Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz lub pellet

leesid

Recommended Posts

Witajcie zaczynam przygodę z budowa swojego domku i mam pytanko

Jakie ogrzewanie byście polecili na dom 120m z poddaszem użytkowym (zwykły prosty dom,beton komórkowy +15cm styropianu ) na dole podłogówkę na gorze kaloryfery,do wyboru gaz ( zbiornik zakopany do ziemi ) lub piec na pellet

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedź,mówisz pompa ciepła tylko to koszty są duże na wstępie a nie ukrywam ze nie chciałem na początek tyle kasy ładować, i druga sprawa mam mała działkę na pompę ciepła.A dlaczego nie ma sensu z butli gazu jeżeli nie ma podłączenia do sieci ??

Powietrzna pompa z kotłownią będzie porównywalna albo tańsza niż butla z gazem.

Dlaczego dół podłogówka a góra grzejniki?

Tańsza nawet?? Chyba muszę zgłębić temat tej pompy( bo nie muszę mieć fotowoltaiki??),znaczy z grzejnikami to tak mi ktoś (doradził ) żeby zrobić dół podłogówkę a górę grzejniki jeśli mam siedzieć więcej na dole,i ze koszty byłyby mniejsze niż góra i dół w podłogówce.

Chyba muszę zgłębić temat tej pompy

Jeśli pompa to tylko gruntowa- powietrzna puści cię z torbami. Koszt ogrzewania takiej powierzchni to około 2,5-3 tyś. zł. na sezon. Zważywszy na wzrost cen prądu od tego roku o 23% rachunek pójdzie w górę. Ogrzanie takiej powierzchni kotłem pelletowym (certyfikowany pellet) to koszt około 2000 zł. Największym minusem pomy ciepła jest to że po okresie gwarancyjnym każdy serwis ma cie w dupie i musisz kupić nową (taka polityka).

Dzięki za odpowiedź,mówisz pompa ciepła tylko to koszty są duże na wstępie a nie ukrywam ze nie chciałem na początek tyle kasy ładować, i druga sprawa mam mała działkę na pompę ciepła.A dlaczego nie ma sensu z butli gazu jeżeli nie ma podłączenia do sieci ??

https://allegro.pl/oferta/haier-8-kw-au082fycra-hw-pompa-ciepla-monoblok-10090003457

To powietrzna pompa ciepła, wielkość działki nie ma znaczenia.

Za zakopany zbiornik też musisz zapłacić, później jej płacić za jego przeglądy.

Kotłownie na pellet sobie w ogóle odpuść - trzeba to czyścić, wymieniać zapalarkę, szukać optymalnych ustawień palnika w zależności od partii opału.

System mieszany (podłogówka i grzejniki) jest trudniejszy w wysterowaniu, wymaga też dodatkowego oprzyrządowania kotłowni (mieszacze)

Edytowane przez fotohobby

Jeśli pompa to tylko gruntowa- powietrzna puści cię z torbami. Koszt ogrzewania takiej powierzchni to około 2,5-3 tyś. zł. na sezon. Zważywszy na wzrost cen prądu od tego roku o 23% rachunek pójdzie w górę. Ogrzanie takiej powierzchni kotłem pelletowym (certyfikowany pellet) to koszt około 2000 zł. Największym minusem pomy ciepła jest to że po okresie gwarancyjnym każdy serwis ma cie w dupie i musisz kupić nową (taka polityka).

To ile kosztuje kWh uzyskaną z pompy ciepła, a ile z pelletu ?

To ile kosztuje kWh uzyskaną z pompy ciepła, a ile z pelletu ?

Co się głupio pytasz - porównywalny wynik z przewagą ekonomiczną dla pelletu.

Kotłownie na pellet sobie w ogóle odpuść - trzeba to czyścić, wymieniać zapalarkę, szukać optymalnych ustawień palnika w zależności od partii opału.

Dobry kocioł pelletowy to wygoda, czystość oraz mniejsze koszty użytkowania.

Edytowane przez DUNIA.MD

Jeśli pompa to tylko gruntowa- powietrzna puści cię z torbami.

Bzdury. Grzeje 120 m2 parterówki powietrzną pompą i jak na razie w tym sezonie kosztowało mnie to 700 zł - w taryfie G11, w domu 24 stopnie.

Myślę, że sezon zamknę w 2000 zł. Nawet jakby pellet był te 500zł/rok tańszy (a nie jest), to w dudzie mam jeżdżenie za pelletem, noszenie worków i sprzątanie syfu w kotłowni.

Wiele osób ma pompy podpięte do neta, można przeglądać jakie mają zużycie.

Tańsza nawet?? Chyba muszę zgłębić temat tej pompy( bo nie muszę mieć fotowoltaiki??),znaczy z grzejnikami to tak mi ktoś (doradził ) żeby zrobić dół podłogówkę a górę grzejniki jeśli mam siedzieć więcej na dole,i ze koszty byłyby mniejsze niż góra i dół w podłogówce.

Nie musisz mieć fotowoltaiki. Z tymi grzejnikami to bzdura. Może taniej wyjdą grzejniki niż podłogówka (chociaż gdybyś sam ją rozłożył, to materiał będzie w podobnej cenie) ale odbije się to na skomplikowaniu instalacji. W sumie wyjdzie podobnie.

A swoją drogą (bez urazy) jak widzę z jaką wiedzą zabierają się ludzie za budowę (jak PC to musi być fotowoltaika, dół podłogówka - sypialnie/góra grzejniki, oddychające ściany itp) to napradę słabo się robi...

Co się głupio pytasz - porównywalny wynik z przewagą ekonomiczną dla pelletu.

Bez obrazy, ale dawno takich głupot nie czytałem.

Wszystko zależy po ile kupisz pellet. Od 16,5gr (w rejonach takich jak u mnie czyli do wyboru do koloru) do 24gr uwzględniając sprawność kotła czyli 4kWh z kilograma. Pozdrawiam.

No to tanio ale w porównaniu do pompy ciepła i tak nie ma o czym rozmawiać. Pompa ciepła powietrzna, którą ja używam daje mi 1 kWh za 11gr i mam czyste ręce.

Do autora wątku, dla takiego metrażu i przy zimach jakie teraz są to tylko pompa ciepła powietrzna. Jak kupisz jakikolwiek piec, przeklniesz go po pierwszym sezonie.

Edytowane przez Tom1000k

wcisną by tam śmierdzącego dolniaka bez bufora

Nakręciłeś się jak katarynka i w kółko to samo - nuda.

i jak na razie w tym sezonie kosztowało mnie to 700 zł

Jakiego sezonu bo chyba nie zimowego..

Bez obrazy, ale dawno takich głupot nie czytałem.

Tym wpisem urażasz siebie nie mnie.

Pompa ciepła powietrzna, którą ja używam daje mi 1 kWh za 11gr i mam czyste ręce.

Przy takich zimach i ocieplonych mieszkaniach to sam telewizor i lampki na choince rozgrzeją pomieszczenia.

i mam czyste ręce

Pogadamy za rok jak cena energii wzrośnie i przyjdzie "bestia ze wschodu".

PS.

@leesid - przybliżony koszt ogrzewania Twojego mieszkania.

Schowek01.jpg

Edytowane przez DUNIA.MD