Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja co będzie działać ?

milosz2

Recommended Posts

2c86ad3d96a39858med.jpg

Ciekawe to.

Nie jestem specem, ale zapytam:

- jakimi parametrami będziesz grzał CWU i bufor? -jeżeli byłaby tam pompka która podczas bezczynności będzie mielic wodę to wystudzi cwu

-w czym jest problem zastosować zawór trójdrogowy?

-czy w miejscu napisu 1,1/4 do cwu nie powinien być także zawór zwrotny?

-powodzenie zależy od wielu czynników.

Ciekawe to.

Nie jestem specem, ale zapytam:

- jakimi parametrami będziesz grzał CWU i bufor? -jeżeli byłaby tam pompka która podczas bezczynności będzie mielic wodę to wystudzi cwu

-w czym jest problem zastosować zawór trójdrogowy?

-czy w miejscu napisu 1,1/4 do cwu nie powinien być także zawór zwrotny?

-powodzenie zależy od wielu czynników.

Planuje grzać maksymalna temperatura jaka uzyskam paląc drewnem. Zależy mi bardzo na grawitacyjnym obiegu ale obawiam się wystudzenia cwu i bufora

Czy będą tam gdzieś pompki, czy liczysz na obiegi grawitacyjne?

Pompka jedna jest za buforem doprowadzę wodę z bufora do 2 rozdzielaczy podłogowego ogrzewania na parterze i poddaszu.

Połączenie bufora i kotła chciałbym żeby było grawitacyjne dla bezpieczeństwa ponieważ często są u nas zaniki prądu.

Pompka jedna jest za buforem doprowadzę wodę z bufora do 2 rozdzielaczy podłogowego ogrzewania na parterze i poddaszu.

Połączenie bufora i kotła chciałbym żeby było grawitacyjne dla bezpieczeństwa ponieważ często są u nas zaniki prądu.

Połączenie grawitacyjne nie wyklucza wsadzenia do biegu pompki tylko musi być odpowiedni zawór do tego.

Połączenie grawitacyjne nie wyklucza wsadzenia do biegu pompki tylko musi być odpowiedni zawór do tego.

Niby tak ale nie chce komplikować instalacji zaworami i pompami potrzebuje to zrobić prosto i tanio słyszałem o zaworach zwrotnych klapowych działających na grawitacji i taki planuje zastosować żeby nie wychladzał bufora oraz cwu

Niby tak ale nie chce komplikować instalacji zaworami i pompami potrzebuje to zrobić prosto i tanio słyszałem o zaworach zwrotnych klapowych działających na grawitacji i taki planuje zastosować żeby nie wychladzał bufora oraz cwu

Nie wiem jak się nazywa ale to zawór raczej z kulą w środku.

Pomysł dobry, ale czy jest to bardziej wydajne i ekonomiczne od pompki to wątpię, z pewnością niezawodne.

Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań, ale w tym wypadku pompa wskazana.