Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Veka Softline82 7 profilowe czy bluEvolution 82 md 6 komorowe? Co wybrać? Domek jednorodzinny parterowy.

Wybierz ten, z którego wyprodukujesz lepsze okna!

Sorry za złośliwość, ale takie pytanie codziennie pojawiają się na grupach fb a tam nie mam siły z nim walczyć.

Nazwa profili ma drugorzędne znaczenie względem tego, kto jakie okna z nich zrobi.

Dla zwykłego użytkownika różnią się tylko nazwą. Dla sprzedawców - wartością marketingową.

Wyobraź sobie, że do dobrego profila fabryka zastosuje słabą stal. Lub nawet za krótkie wkręty do jej mocowania (! - spotkałem takie przy rozbieraniu ram, firma miała opinię słabej i nic dziwnego, bo wzmocnienie tam nie było dobrze trzymane).

Firma może dać lepszą uszczelkę lub zostać przy standardowej.

Obie firmy mogą dać takie same okucia. Z nazwy takie same, bo już serie mogą być inne nie mówiąc o komplecie. Jeden zastosuje wzmocnione elementy, inny odchodzi podstawowe.

Okno składa się z wielu elementów. Mniej lub bardziej ważnych. Nie sposób wszystkiego postawić na jeden.

Już więcej powie nazwa producenta okien. A najwięcej deklaracja właściwości użytkowych. Czasem firmy publikują na stronie odpowiednie materiały.

https://forum.murator.pl/topic/259587-wyb%C3%B3r-profilu/#findComment-7875602

Veka jest okucia roto a w blue winchaus innych różnic nie znalazłem

Nazwa okuć podobnie jak profil: każdy napisze wg sympatii i własnych doświadczeń. Jak wspomniałem: co do zasady zamiast nazwy ważniejszy jest komplet okuć jaki producent zastosuje. Wystarczy, że na oknie o szerokości 1m firma da zaczep lub nie. I dobre marki okuć ani profilii nie pomogą, bo po czasie nieryglowana rama się wygnie i będzie wiało.

Wybacz, nie mam siły.. rzuć monetą. Mógłbym napisać wprost, wg moich sympatii, ale może się okazać, że one będą słabo wzmocnione i okute i zrobione na starych wypracowanych maszynach i za 2 miesiące wrzucisz post jaki to szajs, bo brzydki zgrzew...

Tylko prawidłowy montaż, czyli szczelny. Termoparapet może być jedynie częścią prawidłowego montażu.

https://forum.murator.pl/topic/259587-wyb%C3%B3r-profilu/#findComment-7875770

Proszę zwrócić uwagę, że uznani producenci okien zazwyczaj nie chwalą się szczególnie w swoich materiałach promocyjnych "z jakich profili" są ich okna. Posługują się własna nazwą produktu.

Dlaczego? Bo np. "Winergetic", "MSline+" czy "LUM'UP" to marki same w sobie.

Za to im mniejszy producent tym bardziej reklamuje się jako "okna VEKA" czy "Okna Salamnder" i do tego "na okuciach "Siegenia" czy "Roto". Przypadek?

Handlowcy sprzedający cenę a nie produkt jak mantrę powtarzają klientowi "my mamy to samo (np. Veka + Roto) co ta 'przereklamowana' firma XYZ tylko taniej". Powtórzę się pewnie trochę... Każdy samochód to trochę stali, aluminium, plastiku, gumy i jeszcze paru pierdół. A raz wyjdzie z tego Bentley Continental a raz Dacia Sandero :cool:

Edytowane przez bwojtek
https://forum.murator.pl/topic/259587-wyb%C3%B3r-profilu/#findComment-7875860