Astral_92 06.01.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Cześć, to mój 1szy post, dlatego witam wszystkich forumowiczów. Obecnie buduję dom jednorodzinny, dom jest ocieplony, pokryty dachówką, dach nie jest jeszcze ocieplony. Wykonane zostały instalacje wodna i elektryczna. Moje pytanie - w listopadzie kładli u mnie tynki wewnętrzne. Tynk Baumit Ratio Glatt L. Robotę skończyli w połowie listopada, wtedy wstawiłem do domu 4 osuszacze i nagrzewnicę które osuszały i ocieplały tynki przez 2 tygodnie. Tynk schnie w miarę dobrze, większosć jest już sucha, tylko jestem zawiedziony jego wytrzymałością - można go wgnieść paznokciem albo palcem, gdy mocniej się przyciśnie. W środku ciągle teraz mam te 2-3 stopnie (tak jak pogoda), nagrzewam nagrzewnicą elektryczną ale niewiele to daje. Moje pytanie - czy ten tynk zrobi się twardszy wraz z tym gdy bardziej przeschnie? Czy już będzie taki miękki? Podobno po nałożeniu gruntu i farby robi się twardszy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.01.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Jak od razu zacząłeś suszyć to trochę za szybko. Przez kilka pierwszych dni tynki powinny mieć parno bez przeciągów by równomiernie się utwardzić (do tego potrzebują wody), dopiero potem można wentylować i osuszać tynki. Aczkolwiek taki zbyt szybko suszony tynk, wydaje mi się, że raczej popęka niż pozostanie miękki. Może on po prostu tak ma? Nie mam doświadczenia z tym tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts