milosz2 06.01.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Czy taka instalacja co będzie działać poprawnie ? Bufor z podłogową mam już podłączony został tylko kocioł i cwu dokończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milosz2 06.01.2021 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.01.2021 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ciekawe to. Nie jestem specem, ale zapytam: - jakimi parametrami będziesz grzał CWU i bufor? -jeżeli byłaby tam pompka która podczas bezczynności będzie mielic wodę to wystudzi cwu -w czym jest problem zastosować zawór trójdrogowy? -czy w miejscu napisu 1,1/4 do cwu nie powinien być także zawór zwrotny? -powodzenie zależy od wielu czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.01.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Czy będą tam gdzieś pompki, czy liczysz na obiegi grawitacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milosz2 07.01.2021 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ciekawe to. Nie jestem specem, ale zapytam: - jakimi parametrami będziesz grzał CWU i bufor? -jeżeli byłaby tam pompka która podczas bezczynności będzie mielic wodę to wystudzi cwu -w czym jest problem zastosować zawór trójdrogowy? -czy w miejscu napisu 1,1/4 do cwu nie powinien być także zawór zwrotny? -powodzenie zależy od wielu czynników. Planuje grzać maksymalna temperatura jaka uzyskam paląc drewnem. Zależy mi bardzo na grawitacyjnym obiegu ale obawiam się wystudzenia cwu i bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milosz2 07.01.2021 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Czy będą tam gdzieś pompki, czy liczysz na obiegi grawitacyjne? Pompka jedna jest za buforem doprowadzę wodę z bufora do 2 rozdzielaczy podłogowego ogrzewania na parterze i poddaszu. Połączenie bufora i kotła chciałbym żeby było grawitacyjne dla bezpieczeństwa ponieważ często są u nas zaniki prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.01.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Pompka jedna jest za buforem doprowadzę wodę z bufora do 2 rozdzielaczy podłogowego ogrzewania na parterze i poddaszu. Połączenie bufora i kotła chciałbym żeby było grawitacyjne dla bezpieczeństwa ponieważ często są u nas zaniki prądu. Połączenie grawitacyjne nie wyklucza wsadzenia do biegu pompki tylko musi być odpowiedni zawór do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milosz2 08.01.2021 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Połączenie grawitacyjne nie wyklucza wsadzenia do biegu pompki tylko musi być odpowiedni zawór do tego. Niby tak ale nie chce komplikować instalacji zaworami i pompami potrzebuje to zrobić prosto i tanio słyszałem o zaworach zwrotnych klapowych działających na grawitacji i taki planuje zastosować żeby nie wychladzał bufora oraz cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.01.2021 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Niby tak ale nie chce komplikować instalacji zaworami i pompami potrzebuje to zrobić prosto i tanio słyszałem o zaworach zwrotnych klapowych działających na grawitacji i taki planuje zastosować żeby nie wychladzał bufora oraz cwu Nie wiem jak się nazywa ale to zawór raczej z kulą w środku. Pomysł dobry, ale czy jest to bardziej wydajne i ekonomiczne od pompki to wątpię, z pewnością niezawodne. Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań, ale w tym wypadku pompa wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts