Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Szyszkowcach - Archon. Szyszki na prąd :)

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Po kilku latach mieszkania na 50 m2 w rodzince 2+1 zachciało nam się czegoś większego. Przy obecnych cenach mieszkań stwierdziłem, że za cenę nowych 70-80 m w bloku (czyli około pół bańki na gotowo) zbudujemy domek razem z działką.

Od razu zaznaczam, że z budowlanki wiem tyle co wyczytałem na forum, więc zobaczymy czy się uda, trzymajcie kciuki.:)

Działka już jest, całe 415m kw. !, w mieście. z założenia miała być tania - projekt ma być domem w cenie dużego mieszkania. Media wszystkie są w działce, więc też nie powinno być drogo.

Wybór projektu - został zdeterminowany przez działkę, parterówka musiała odejść w zapomnienie niestety :( ale cóż, kasa kasa. Tak to wygląda,

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-szyszkowcach-mcae23e3975210

Zmian wielkich nie ma, usunięcie pergoli, na górze będą 3 pokoje bo 4 nie potrzebujemy, oraz większa łazienka, 2 garderoby.

[ATTACH=CONFIG]451799[/ATTACH]

Wjazd jest od północy, taras od zachodu.

[ATTACH=CONFIG]451798[/ATTACH]

Architekt zdążył na koniec roku złożyć dokumenty, czekamy na pozwolenie na budowę.

Dom będzie grzany COP1- kable grzewcze w wylewce, + klima split na parterze, ewentualnie PV. Zero kominów, rekuperacja, fundamenty tradycyjne. Ściany BK, działówki Silka. Nie robiłem OZC ale zastanawiam się, zapotrzebowanie wg ciepłowłaściwie to około 11Kwh/rok.

Podobno nie powinno być problemów z pozwoleniem przy grzaniu czystym prądem jak twierdzi architekt i branżysta. W charakterystyce energetycznej mamy wpisane nośnik energii końcowej -energia elektr. system PV - 0,7. Zobaczymy czy nie będzie problemów, bo wiem, że były boje na forum czy uda się uzyskać pozwolenie na budowę przy prądzie bez żadnych kominków, kóz itd itp. :cool: PS. wszyscy dookoła się pukają w czoło jak słyszą o ogrzewaniu prądem i patrzą jak na głupka. Mnie przekonuje bezobsługowość, niski koszt inwestycyjny (odpada mi kotłownia, przyłącza gazu, kominy), zaoszczędzone pieniądze mogę rzucić w PV.

Zastanawiam się jak dobrze odizolować garaż od części mieszkalnej bo raczej sporadycznie będzie ogrzewany i gdzie umieścić rekuperator (strych, czy pod schodami).

Będę wdzięczny za polecenie jakiś sprawdzonych ekip do stanu surowego z lubelskiego.

• 2 months później...