MichusMichus 04.01.2021 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Witam, przede mną ciężkie wyzwanie, mianowicie stoję przed wyborem kotła do mojej nowo wybudowanej szeregówki 104m2. Dół - ogrzewanie podłogowe oraz 1 mała łazienka, natomiast góra 5 kaloryferów oraz większa łazienka (8,5m2). Muszę się przyznać, ze jestem zielony w temacie i jestem zdany na czyjaś poradę, a nie chciałbym się „nadziać”. Zależy mi, aby kocioł był oszczędny, dobrej jakości i co najważniejsze, aby się nie psuł. Polecono mi kocioł Vitodens 100w 19kw z zasobnikiem 100l. Czy jest to dobry wybór? A może lepiej byłoby wybrać inny model, bądź firmę? Dziekuje za wszelkie porady. Jeżeli podałem za mało informacji technicznych to oczywiście mogę je uzupełnić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 05.01.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Kocioł ma za dużą moc minimalna, szukaj czegoś od 2-3 kW, Termet, Victrix, Vailant 146 albo coś Viessmana jak masz duży budżet. Jesli jesteś jeszcze na etapie budowy, postaraj się wszystko zmienić na podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 05.01.2021 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jeżeli chodzi o ogrzewanie u góry to zostaną kaloryfery. Pytanie - czy faktycznie warto inwestować w inny model Viessmana? Chciałbym kupić dobry sprzęt, chyba ze ktoś korzystał z tych innych firm i może polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.01.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jeżeli chodzi o ogrzewanie u góry to zostaną kaloryfery. Pytanie - czy faktycznie warto inwestować w inny model Viessmana? Chciałbym kupić dobry sprzęt, chyba ze ktoś korzystał z tych innych firm i może polecić? Chcesz dobrze -a zostajesz przy kaloryferach? Dlaczego u góry kaloryfery a na dole podłogówka? Przemyśl to ! Kocioł 19kW to około 2x za duży, chyba, że dom nieocieplony albo lubisz spać zimą przy otwartym oknie. O Viessmanie jest na tym forum informacja o przygodach i cenach serwisu. Patrz na okres gwarancji i pobliski serwis. Jak rozumieć dobry kocioł? Sterowany przez smartfona czy bardziej jako niezawodny jak ruska pepesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 05.01.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Moim zdaniem nie warto, zresztą tak jak napisał Tolo74 przejrzyj wątki jakie są problemy z Viessamanem. Ze swojej strony mogę polecić albo Termeta lub Vaillanta, model 146/5-5 wystarczy na twoje potrzeby i nie będzie taktować. Jeśli upierasz się przy grzejnikach to mocno skomplikujesz system i koszty instalacji oraz ogrzewania będą droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 05.01.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Posiadam instalację mieszaną i drugi raz zrobiłbym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 05.01.2021 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Panowie, jeżeli chodzi o kwestie kaloryferów to sprawa wyglada tak, ze na tym etapie nie ma możliwości zmiany i na 100% zostaną kaloryfery u góry. Jestem z Wrocławia, także serwis i dostępność części to nie problem (Viessman). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 05.01.2021 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Chcesz dobrze -a zostajesz przy kaloryferach? Dlaczego u góry kaloryfery a na dole podłogówka? Przemyśl to ! Kocioł 19kW to około 2x za duży, chyba, że dom nieocieplony albo lubisz spać zimą przy otwartym oknie. O Viessmanie jest na tym forum informacja o przygodach i cenach serwisu. Patrz na okres gwarancji i pobliski serwis. Jak rozumieć dobry kocioł? Sterowany przez smartfona czy bardziej jako niezawodny jak ruska pepesza. Bardziej chodzi mi o niezawodność, sterowanie przez smartfona to kwestia drugoplanowa, może być ale nie musi. Zależy mi, abym zebrał kilka modeli godnych polecenia, które sprawdza się do podanego metrażu i ogrzewania mieszanego. Osoba, która poleca Vitodensa 19kw, mowi ze będzie to odpowiedni kocioł, nie wiem jak to interpretować, bo po prostu na tych kwestiach się nie znam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 05.01.2021 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Także trzeba kocioł dobrać do szeregu 104 m2 dół podłogówka, góra kaloryfery i w tej kwestii już nic nie zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.01.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Panowie, jeżeli chodzi o kwestie kaloryferów to sprawa wyglada tak, ze na tym etapie nie ma możliwości zmiany i na 100% zostaną kaloryfery u góry. Jestem z Wrocławia, także serwis i dostępność części to nie problem (Viessman). Powiem tak -jeżeli masz technicznie możliwość zrobienia podłogówki (choćby kiedykolwiek) to zrób sobie podejście pod tą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.01.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Panowie, jeżeli chodzi o kwestie kaloryferów to sprawa wyglada tak, ze na tym etapie nie ma możliwości zmiany i na 100% zostaną kaloryfery u góry. Jestem z Wrocławia, także serwis i dostępność części to nie problem (Viessman). Cytuję podawany przez kolegę forumowicza serwis Viessmana: "393,60 zł brutto - każda godzina pracy serwisanta, 530,13 zł brutto - dojazd" Więc może tańszy miałbyś dojazd. Do tego jeszcze koszt części. Powtórzę, patrz na pobliski serwis i gwarancję oraz opinie o tymże serwisie. Jak będzie 5L gwarancji to jakie znaczenie ma firma? Kocioł za 7tys zł w najgorszym razie po gwarancji wymienisz na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 05.01.2021 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Mam bliźniaka, wyjdzie około 100m2 pow. użytkowej, dół podłogówka (około 60m2) góra grzejniki (5 szt+ podłogówka w łazience na RTL) żeby to sensownie ogarnąć to zastosowany jest moduł wielostrefowy SIM. Zamontowany mam kocioł Termetu- z uwagi na brak miesjca na zasobnik jest to Ecocondens Integra II Plus 20. Ustawiony jest na moc minimalną (3kW) i naprawdę trzeba było się nachodzić żeby go ustawić aby nie taktował. Jak masz wybór, to weź coś do czego masz dobry i szybki serwis, najtańszego i z najmniejszą mocą minimalną- Termet, Ariston, Immergas... Wszystkie się psują, czy to "Niemiec Premium" czy Włoch, czy Polak, a te w razie awarii nie pociągną mocno po kieszeni, a jak padnie to nie będzie go szkoda wymienić Edytowane 5 Stycznia 2021 przez AnonimowyAlkoholik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.01.2021 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Podobno kotły niemieckie robione na rynek niemiecki są z innych (lepszych) podzespołów -nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jeżeli chodzi o ogrzewanie u góry to zostaną kaloryfery. Pytanie - czy faktycznie warto inwestować w inny model Viessmana? Chciałbym kupić dobry sprzęt, chyba ze ktoś korzystał z tych innych firm i może polecić? To kup Immergas Victrix 12 TT. Jest taki wątek w którym kolega zainwestował w Viessmana: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368227-WA%C5%BBNE!-Zanim-kupisz-kocio%C5%82-Ucz-si%C4%99-na-moich-b%C5%82%C4%99dach Kup kocioł 1. Z niską mocą minimalną 2. Tani 3. Z min 5-letnią gwarancją 4. Z dobrze dostępnym i niedrogim serwisantem (przeglądy) Czy będzie to Immergas, Buderus, Termet, czy Beretta to nei ma większego znaczenia. Viessman nie spełnia warunków 2 i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 05.01.2021 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Panowie, mam już zapisane 2 modele zaproponowanych tutaj kotłów. Czy jeszcze ktoś coś może coś polecić? Rozumiem wskazówki, które dostałem czyli serwis, gwarancja itd, itp, ale jednak nie ma nic lepszego jak coś jest z polecenia, przetestowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 05.01.2021 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Czy miał ktoś doczynienia z boschem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.01.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Kup kocioł 1. Z niską mocą minimalną 2. Tani 3. Z min 5-letnią gwarancją 4. Z dobrze dostępnym i niedrogim serwisantem (przeglądy) Czy będzie to Immergas, Buderus, Termet, czy Beretta to nei ma większego znaczenia. Viessman nie spełnia warunków 2 i 4 Popieram. Dodam do tego że dobrze byłoby jakby to był popularny na rynku model którego średnio pojęty serwisant zna choć większośc tanich kotłów ma wewnątrz podobne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiltel 06.01.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Jak już ktoś pisał wcześniej, szukaj kotła z jak najmniejszą mocą minimalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 06.01.2021 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Panowie, a jaki ma wpływ na funkcjonowanie najwyższy przedział mocy kotła? Bo jeżeli chodzi o najniższy to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichusMichus 06.01.2021 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Czy immergas victrix 12 tt wystarczy? Bo martwi mnie trochę to 12 kw, boje się ze nie wystarczy, a jestem zielonych w tych sprawach. Jedynie co mogę podpowiedzieć to szeregówka ma 104m2 a ściany 275 cm wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts