Kaizen 13.01.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Bufory są dobre do podłogówek, a ja nie mam. To przy grzejnikach zwłaszcza (ale nie tylko) przy grzaniu prądem bufor jest potrzebny. Przy podłogówce to wylewka robi za bufor. Łączenie pelletu z gazem jest drogie (koszt przyłącza) i jak już będziesz miał gaz, to bez sensu pellet. Najtaniej, jak chcesz pellet, to do niego bufor z grzałką i G12as (i jak policzysz, to pewnie sporadycznie będziesz odpalał pellet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 13.01.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 To tym bardziej gratuluję że nie musisz płacić za dystrybucję skoro podajesz takie stawki. Nie, że nie muszę (ja czy kto inny) tylko to są stawki za samą energię. Trzeba do nich jeszcze doliczyć koszt dystrybucji i wtedy już tak tanio nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Dzięki serdeczne za wklejone opłaty za energię elektryczną, teraz każdy sam może miarkować bez konieczności opierania się na takich bzdetach : U mnie nowy cennik G12W dzienna 0,3475 nocna 0,1680 opłata handlowa 14,23 Zobaczymy jak przyjdzie nowy rachunek. Dziś podałem odczyt. Wychodzi mi (w moim pliku), że az tak dużo nie podrożało Ze wszystkimi składowymi: było 24gr / 66gr jest 27gr / 72gr A gdzie Ty tu widzisz bzdety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.01.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 A gdzie Ty tu widzisz bzdety ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368606-Gaz-lub-pellet&p=8010227&viewfull=1#post8010227 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368606-Gaz-lub-pellet&p=8011348&viewfull=1#post8011348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2021 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368606-Gaz-lub-pellet&p=8010227&viewfull=1#post8010227 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368606-Gaz-lub-pellet&p=8011348&viewfull=1#post8011348 Acha, chodzi o to, że @Alessandro podał niższe, niepełne ceny (bez opłat za dystrybucję). Nie wiem, za co tu dziękować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.01.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Acha, chodzi o to, że @Alessandro podał niższe, niepełne ceny (bez opłat za dystrybucję).10cm XPS pod i 10cm EPS na płycie, silikat 18cm, 20 cm grafitowego EPS na ścianach, 5cm wełny i 30 cm celulozy na stropie - przy takim ociepleniu i tak tanim prądzie : dzienna 0,3475 nocna 0,1680 opłata handlowa 14,23 Rekuperator Kinetic 250, kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12kW, PV 4,27kWp na SolarEdge – takie nakłady – ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2021 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Skaczesz z tematu na temat i co rusz podajesz nieprawidłowe, niepełne ceny energii.kWh w taniej taryfie nie kosztuje 16gr, tylko w moim regionie 27-30grTa z gazu 21gr. Teraz w gaz bym nie szedł tylko w jakąś tanią PC, ewentualnie dołożyłbym po 5cm izolacji i w czysty prąd + klima żeby spełnić warunek EP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 14.01.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Skaczesz z tematu na temat i co rusz podajesz nieprawidłowe, niepełne ceny energii. kWh w taniej taryfie nie kosztuje 16gr, tylko w moim regionie 27-30gr Ta z gazu 21gr. Sorki – przeca polegam na Twoim. Teraz w gaz bym nie szedł tylko w jakąś tanią PC, ewentualnie dołożyłbym po 5cm izolacji i w czysty prąd + klima żeby spełnić warunek EPTo widziałeś : BUFOR czyli moja TANIA "POMPA CIEPŁA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Sorki – przeca polegam na Twoim. Ja pisałem gdzieś o 16gr za kWh energii elektrycznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 14.01.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Ja pisałem gdzieś o 16gr za kWh energii elektrycznej ?Idziesz na stronę swojego dostawcy energii ---> sprawdzasz cennik. Przecież to się różni w zależności od regionu zamieszkania. Dla przykładu Mysłowice: U mnie nowy cennik G12W dzienna 0,3475 nocna 0,1680 opłata handlowa 14,23 Zobaczymy jak przyjdzie nowy rachunek. Dziś podałem odczyt. Wychodzi mi (w moim pliku), że az tak dużo nie podrożało Ze wszystkimi składowymi: było 24gr / 66gr jest 27gr / 72gr A to skąd przecie !!! Nie ode mnie to a tylko od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 A to skąd przecie !!! Nie ode mnie to a tylko od Ciebie. Widzę, źe muszę krótsze posty pisać, bo nie potrafisz do końca dotrzeć: Ze wszystkimi składowymi: było 24gr / 66gr jest 27gr / 72gr Czy jeszcze coś Tobie wyjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 14.01.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Czy jeszcze coś Tobie wyjaśnić ?Dzięki serdeczne – bedzie tego a gdy byś miał jakieś wątpliwości co do tego – polecam czytanie wpisów w tym temacie od tyłu. Sorki – ale tak jeszcze na marginesie – no przecie prąd u ciebie nie kosztował tyle jak plany budowlane snułeś czy jak komin zacząłeś budować i kotłownię oraz jak kocioł gazowy kupowałeś – bufory to żadna mecyja czy nowość jakaś – bufory od dawna wszem i wobec są znane. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2021 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Komin wybudowałem tylko dla kominka (którego drugi raz bym nie robił)Gazu też bym już nie zakładał, już tym pisałem .Drobny błąd. Byłby znacznie większy, gdybym pellaciaka kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 16.01.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz w gaz bym nie szedł tylko w jakąś tanią PC, ewentualnie dołożyłbym po 5cm izolacji i w czysty prąd + klima żeby spełnić warunek EPObacz – może zda Ci się to do czego. Czy pompa ciepła da radę przy minus 15? W uzupełnieniu powyższego – to też jest ciekawe : Pompa ciepła czy może tani bufor z grzałkami? Edytowane 16 Stycznia 2021 przez samsu Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Oczywiście, że da, dlaczego miałaby nie dać ?Jak mały , dobrze ocieplony dom, to można grzać COP1 ale jak ktoś pożałował na ocieplenie, a metrów ma sporo, to już nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.01.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Obacz – może zda Ci się to do czego. Czy pompa ciepła da radę przy minus 15? W uzupełnieniu powyższego – to też jest ciekawe : Pompa ciepła czy może tani bufor z grzałkami? Masakra Przez ostatnie 8 lat niejednokrotnie było i pon. -25st C i nic nie wybuchło a było ciepło w domu Polecam, żeby się nie powtarzać https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368837-OGRZEWANIE-groszek-pellet-czy-pompa-ciep%C5%82a&p=8014533&viewfull=1#post8014533 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 21.01.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Masakra Się pogubiłeś w tym co jest wyże czy może nie czytałeś i nie patrzyłeś do tego. Co masz do bufora z grzałkami elektrycznymi ? Fajne przykłady przytaczasz tylko nie wiem dla czego nie baczysz na to, iż już mamy 2021 r. - i co – wszystko tylko drożeje, więc o co faktycznie chodzi w tym programie „czyste powietrze”. Tak na bank - co byś polecał – PC w drogim G11 czy bufor w tanim G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.01.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Się pogubiłeś w tym co jest wyże czy może nie czytałeś i nie patrzyłeś do tego. Co masz do bufora z grzałkami elektrycznymi ? Fajne przykłady przytaczasz tylko nie wiem dla czego nie baczysz na to, iż już mamy 2021 r. - i co – wszystko tylko drożeje, więc o co faktycznie chodzi w tym programie „czyste powietrze”. Tak na bank - co byś polecał – PC w drogim G11 czy bufor w tanim G12. Bufor z grzałkami fajne rozwiązanie, jeszcze lepsze,bo tańsze to kociołek elektryczny i sam nad takim się zastanawiałem przed pompą A co polecam ? Pompę ciepła w taryfie G12W,z własnego doświadczenia, tak jak pisałem, takowe rozwiązanie mam od X lat i rok grzania wody i ogrzewania kosztuje mnie, w zależnościami od zimy od 1000-1200zl Oczywiście jest to rozwiązanie dla tych, którzy budują z głową i mają gdzie ta tańsza energię przechować na później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 21.01.2021 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Bufor z grzałkami fajne rozwiązanie, jeszcze lepsze,bo tańsze to kociołek elektryczny... A co polecam ? Pompę ciepła w taryfie G12W,z własnego doświadczenia, tak jak pisałem, takowe rozwiązanie mam od X lat i rok grzania wody i ogrzewania kosztuje mnie, w zależnościami od zimy od 1000-1200zl Echch – no dla czego nie popatrzysz na to co już wyżej jest. O jakim kotle elektrycznym pisz i PC przy G12 – no przecież ogrzewanie w tym układzie przez całą dobę ma działać a nie tylko w taryfie nocnej. By nie było, że do PC jestem uprzedzony – obacz : Pompa ciepła przy minus 25..Jest moc. i zwróć tu uwagę na to ile to prądu żre i ile pożreć może. Skoro już tak bogate doświadczenia z PC masz, to napisz coś o tym, że np. po za kosztem zakupu i instalacji oraz opłatami za zużytą energię elektryczną nic więcej nie płacisz, że przez ten czas eksploatacji grosz nie wydałeś na naprawy, przeglądy i konserwację, że z tym podobnie jest jak z buforem w którym np. grzałka się przepalić może i trzeba ją wymienić na nową ale tak, to nic do póki nie zgnije i lać się z tego nie zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.01.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Echch – no dla czego nie popatrzysz na to co już wyżej jest. O jakim kotle elektrycznym pisz i PC przy G12 – no przecież ogrzewanie w tym układzie przez całą dobę ma działać a nie tylko w taryfie nocnej. By nie było, że do PC jestem uprzedzony – obacz : Pompa ciepła przy minus 25..Jest moc. i zwróć tu uwagę na to ile to prądu żre i ile pożreć może. Skoro już tak bogate doświadczenia z PC masz, to napisz coś o tym, że np. po za kosztem zakupu i instalacji oraz opłatami za zużytą energię elektryczną nic więcej nie płacisz, że przez ten czas eksploatacji grosz nie wydałeś na naprawy, przeglądy i konserwację, że z tym podobnie jest jak z buforem w którym np. grzałka się przepalić może i trzeba ją wymienić na nową ale tak, to nic do póki nie zgnije i lać się z tego nie zacznie. Pompę ciepła p-w posiadam od marca 2013r,pierwszy płatny przegląd zrobiłem jej po 5 latach czyli w 2018r,tak dla własnej ciekawości jedynie, koszt jego to 200zl. Od marca 2013r do nadal bezawaryjnie . Koszt zakupu(2012r) i instalacji(2013r) 21tys.zl A dlaczego kociołek elektryczny czy pompa ciepła nie może "grzać" tylko w taniej taryfie ? Mam taryfę G12W i pompa grzeje tylko w widełkach taniej taryfy(13-15,22-6),podobnie byłoby gdybym grzał kociołkiem elektryczmym. Zeby uprzedzić pytania, temp.podlogi, niezależnie czy w okresie grzania czy pauzy od grzania ma 23-25st.C,zależnie od tego czy panele czy kafle. Daje to stałą temperaturę w domu na poziomie 22-23st.C Grzeje T-CAP 9kW(9kW do -20st C) a dom posiada obciążenie cieplne 3,5kW przy -20st.C No żre prądu, od 8 lat, rocznie średnio 3000-3200kWh za c.o i cwu Prądem byłoby to razy 3 Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts