć trochę czasu na wtawienie na serwer paru zdjęć z budowy. chcecie to zobaczcie, po weekendzie będzie więcej:)

Pozdrawiam!!!

PS.

Może uda się zobaczyć kilka fotek z Opola???

gdzie jest opole1?

http://republika.pl/jarektomczak/

Rzeczywiście fajne fotki:)

i to wszystko od wtorku?

to co jeszcze będziemy mogli zobaczyć w ten weekend?

mam nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać, panie Jarku.

trochę słaba jakość, czy możemy je dostać troche lepsze na maila?

[email protected]

do zobaczenia jutro!

Rzeczywiście fajne fotki:)

i to wszystko od wtorku?

to co jeszcze będziemy mogli zobaczyć w ten weekend?

mam nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać, panie Jarku.

trochę słaba jakość, czy możemy je dostać troche lepsze na maila?

[email protected]

do zobaczenia jutro!

hehehe:)

spoko, speer!

pracy jest jeszcze na kilka tygodni, akurat w weekend będą kryć dach folią i robić podbitkę. najfajniejszy moment, żeby wszystko obejżeć już "pod dachem", ale jeszcze w stanie, gdzie widać jak ico zostało wykonane... Można spokojnie pochodzić po domku, nie martwiąc się o "latające ściany" na dźwigu.:)

Cieszę się, że się spotkamy, w czwartek zrobiliśmy grilla i piwko:)

może jutro też sie uda.

zdjęcia juz wysyłam,

pozdro!!!

Witam

Nowy jestem co po loginie widać :)

Właśnie jestem po zakupie działki i zastanawiam się nad wybiorem wykonawcy mojego wymarzonego domu.

Planuje sprzedać mieszkanie i zainwestować tak uzyskane fundusze w dom, który stanie dość szybko przez co pozbędę się utrzymywanie dwóch lokali, nie bawi mnie mieszkanie w bloku. płacenie czynszu i jeszcze finansowanie budowy, wolę tę kase z czynszu przeznaczyć na ratę kredytu (choć trzeba dołożyć). Wolę własny dom, niż mieszkanie w czymś co tylko w teorii jest moje.

Co do obrońców technologii tradycyjnej: ja do tradycji mam pewne zastrzeżenia: już nie raz widziałem jak się inwestorowi nie udało zamknąć stanu przed zimą, a jak potem wyglądają ściany to nie trzeba chyba pisać. Poza tym, sam nie mam zamiaru budować, bo

a) praca

b) spędzać resztę dnia na budowie to mi się nie widzi, pilnowanie robotników

Ja jestem zdecydowany na szkielet, rodzina w niemczech ma Haas, w stanach znajmi też szkieletora mają. W zasadzie w naszym kraju to mam do wyboru Praefę, Unibud i Haas. Czemu szkielet? Proste, dom budowany jest szybko, nie muszę siedzieć cały czas na budowie i pilnować ekipy, odpadają mi koszty (w przypadku budowy samemu) zamawiania materiałów, dowozu , itp, itd. A poza tym nie należą do ludzi którzy muszą mieszkać w silikatowym bunkrze :D szkieletory stoją w austrii, kanadzie, stanach i świetnie się mają, nic im nie dolega. Ale u nas pokutuje przekonanie, że dom musi być duży i mocny, bo będą w nim pokolenia mieszkać :), sorry winnetou, ja chcę niewielki domek, bo i tak dzieci jak dorosną to się będą chciały na swoje wyprowadzić, a nie mieszkać z "wapnem".

-Dom Praefy widziałem pod M1 w Czeladzi -> jak stał i po rozbiórce i mam jakieś takie mieszane uczucia, nie wiem czemu, ale jakoś mi ta firma nie leży. Musze się z nimi skontaktować, może to mnie przekona. Stoi, albo stał bo dawno tamtędy nie jechałem chyba jeszcze przy 3Stawach w Katowicach.

