bocian 25.11.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Wykonawca namawia mnie na pustaki gipsowe (system R). Macie jakieś doświadczenia? Proszę o wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 25.11.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Według mojego skromnego zdania system "R" nie przyjął się . Odwiedzałem pare domów wykonanych w tym systemie w latach 90 Najwiekszy problem to higroskopijnosc tego systemu ,czyli np sciana od północy przemaka na tototal jeżeli nie jest otynkowana i tu mija sie mit z rzeczywistoscią dokładniej jak w innych systemach budowlanych. Producent podaje ze to sama ekologia i na tym kończy w miare tani materiał Schody się zaczynają w czasie eksploatacji jezęli budynek nie jest wytynkowany. Tynk akrylowy żle tynk mineralny tez nie najlepiej do tego systemu potrzebna jest dodatkowa inwestycja w formie mechanicznej wentylacji Reasumując mokry materiał na scianie to zero wspólczynnika przewodzenia i kłopoty znam dwóch znajomych ,którzy zdecydowali sie na dodatkowe docieplenie z wełny i styropianu koszty niewspółmierne z inną technologią budowania sciany podstawowej. Według mojego skromnego zdania to materiał na altanki ogrodowe nie na dom mieszkalny Coraz mniej widac producentów tego systemu gips jako materiał jest ok ale nie w formie sciany podstawowej Zaznaczam, ze to jest moje prywtne zdanie nie mam zamiaru wdawać się w polemike Przedstawiłem tylko sugestie ludzi którzy z tego pobudowali nie bardzo znam dokładne parametry itp wiec w dyskusji bede raczej cienko prządł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian 26.11.2004 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Dzięki. Dużo cennych informacji. Pozdrowionka. Może jeszcze ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenkapp 05.02.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Panie Jacek widział pan takie domy. Wypisuje pan głupoty. mokre ściany ,masakra, zła termika . Co Pan tu reklamuje- swoje usługi jako murarz betonowych klocków.Ja mieszkam w takim domu i pieni mnie jak ktoś pisze ze nic nie wie a zbiera głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.02.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 na pienienie - może jakieś ćwiczenia ralaksacyjne:stirthepot: gips jak gips, skoro ma aprobatę techniczną to się pewnie nadaje na ściany nawet i zewnętrzne /jako działowe - zawsze, w końcu w wielkiej płycie ściany działowe są z gipsu/, tylko: diabeł zapewne tkwi w nieprzewidywalnych szczegółach trzeba uważać... nie można sobie zostawić domu w budowie bez dachu/stropu/tynku? na zimę czy dwie jak to często ma miejsce przy budowie systemem gospodarczym nadto uważam, że standardowa ściana zewnętrzna czyli jakiś pustak/bloczek pianobetonowy + styropian jest po prostu bardziej "technologiczna", bez zapienienia się proszę i ataków ad personam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts