Myjk 26.02.2021 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 O, też szok przeżyłem, pawko i PC, najs! Wszystkie powyższe drożyzny. Jak nie masz dwóch lewych rąk to może polskiego monobloka pociśnij. Sam podłączysz (ew. jakiś znajomy hydraulik), bo do podpięcia, jak przy gruntówce, nie są potrzebne uprawnienia na fgazy. Oczywiście do PC trzeba zmienić, bo zapewne masz płaszcz, zbiornik CWU z wężownicą, przy tej mocy pompy min. 200L z wężownicą min. 2m2. I jednak polecam 3 fazy, zawsze to równiejsze obciążenie w porywach po 1kW na każdą fazę (zamiast 3kW na jedną). A nuż dorzucisz jeszcze PV wtedy jeszcze lepiej jak obciążenie rozłożone, bo autokonsumpcja lepsza. Do monobloka można pociągnąć prąd na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.03.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Panowie mam do wyboru dwa modele pomp. PANASONIC MOC 9KW,1fazowa ,Model; KIT- WC09J3E5-1 lub Daikin MOC 8KW, 1 fazowa Model; ERGA08EV,EHVH08S23E6V Która pompa wg Was będzie lepszym wyborem? Sprawdź jaką mają moc przy -15 C . Bo ten numerek nie wiele znaczy. Daikin jest niesamowicie cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 04.03.2021 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) To już dzisiaj został wycięty kociołek. Słynny RBR, który służył nieprzerwanie od października 2013 roku . Zdecydowałem się na Panasonica. Różnica między Daikinem, a Panasem to 3000 zł- w tej cenie dołożyłem stację uzdatniana wody z montażem. Jutro będzie pierwsze uruchomienie pompki, zobaczymy jak to będzie wyglądać. Pozdrawiam. Edytowane 4 Marca 2021 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 04.03.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 To już dzisiaj został wycięty kociołek. Słynny RBR, który służył nieprzerwanie od października 2013 roku . Zdecydowałem się na Panasonica. Różnica między Daikinem, a Panasem to 3000 zł- w tej cenie dołożyłem stację uzdatniana wody z montażem. Jutro będzie pierwsze uruchomienie pompki, zobaczymy jak to będzie wyglądać. Pozdrawiam. Możesz napisać jaki to panas dokładnie split mno fazy moc? Zmiękczacz wody czy coś innego? Możesz napisać ile Cie wyszło? pytam bo przymierzam się do PC w maju i padło na T-CAP 9kw split 3 faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 04.03.2021 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Seria J, dokładny model jest kilka postów wcześniej. Ma jeden wentylator więc raczej to nie t-CAP, Aquaarea split, czynnik R32. Moc 9kW, 1 faza. Sama pompa kosztowała mnie 17050 zł. Edytowane 4 Marca 2021 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 07.03.2021 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Panowie może głupie pytanie, ale nie wiem czy coś mam zrobić z pozostałym kominem po kotle. Oczywiście zwieńcza go taki srebrny grzybek. Jak w nim paliłem to logiczne, że żaden ptaszek nie robił tam gniazda. Czy mam go jakoś zabezpieczyć ? Czy to srebrne zakończenie komina systemowego wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts