Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wewnętrzny tynk cementowo-wapienny w garażu (silikat, beton)

Recommended Posts

Witajcie, mój pierwszy post ;)

Chciałabym otynkować swój garaż wewnętrzny w 20-letnim bloku mieszkalnym. Garaż jest wymurowany byle jak, więc większość czasu spędzam na przygotowaniu podłoża. Tynk będzie cementowo-wapienny, gotowy z worka (na sufit lekki), narzucany tynkownicą z kompresora.

Pragnę poradzić się Was w kilku kwestiach:

- W garażu mam betonowy sufit oraz filary (jak w załączniku) - mam impregnat zczepny (mapei eco prim grip), którym chciałam pomalować beton przed zatynkowaniem. Czy taki preparat nadaje się do położenia pod tynkiem? Oczywiście na poczatku będzie warstwa szprycu.

- Na suficie pojawiają się wysolenia (na wyższej kondygnacji też jest garaż) - czy powinnam go inaczej zabezpieczyć?

- Ściany działowe są z cegły silikatowej - czy poza podlaniem wodą bezpośrednio przed szprycem wymagają jakiejś interwencji, żeby zwiększyć przyczepność tynku?

- Jedna ze ścian jest ocieplona od strony garażu (styropian, siatka, klej) - ale też wymaga wyrównania - czy ww. tynk się nada?

- Ściany i sufit są bardzo nierówne (odchyły rzędu 2cm, czasem nawet więcej) - idealnego pionu i kątów prostych pewnie nie osiągnę. Jaką maksymalną grubość tynku zwykło się nakładać?

- W jednej ze ścian jest nieregularny otwór średnicy max ok 10cm - jaką zaprawą go najlepiej zaślepić? Zaprawa murarska?

Uprzejmie dziękuję za wszelkie porady ;)

IMG_20201231_005539.jpg