Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stra?ak na dachu - czyli co zrobi?, ?eby wiatru nie wwiewa?o

kadra

Recommended Posts

Oczywiście że mogę tak zrobić. Jest do zatkania jeszcze jedna niesczelność - przy szybie - ale to spowoduje utrate jednej z zalet tego wkladu - czyszczenia szyby. Zrobiłem tak, ale po dwóch dniach przez szybę nie było nic widać. Wkład, jak wynika z dokumentacji, ma określone podciśnienie komina przy którym prawidlowo funkcjonuje. Problem w tym ze takie podciśnienie uzyskuje się już przy dwa razy mniejszej długości roboczej komina niż u mnie. Uszczelnienie rozszczelnienia dla czyszczenia szyby powoduje, że udaje się zapanować nad spalaniem, ale powietrze po prostu gwiżdże przeciskając się przez każdą nieszczelność choćby przy popielniku. W moim przypadku najbardziej logicznym rozwiązaniem jest ograniczenie podciśnienia w kominie, a nie blokowanie doplywu powietrza.

Chej wolnego koledzy praktycy

palę już drugi sezon i posiadam takowy

muszę wam powiedzieć że jest inne palene z tym ustrojstwem na kominie

ale koniecznie trzeba o to dbać aby nie dopuścic do sytuacji jak napisane, jeśli masz na łożyskach ślizgowych to należy to przesmarować przynajmniej 2x w roku jesli na tocznych (to żle) to sprawdż czy poprawnie działają

i spróbuj palić bez tego i z tym i powiedz czy widzisz różnicę.

To jest wygoda nie ma co :wink: :wink: :wink: