Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustaki z gipsu

bocian

Recommended Posts

Według mojego skromnego zdania system "R" nie przyjął się .

Odwiedzałem pare domów wykonanych w tym systemie w latach 90

Najwiekszy problem to higroskopijnosc tego systemu ,czyli np sciana od północy przemaka na tototal jeżeli nie jest otynkowana i tu mija sie mit z rzeczywistoscią dokładniej jak w innych systemach budowlanych.

Producent podaje ze to sama ekologia i na tym kończy w miare tani materiał

Schody się zaczynają w czasie eksploatacji jezęli budynek nie jest wytynkowany. Tynk akrylowy żle

tynk mineralny tez nie najlepiej

do tego systemu potrzebna jest dodatkowa inwestycja w formie mechanicznej wentylacji

Reasumując mokry materiał na scianie to zero wspólczynnika przewodzenia i kłopoty

znam dwóch znajomych ,którzy zdecydowali sie na dodatkowe docieplenie z wełny i styropianu koszty niewspółmierne z inną technologią budowania sciany podstawowej.

Według mojego skromnego zdania to materiał na altanki ogrodowe nie na dom mieszkalny

Coraz mniej widac producentów tego systemu

gips jako materiał jest ok ale nie w formie sciany podstawowej

Zaznaczam, ze to jest moje prywtne zdanie nie mam zamiaru wdawać się w polemike

Przedstawiłem tylko sugestie ludzi którzy z tego pobudowali

nie bardzo znam dokładne parametry itp wiec w dyskusji bede raczej cienko prządł :wink:

• 7 years później...

na pienienie - może jakieś ćwiczenia ralaksacyjne:stirthepot:

gips jak gips, skoro ma aprobatę techniczną to się pewnie nadaje na ściany

nawet i zewnętrzne /jako działowe - zawsze, w końcu w wielkiej płycie ściany działowe są z gipsu/, tylko:

diabeł zapewne tkwi w nieprzewidywalnych szczegółach

trzeba uważać... nie można sobie zostawić domu w budowie bez dachu/stropu/tynku? na zimę czy dwie

jak to często ma miejsce przy budowie systemem gospodarczym

nadto uważam, że standardowa ściana zewnętrzna czyli jakiś pustak/bloczek pianobetonowy + styropian

jest po prostu bardziej "technologiczna", bez zapienienia się proszę i ataków ad personam :)