Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor do klimakonwektora.

fikusek

Recommended Posts

Witam.

W którym miejscu instalacji umiejscowić bufor do klimakonwektora? Klimakonwektor będzie działał na chłodzeniu, gdy podłogówka będzie odcięta. Sam klimakonwektor ma małą pojemność wodną, stąd konieczny jest bufor. Czy bufor instalować na całość : podłogówka + klimakonwektor, a później tylko odcinać podłogówkę czy może bufor instalować tylko na obieg z klimakonwektorem? Hydraulik rozprowadzający ogrzewanie podłogowe mówi, że bufor do podłogówki nie jest potrzebny bo ona już jest sama buforem przez pojemność wodną - 2200m 16m pex'a więc chyba wystarczy bufor na sam klimakonwektor?

Witam.

W którym miejscu instalacji umiejscowić bufor do klimakonwektora? Klimakonwektor będzie działał na chłodzeniu, gdy podłogówka będzie odcięta. Sam klimakonwektor ma małą pojemność wodną, stąd konieczny jest bufor. Czy bufor instalować na całość : podłogówka + klimakonwektor, a później tylko odcinać podłogówkę czy może bufor instalować tylko na obieg z klimakonwektorem? Hydraulik rozprowadzający ogrzewanie podłogowe mówi, że bufor do podłogówki nie jest potrzebny bo ona już jest sama buforem przez pojemność wodną - 2200m 16m pex'a więc chyba wystarczy bufor na sam klimakonwektor?

Bufor na sam klimakonwektor, ale podłączony jako sprzęgło.

Te układy trzeba podzielić, gdyż nie przepuścisz przepływu nominalnego pompy ciepła przez jeden klimakonwektor.

Edytowane przez _John

Jak ma 11kW to po co bufor ? Chyba większej pompy ciepła niż 16kW nie będziesz do niego zakładał ?

Minimalny zład wody musi być zapewniony. Podczas chłodzenia będzie pracował sam klimakownektor. Pojemność wodna układu wtedy będzie poniżej 8L stąd musi być zamontowany bufor.

Hydraulik rozprowadzający ogrzewanie podłogowe mówi, że bufor do podłogówki nie jest potrzebny

bo ona już jest sama buforem przez pojemność wodną - 2200m 16m pex'a ,

więc chyba wystarczy bufor na sam klimakonwektor?

A może bez bufora ;

Do klimakonwektora - osobna linia ciągnęła wprost z pompy,

a do podłogówki ; przez zawór 3D termostatyczny, dzięki któremu możesz puścić ;

+ 10 C na KK,

+ 15 C zasilać podłogę w tym samym czasie.

A może bez bufora ;

+ 10 C na KK,

Do chłodzenia będzie wykorzystany jedynie klimakonwektor. Będzie podłączony osobną linią wprost z pompy, na jego powrocie będzie bufor podłączony szeregowo do pompy - wtedy podłogówka będzie odcinania.

U mnie na razie w piwnicy klimakonwektor i czeka na montaż. 6,5kW

Moja pompa ma. 7kW chłodniczej.

Także zastanawiam się nad buforem. Chłodzenie podłogówką odpada. Testowałem latem. Nie da się chodzić po zimnej podłodze. Wiecznie zimna przez całą dobę.

Placilem 1200zl.

Pompa moduluje od 2,2 kW chłodniczej.

Edytowane przez klaudiusz_x

U mnie na razie w piwnicy klimakonwektor i czeka na montaż. 6,5kW

Moja pompa ma. 7kW chłodniczej.

Także zastanawiam się nad buforem. Chłodzenie podłogówką odpada. Testowałem latem. Nie da się chodzić po zimnej podłodze. Wiecznie zimna przez całą dobę.

Placilem 1200zl.

Pompa moduluje od 2,2 kW chłodniczej.

Przy jednym urządzeniu raczej na pewno musisz go zastosować aby zapewnić minimalny zład wody. Tyle wyczytałem.

Klimakonwektor ma 11kW, jego przepływ to 1800m3. Myślałem, że bufor podłączony szeregowo (na powrocie) wystarczy.

Wszystko zależy od danych dobranego KK, jak hydraulicznie względem obiegówki w PC będzie ok to można łączyć.

11 kW to bardzo duża moc chłodnicza - wątpię byś taką potrzebował nawet w największe upały.

Klimatyzacja aby działała prawidłowo musi osuszać powietrze, więc za wysoko z zasilaniem pójść nie możesz.

Skończy się tak, że twoja PC będzie pracować w "rytm" termostatu pokojowego.

Lepiej se zamontuj klimę zamiast tego klimakonwektora i bufora. Taniej wyjdzie i lepszy komfort.

I kolejną chińską puszkę z wentylatorem na elewacji :)

Latem, kiedy przez kilka dni chłodziłem podłogówką, to na 2 biegu pompki CO pompa taktowala co kilka minut pracy.

Dopiero włączenie 3 biegu na pompce CO, spowodowało, że przestała taktować.

Podaję moje doświadczenia.

PC do poprawnej pracy oprócz zładu potrzebuje też przepływu.

Dlatego układy o innych potrzebach przepływowych należy odseparować.

A może bez bufora ;

+ 10 C na KK,

Narysuj schemat hydrauliczny takiej instalacji, bo chyba nie wiesz o czym mówisz.

Co zapewni zład w momencie gdy zamknie się zawór termostatyczny?

Edytowane przez _John
  • Like 1

Wszystko zależy od danych dobranego KK, jak hydraulicznie względem obiegówki w PC będzie ok to można łączyć.

11 kW to bardzo duża moc chłodnicza - wątpię byś taką potrzebował nawet w największe upały.

Klimatyzacja aby działała prawidłowo musi osuszać powietrze, więc za wysoko z zasilaniem pójść nie możesz.

Skończy się tak, że twoja PC będzie pracować w "rytm" termostatu pokojowego.

Klimakonwektor podłączony jest rurą PP 25 o średnicy wewnętrznej 18mm. Minimalny przepływ przez pompę podczas pracy to 900l/m.