Forestero 05.03.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Witajcie w tych niełatwych dla realizacji marzeń budowlanych czasach:-x, Na działce istnieją trudne warunki glebowe - warstwa litej gliny na głębokości 60-90 cm. Czytając m.in. to forum doszedłem do wniosku, że najbezpieczniej będzie wymienić glebę i wylać płytę fundamentową. Nie wiem jak wysokie powinny być warstwy kruszywa, którym chcę ustabilizować podłoże mając na uwadze pojawiającą się wodę gruntową na głębokości ok 1,5m (wiosna). Wykonałem rysunek i chciałbym prosić doświadczonych w temacie, czy zamysł jest dobry. Dodatkowo czy można zastąpić drogi styropian XPS parkingowym EPS. Dom będzie parterowy z poddaszem, ścianka kolankowa 0,75m zakończona wieńcem żelbetowym, ściany z betonu komórkowego szer. 24cm gęstość 500, dach w pełnym deskowaniu, pokrycie z blachy trapezowej. Dla rozwiania wątpliwości chcę w najniższej warstwie piasku zatopić rury wodne pod gruntowy wymiennik ciepła. Tylko niestety nie mogę wrzucić ten rysunek do postu. Ani też jako załącznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forestero 05.03.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Wrzucam linki do rysunku: [/img] https://www48.zippyshare.com/v/Z8sUQWXF/file.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topilo 15.08.2022 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Nie, w 2021 kostzy NIE BYŁY TAKIE SAME - wiem, bo sam budowałem ( jeszcze buduje). W 2022 na starcie mamy styr o prawie 100% droższe, beton droższy, drewno z 800-900 na 1350-1400 m3 drozsze - wiec szalunki, krokwie, a nawet meble czy podlogi beda drozsze. Okna aluminiowe o 40% droższe. Ekipa budujaca mowila ze za taki sam dom ( a mowili to we wrzesniu), gdybym dogadywal sie z nimi teraz to wzielibyok 15% wiecej. Koszty kabli wieksze. Ziemia tez droższa. Można tak wymieniac i wymieniać - i nie jest to drożej "tylko 10%". Z sytuacji gdzie ludzie rzucili się na budowę domów, bo mieszkania miały abstrakcyjną cenę za metr mamy sytuację, że mało kogo stać, by kupować mieszkanie z abstrakcyjna cena za metr czy budować dom, gdzie serio trzeba być obecnie milionerem, aby myślec o zakupie działki, wybudowaniu domku ( np. 100m2), wykonczeniu go jakkolwiek, zrobieniu ogrodzenia, podjazdu, tarasu, posianiu trawy ( nie mowiac juz o czyms bardziej ambitnym w ogrodzie). T ekipy to powinny mieć więcej pokory , otworzyć oczy i zobaczyć co się dzieje mikro i makro ekonomicznie ! Po...ło ich z tymi cenami i myślą, że inwestor to nadal frajer, poczekajmy do wiosny...Ja w tym roku zaczynam budowę i im dalej od domu tym taniej - już mam oferty 30 tys. taniej ( sso+krokwie+na rąbek -80 tys.) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol_ka33 28.11.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Dzień dobry! Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Buduję się już zasadniczo od marca - SSO już (albo dopiero) jest, chałupka już wygląda jak chałupka. Mam plan jeszcze na okna i drzwi w tym roku i piszę list do świętego Mikołaja, żeby mi dofinansował wykończenia, bo ładnie mnie ta budowa wyssała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 05.01.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Bocianki 2023. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJanczyk 18.01.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Witam , jestem posiadaczem dzilaki w drugiej linii zabudowy, dzialka ma juz wszystkie pozowolenia na budowe ale problemem jest szerokosc dzialki a mianowicie wynosi ona 14 m. jest to pierwsza dzialka taka na wsi w ktorej planuje budowe, jednakze problem polega na tym ze nie mam szerokiego wachlarzu mozliwosci wuboru projektu, zaznaczam iz jedn dzialka sasiadujaca za jakis czas bedzie nalezala do rodzicow małzonki, a co za tym idzie za kilka lat rowniez nasza, CZy jest jakakolwiek szansa na wybudowanie sie blizej granicy niz ustawowe 3-4m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 19.01.2023 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Tak jesli dzialka nie jest szersza niz 16 metrow, moze to byc 1.5 metra od granicy , przy zastosowaniu sciany przeciwpozarowej i bez okien i drzwi od tej strony . Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Adiš Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pizzożerca 23.05.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 My zaczęlismy budowę i już żałuję tej decyzji... Napiszcie co u Was poszło nie tak ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noneskill 18.06.2023 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Cześć dostaliśmy pozwolenie pod koniec kwietnia, mimo wielu przeszkód zaczęliśmy budować w zasadzie wszystko robię sam z małą pomocą rodziny. Czytając forum widzę że usługa odkleiła się od rzeczywistości a i ceny materiałów nie chcą się ustatkować, dlatego decyzja że całą robociznę zrobię sam. Narazie daję radę powodzenia wszystkim którzy w tym 2023 zaczynają budować, jestem na etapie kończenia scian fundamentowych,teraz izolację kanaliza i chudziak trzymajcie kciuki pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.06.2023 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 fachowcy sie cenia jak za zboze, dlatego ja robie wiekszosc robot sam. Dachu, elektryki i tynkow sam nie poloze ale ze styropianem zamierzam powalczyc sam, cenia sie niemilosiernie. Co do materialow nie wiem jak cegla, stal czy beton ale styro 15cm spadl z 31zl/m2 do 28zl/m2 swisspora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockin 30.08.2023 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Prawda, styropian staniał i już straszą podwyżkami. Rok temu płaciłem za grafit 20cm 330pln za m3, teraz jest po 220pln. Reszta nie wiem czy staniała czy zdrożała, klej Gravis U do elewacji rok temu 25pln worek, teraz 36pln. Natomiast słyszałem o robociźnie. Płytarze od m2 już biorą 200pln we Wrocławiu. Reszty nie slędzę bo zrobiłem wiekszość sam (łacznie z tynkami, elektryką czy fotowoltaiką), a zbliżam się do stanu developerskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasiorr 19.10.2023 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Powitać. Ja mam nadzieję że pod koniec miesiąca majstry wejdą na budowę. Humus już zebrany, budynek wytyczony. Wiadomo.. Ciężkie czasy , ale czy kiedyś były lekkie Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haneczkakrk 23.11.2023 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Ja jestem na forum już tyle lat, a budowę domu zaczęliśmy w październiku tego roku. Zawsze było tak, że Ci którzy wybudowali się wcześniej, to mieli lepiej od tych, którzy zaczęli później . Po nas też zaczną następni, także nie ma się co dołować i przejmować tylko robić swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 10.07.2024 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca Ja jestem na forum już tyle lat, a budowę domu zaczęliśmy w październiku tego roku. Zawsze było tak, że Ci którzy wybudowali się wcześniej, to mieli lepiej od tych, którzy zaczęli później . Po nas też zaczną następni, także nie ma się co dołować i przejmować tylko robić swoje. nie było mnie na forum jakiś czas... dłuższy... ale pamiętam cię sprzed lat .. gratulacje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts