monialisa 06.01.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Witajcie, mój pierwszy post Chciałabym otynkować swój garaż wewnętrzny w 20-letnim bloku mieszkalnym. Garaż jest wymurowany byle jak, więc większość czasu spędzam na przygotowaniu podłoża. Tynk będzie cementowo-wapienny, gotowy z worka (na sufit lekki), narzucany tynkownicą z kompresora. Pragnę poradzić się Was w kilku kwestiach: - W garażu mam betonowy sufit oraz filary (jak w załączniku) - mam impregnat zczepny (mapei eco prim grip), którym chciałam pomalować beton przed zatynkowaniem. Czy taki preparat nadaje się do położenia pod tynkiem? Oczywiście na poczatku będzie warstwa szprycu. - Na suficie pojawiają się wysolenia (na wyższej kondygnacji też jest garaż) - czy powinnam go inaczej zabezpieczyć? - Ściany działowe są z cegły silikatowej - czy poza podlaniem wodą bezpośrednio przed szprycem wymagają jakiejś interwencji, żeby zwiększyć przyczepność tynku? - Jedna ze ścian jest ocieplona od strony garażu (styropian, siatka, klej) - ale też wymaga wyrównania - czy ww. tynk się nada? - Ściany i sufit są bardzo nierówne (odchyły rzędu 2cm, czasem nawet więcej) - idealnego pionu i kątów prostych pewnie nie osiągnę. Jaką maksymalną grubość tynku zwykło się nakładać? - W jednej ze ścian jest nieregularny otwór średnicy max ok 10cm - jaką zaprawą go najlepiej zaślepić? Zaprawa murarska? Uprzejmie dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts