Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroszek Pleszew

dawid.069

Recommended Posts

Witam, przymierzam się powoli do wymiany kotła na ekogroszek z podajnikiem. Do ogrzania mam ok. 200m. dach płaski, dom ocieplony. Jestem z Ostrowa Wielkopolskiego i zastanawiam się jaką firmę z kotłem wybrać? W Ostrowie jest kilku dobrych producentów, ale też mnóstwo w Pleszewie, kiedyś te z Pleszewa podobno były najlepsze. Możecie polecić jaką firmę wybrać? Przeglądam oferty firm i jestem coraz "głupszy" w tym wszystkim. Może ktoś opowie o swoich przeżyciach, na co zwracać uwagę, albo najlpeiej jak już wspominałem poda jakąś firmę. Pozdrawiam.

Witam, przymierzam się powoli do wymiany kotła na ekogroszek z podajnikiem. Do ogrzania mam ok. 200m. dach płaski, dom ocieplony. Jestem z Ostrowa Wielkopolskiego i zastanawiam się jaką firmę z kotłem wybrać? W Ostrowie jest kilku dobrych producentów, ale też mnóstwo w Pleszewie, kiedyś te z Pleszewa podobno były najlepsze. Możecie polecić jaką firmę wybrać? Przeglądam oferty firm i jestem coraz "głupszy" w tym wszystkim. Może ktoś opowie o swoich przeżyciach, na co zwracać uwagę, albo najlpeiej jak już wspominałem poda jakąś firmę. Pozdrawiam.

Kotła Klaster-5 z obrotowym palnikiem Ardeo chętnie kupują. Koronka palnika obraca się delikatnie w lewo i prawo, co pozwala na lepsze wypalanie paliwa. Wygodny w czyszczeniu.

Masz bliziutko do producenta, jak by co... Zakład znajduje się przed końcem obwodnicy w kierunku Poznania... po lewej stronie.

Mają też inne kotły, trzeba obejrzeć i dokonać wyboru

https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skam-p/#1462102994499-4a71a72f-008f

Ardeo.jpg

Edytowane przez Alessandro

Alessandro – jak to fajnie tu na FM-ie spotkać kogoś na zdaniu którego polegać można – z tych też względów chcę poznać twe opinie na tematy takie – co preferujesz w kotłach podajnikowych na groch :

1.)Palnik – retortowy czy rurowy ?

2.)Ślimak w podajniku – żeliwny czy ze stali ?

3.)Wymiennik – płytowy / poziomy czy pionowy lub może jakiś mieszany z płomieniówkami i opłomenkami ?

4.)Ile mocy po nadto co producent na kotle podaje – można z takiego kotła wytargać – oczywiście w racjonalnych granicach.

5.)Te do rozpalania automatycznego bajery faktycznie sens mają jakiś ?

6.)Jeśli o sterowanie idzie – co sądzisz o tym : Analizator Brager BCA 02 materiał roboczy cz.1

– masz coś takiego u siebie a jeśli tak, to jak ci się to sprawuje.

witam , kotła co prawda nieznam ale znam Sekom ,porządna firma ,sam uzytkuje ich kocioł od 15 lat i jest w dobrym stanie , niestety czas się powoli przestawić na pelet, więc w tym roku kupuję kocioł na pelet i chyba to jednak będzie też Sekom , do 200 m2 moim zdaniem to 15 bedzie max potrzebna , ale lepiej się spytać u nich ,na 100% dobrze doradzą

pozdrawiam