-Niedawno odwiedziłem stronę Haas w Polsce. Faktycznie oferta domków jest niezła, każdy możne znaleźć coś dla siebie. Na targach w Poznaniu rozmawiałem z przedstawicielem. Oni nie narzucją tych projektów można sobie coś samemu z ich pomoca zaprojektować. Ale ze strony podoba mi się Top Line 100 B -> ten z niebieskim wykończeniem -> super. Wiem, że sporo budują tego w niemczech (dzwoniłem do rodzinki i wybadali mi tę fimę). Choć nie są najtańsi, ale szybcy i sporo bajerów jest "w pakcie" (kolektory, kocioł, drzwi antywłamaniowe)

-Co do Unibudu to odradzano mi go :( wiele razy. Też musze się z nimi skontaktować, może ja sie przekonam.

Jak wybadam Praefę i Unibud to coś jeszcze o tym napiszę.

Bye

-Co do Unibudu to odradzano mi go :( wiele razy. Też musze się z nimi skontaktować, może ja sie przekonam.

Jak wybadam Praefę i Unibud to coś jeszcze o tym napiszę.

Witam. Jakich argumentów używali ci którzy odradzili wielokrotnie Unibud ? (możesz przesłać na priva?) Czekam na Twój post o Unibudzie i Praefie jak już ich wybadasz :-). Pozdrawiam

Czytając ten wątek, mam mieszane uczucia 8) :) :D :x :-? :o :p

Hej katja,

ja mam codziennie i niezmiennie mieszane uczucia. :-?

Tak naprawdę to nie wiem, z kim i oczym rozmawiam... kto buduje, kto reklamuje, kto tylko prześmiewa. Mam strasznie mało czasu, żeby się tym pisaniem zajmować, ale chcę to robić.

mnie interesuje mój domek i na tym sie koncentruję, więc... może napisz o swoich a ja ci opowiem, co mnie trapi...

Zycie inwestora jest conajmniej ciężkie do prze......ne.

Zaczynając budowę chciałem uniknąć błędów mojej rodziny, znajomych i wszystkich innych. Nie wiem jeszcze czy mi sie to uda, ale jestem na właściwej drodze, sądząc po dotychczasowym rozwoju sytuacji. O reszcie chcę tu napisać, opowiedzieć i pokazać. bo widzę, że jak już będzie koniec, to nikt mi nie uwierzy:)

Część, nareszcie jestem. Ostatnio miałem mało czasu. Związane jest to z chęcią podglądnięcia wszystkiego co się da a co związane jest z moją budową. Tempo jest zaskakujące w tej chwili szpachlowane są ściany. W poniedziałek wchodzą kafelkarze. Co do mozliwości oglądnięcia domu w aktualnej fazie budowy, oczywiście dla zainteresowanych a nie tych co reklamują, zapraaszam do miejscowości Dąbrowa (Niemodlińska) pod Opolem , ul. Dębowa. Jesli macie pytania to chętnie odpowiem, jesli znajdę oczywiście trochę czasu, bo chętnie siedziałbym cały dzien na budowie, ale kiedyś trzeba zarabiać.

Jarku T. nie bierz tego do siebie. Gratuluję zawrotnego tempa.

Jednak jest coś w tym wątku, co powoduje moje mieszane uczucia :-?

Pewnie, że nie biorę tego do siebie...(ale czego właściwie?) zdradź mi katiu, co powoduje Twój niepokój...? lub niesmak? albo jak to nazwiesz? :wink:

Obejżyj zdjęcia, jeśli możesz lub chcesz, to przyjedź i obejżyj dom. Jeśli masz pytania, chętnie Ci na nie odpowiem. Jeszcze raz: mi nie chodzi o wątek, tylko o mój dom, bo on jest dla mnie najważniejszy. Pokazywanie go rodzinie i znajomym to jedna sprawa, wszystkim innym, którzy chcą go zobaczyć, to druga, niezależna. Rodzina będzie go widziała przez cały czas, kiedy będzie tam mieszkać. mnie to fascynuje już dzisiaj może jeszcze bardziej, niż później... wtedy żona przejmie "stery":)

Witam. Jakich argumentów używali ci którzy odradzili wielokrotnie Unibud ? (możesz przesłać na priva?) Czekam na Twój post o Unibudzie i Praefie jak już ich wybadasz :-). Pozdrawiam

Co do Unibudu, to może dziwne, bo każdy powołowyał się na znajomych,znajomych od strony znajomych, ale że domy te są drogie i róznie bywa z trwałością. Co do tych wypowiedzi trudno mi się z nimi zgodzić, bo firma istnieje już trochę na rynku, ma jakieś wyniki w sprzedaży, ale jak kilka osób tak mówi to człowiek ma od razu jakąś antypatię, często nieuzasadanioną, ale ma. Posądzam, że domy mają jednakową jakość jak reszta "szkieletorów". Choć mam jeszcze jedno wytłumaczenie na ten obraz. Po prostu Unibud zna wielu, a do niedawna Haas i Praefa nie były znane więc nikt się nie mógł wypowiedzieć.

Najlepiej gdyby tak mieli (cała trójca) domy pokazowe, gdzie można by sobie np. tydzień pomieszkać ... może byłoby łatwiej.

Najpierw wypowiem się co do cen. Dziś zamiast pracować siedziałem cały dzień na necie i telefonie. Co ciekawe porównując sobie na szybko ceny to wszystkie wyglądają dość podobnie licząc dom o podobnym wyposażeniu (np Haas daje różne bajery w standardzie, te drzwi, kolektory (aha, pogadałem z jednym fachowcem i dowiedziałem się, że kolektory dobrze działają w naszej strefie klimatycznej i faktycznie pozwalają częściowo zaoszczędzać koszty ogrzewania, a jako że jestem inż. ochrony środowiska - to jakby nie patrzeć dla mnie ma to znaczenie), domy Praefy tańsze na pierwszy rzut oka, ale nie ma stolarki i więźby z pokryciem, itp, itd. Zresztą ceny muszą mieć zbliżone w takim rozrachunku, żeby te domy sprzedawać.

Aha, zapomniałem dodać jednego, Boże czego się człowiek o takich domach nasłucha od tzw. "Domorosłych Mądrali", że dom w szkielecie drewanianym, czy prefabryowany ale z elementów drewnianych to wiatr porwie, korniki zjedzą, z keramzytu jak keramzyt jest taki lekki to też wiatr porwie, albo przy powodzi odpłynie. Jak się tego słucha to można boki rwać. Ha ha

Ale po takim oglądaniu i rozmawanianiu z przedstawicielami ciężko wybrać mimo wszystko. Nie wiem, może trzeba jakieś losy rzucić :)

Cały czas mnie kusi ten Top Line 100B z Haas (ale ten z niebieskim wykończeniem :) ), może dlatego, że rodzinka z Niemiec nie ma z nim problemów (mają La Grande), zachwalają ... aha i nie muszą od razu brać całego pod klucz, mogę sobie zamówić wariant do wykończenia, parter mam wykończony (można się wprowadzać) a piętro do wykończenia zostaje, cena spada faktycznie. Tylko czy będę miał czas to ewentualnie wykańczać ? Czy bawić się w zatrudnianie fachmanów? Może lepiej dać więcej za dom i mieć całość gotową od razu? Ech już gdybam a jeszcze nie wybrałem :)

BTW: Jarku Tomczak, jeśli oni faktycznie mają takie tempo montażu (tak to chyba lepiej nazwać niż budowa) to Mój wymarzony 100B stanął by chyba max. w tydzień + dwa miesiące klasycznej polskiej papierkówy :( jakbym się szybko zabrał to papierkówy, uzbrojenia działki i zaczął budowę na początku maja (, to pewnie najdalej po dwóch tygodniach dostałbym klucze)