przemeks19 05.01.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 WitamPlanuje zrobić przydomowa oczyszczczalnie z osadnikiem gnilnym. Problemem jest grunt. Jest taki mieszany, jest piach wymieszany z glina, taki dziwne to podłoże. Nie jest to jakieś mocno zbite ale im głębiej tym jest twardziej,nie jest to również sama glina. Wody gruntowe są bardzo nisko.Kopalem wodę na 1,8 m a miejscami na 2 metry i wody nie było. Warto robić taka oczyszczalnie na tym gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 07.01.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Witam Planuje zrobić przydomowa oczyszczczalnie z osadnikiem gnilnym. Problemem jest grunt. Jest taki mieszany, jest piach wymieszany z glina, taki dziwne to podłoże. Nie jest to jakieś mocno zbite ale im głębiej tym jest twardziej,nie jest to również sama glina. Wody gruntowe są bardzo nisko. Kopalem wodę na 1,8 m a miejscami na 2 metry i wody nie było. Warto robić taka oczyszczalnie na tym gruncie? Zapewne poziom wody gruntowej u Ciebie rośnie po każdych opadach. Nie wiem, czy jeszcze można planować oczyszczalnię na zimę i roztopy po niej, ale kiedyś w takich warunkach mógłbym nawet robić drenaż w małym nasypie i wstawić przepompownię za osadnikiem. To w teorii najbardziej bezpieczne rozwiązanie . Inna wersja to pod warstwą żwiru płukanego dać dodatkową podsypkę, aby zwiększyć ogólnie wielkość tej warstwy. Najlepiej to mieć na stałe jakiś dół, czy nawet rurę do 2m i sprawdzać jak lustro wody się zmienia. Oczywiście jest to przy założeniu, że wyjście z budynku kanalizacji, będziesz miał płytko, a tym samym nie zagłębisz się dalej z drenażem rozsączającym, aby mieć normalny spadek grawitacyjny na rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemeks19 07.01.2021 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Kuźwa wylot rury mam gdzieś pół metra pod ziemią. Na pierwszym bloczku od strony law Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 08.01.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Kuźwa wylot rury mam gdzieś pół metra pod ziemią. Na pierwszym bloczku od strony law Poziom wód gruntowych, powinien być w teorii 1,5m pod drenażem rozsączającym. Czyli u Ciebie na około 2,2m po doliczeniu jakiś spadków na rurach ? Dlatego od razu wspomniałem o małym nasypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts