Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Veka Softline82 7 profilowe czy bluEvolution 82 md 6 komorowe? Co wybrać? Domek jednorodzinny parterowy.

Wybierz ten, z którego wyprodukujesz lepsze okna!

Sorry za złośliwość, ale takie pytanie codziennie pojawiają się na grupach fb a tam nie mam siły z nim walczyć.

Nazwa profili ma drugorzędne znaczenie względem tego, kto jakie okna z nich zrobi.

Dla zwykłego użytkownika różnią się tylko nazwą. Dla sprzedawców - wartością marketingową.

Wyobraź sobie, że do dobrego profila fabryka zastosuje słabą stal. Lub nawet za krótkie wkręty do jej mocowania (! - spotkałem takie przy rozbieraniu ram, firma miała opinię słabej i nic dziwnego, bo wzmocnienie tam nie było dobrze trzymane).

Firma może dać lepszą uszczelkę lub zostać przy standardowej.

Obie firmy mogą dać takie same okucia. Z nazwy takie same, bo już serie mogą być inne nie mówiąc o komplecie. Jeden zastosuje wzmocnione elementy, inny odchodzi podstawowe.

Okno składa się z wielu elementów. Mniej lub bardziej ważnych. Nie sposób wszystkiego postawić na jeden.

Już więcej powie nazwa producenta okien. A najwięcej deklaracja właściwości użytkowych. Czasem firmy publikują na stronie odpowiednie materiały.

Veka jest okucia roto a w blue winchaus innych różnic nie znalazłem

Nazwa okuć podobnie jak profil: każdy napisze wg sympatii i własnych doświadczeń. Jak wspomniałem: co do zasady zamiast nazwy ważniejszy jest komplet okuć jaki producent zastosuje. Wystarczy, że na oknie o szerokości 1m firma da zaczep lub nie. I dobre marki okuć ani profilii nie pomogą, bo po czasie nieryglowana rama się wygnie i będzie wiało.

Wybacz, nie mam siły.. rzuć monetą. Mógłbym napisać wprost, wg moich sympatii, ale może się okazać, że one będą słabo wzmocnione i okute i zrobione na starych wypracowanych maszynach i za 2 miesiące wrzucisz post jaki to szajs, bo brzydki zgrzew...

Tylko prawidłowy montaż, czyli szczelny. Termoparapet może być jedynie częścią prawidłowego montażu.

Proszę zwrócić uwagę, że uznani producenci okien zazwyczaj nie chwalą się szczególnie w swoich materiałach promocyjnych "z jakich profili" są ich okna. Posługują się własna nazwą produktu.

Dlaczego? Bo np. "Winergetic", "MSline+" czy "LUM'UP" to marki same w sobie.

Za to im mniejszy producent tym bardziej reklamuje się jako "okna VEKA" czy "Okna Salamnder" i do tego "na okuciach "Siegenia" czy "Roto". Przypadek?

Handlowcy sprzedający cenę a nie produkt jak mantrę powtarzają klientowi "my mamy to samo (np. Veka + Roto) co ta 'przereklamowana' firma XYZ tylko taniej". Powtórzę się pewnie trochę... Każdy samochód to trochę stali, aluminium, plastiku, gumy i jeszcze paru pierdół. A raz wyjdzie z tego Bentley Continental a raz Dacia Sandero :cool:

Edytowane przez bwojtek