Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł - szeregówka 104m2

MichusMichus

Recommended Posts

Witam, przede mną ciężkie wyzwanie, mianowicie stoję przed wyborem kotła do mojej nowo wybudowanej szeregówki 104m2. Dół - ogrzewanie podłogowe oraz 1 mała łazienka, natomiast góra 5 kaloryferów oraz większa łazienka (8,5m2). Muszę się przyznać, ze jestem zielony w temacie i jestem zdany na czyjaś poradę, a nie chciałbym się „nadziać”. Zależy mi, aby kocioł był oszczędny, dobrej jakości i co najważniejsze, aby się nie psuł. Polecono mi kocioł Vitodens 100w 19kw z zasobnikiem 100l. Czy jest to dobry wybór? A może lepiej byłoby wybrać inny model, bądź firmę? Dziekuje za wszelkie porady. Jeżeli podałem za mało informacji technicznych to oczywiście mogę je uzupełnić. Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o ogrzewanie u góry to zostaną kaloryfery. Pytanie - czy faktycznie warto inwestować w inny model Viessmana? Chciałbym kupić dobry sprzęt, chyba ze ktoś korzystał z tych innych firm i może polecić?

Chcesz dobrze -a zostajesz przy kaloryferach? Dlaczego u góry kaloryfery a na dole podłogówka? Przemyśl to !

Kocioł 19kW to około 2x za duży, chyba, że dom nieocieplony albo lubisz spać zimą przy otwartym oknie.

O Viessmanie jest na tym forum informacja o przygodach i cenach serwisu. Patrz na okres gwarancji i pobliski serwis.

Jak rozumieć dobry kocioł? Sterowany przez smartfona czy bardziej jako niezawodny jak ruska pepesza.

Moim zdaniem nie warto, zresztą tak jak napisał Tolo74 przejrzyj wątki jakie są problemy z Viessamanem. Ze swojej strony mogę polecić albo Termeta lub Vaillanta, model 146/5-5 wystarczy na twoje potrzeby i nie będzie taktować. Jeśli upierasz się przy grzejnikach to mocno skomplikujesz system i koszty instalacji oraz ogrzewania będą droższe.

Chcesz dobrze -a zostajesz przy kaloryferach? Dlaczego u góry kaloryfery a na dole podłogówka? Przemyśl to !

Kocioł 19kW to około 2x za duży, chyba, że dom nieocieplony albo lubisz spać zimą przy otwartym oknie.

O Viessmanie jest na tym forum informacja o przygodach i cenach serwisu. Patrz na okres gwarancji i pobliski serwis.

Jak rozumieć dobry kocioł? Sterowany przez smartfona czy bardziej jako niezawodny jak ruska pepesza.

Bardziej chodzi mi o niezawodność, sterowanie przez smartfona to kwestia drugoplanowa, może być ale nie musi. Zależy mi, abym zebrał kilka modeli godnych polecenia, które sprawdza się do podanego metrażu i ogrzewania mieszanego. Osoba, która poleca Vitodensa 19kw, mowi ze będzie to odpowiedni kocioł, nie wiem jak to interpretować, bo po prostu na tych kwestiach się nie znam..

Panowie, jeżeli chodzi o kwestie kaloryferów to sprawa wyglada tak, ze na tym etapie nie ma możliwości zmiany i na 100% zostaną kaloryfery u góry. Jestem z Wrocławia, także serwis i dostępność części to nie problem (Viessman).

Powiem tak -jeżeli masz technicznie możliwość zrobienia podłogówki (choćby kiedykolwiek) to zrób sobie podejście pod tą podłogówkę.

Panowie, jeżeli chodzi o kwestie kaloryferów to sprawa wyglada tak, ze na tym etapie nie ma możliwości zmiany i na 100% zostaną kaloryfery u góry. Jestem z Wrocławia, także serwis i dostępność części to nie problem (Viessman).

Cytuję podawany przez kolegę forumowicza serwis Viessmana:

"393,60 zł brutto - każda godzina pracy serwisanta,

530,13 zł brutto - dojazd"

Więc może tańszy miałbyś dojazd. Do tego jeszcze koszt części.

Powtórzę, patrz na pobliski serwis i gwarancję oraz opinie o tymże serwisie. Jak będzie 5L gwarancji to jakie znaczenie ma firma?

Kocioł za 7tys zł w najgorszym razie po gwarancji wymienisz na nowy.

Mam bliźniaka, wyjdzie około 100m2 pow. użytkowej, dół podłogówka (około 60m2) góra grzejniki (5 szt+ podłogówka w łazience na RTL) żeby to sensownie ogarnąć to zastosowany jest moduł wielostrefowy SIM. Zamontowany mam kocioł Termetu- z uwagi na brak miesjca na zasobnik jest to Ecocondens Integra II Plus 20. Ustawiony jest na moc minimalną (3kW) i naprawdę trzeba było się nachodzić żeby go ustawić aby nie taktował. Jak masz wybór, to weź coś do czego masz dobry i szybki serwis, najtańszego i z najmniejszą mocą minimalną- Termet, Ariston, Immergas... Wszystkie się psują, czy to "Niemiec Premium" czy Włoch, czy Polak, a te w razie awarii nie pociągną mocno po kieszeni, a jak padnie to nie będzie go szkoda wymienić Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

Jeżeli chodzi o ogrzewanie u góry to zostaną kaloryfery. Pytanie - czy faktycznie warto inwestować w inny model Viessmana? Chciałbym kupić dobry sprzęt, chyba ze ktoś korzystał z tych innych firm i może polecić?

To kup Immergas Victrix 12 TT.

Jest taki wątek w którym kolega zainwestował w Viessmana:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368227-WA%C5%BBNE!-Zanim-kupisz-kocio%C5%82-Ucz-si%C4%99-na-moich-b%C5%82%C4%99dach

Kup kocioł

1. Z niską mocą minimalną

2. Tani

3. Z min 5-letnią gwarancją

4. Z dobrze dostępnym i niedrogim serwisantem (przeglądy)

Czy będzie to Immergas, Buderus, Termet, czy Beretta to nei ma większego znaczenia.

Viessman nie spełnia warunków 2 i 4

Kup kocioł

1. Z niską mocą minimalną

2. Tani

3. Z min 5-letnią gwarancją

4. Z dobrze dostępnym i niedrogim serwisantem (przeglądy)

Czy będzie to Immergas, Buderus, Termet, czy Beretta to nei ma większego znaczenia.

Viessman nie spełnia warunków 2 i 4

Popieram.

Dodam do tego że dobrze byłoby jakby to był popularny na rynku model którego średnio pojęty serwisant zna choć większośc tanich kotłów ma wewnątrz podobne elementy.