Krzyyychuuu 09.01.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Witam. Jestem pszczelarzem i w związku z tym muszę ogrodzić swoją pasiekę wysokim ogrodzeniem.Ogrodzenie musi mieć minimum 3 m wysokości i takie planuję, musi być zawieszona na niej siatka taka aby pszczoła uznała ją za przeszkodę i przeleciała nad nią. Tutaj zastosuję taką jak wiesza się na rusztowaniach bo jest dość mocna.Problem mam bardziej ze słupkami. Chcę je zabetonować na głębokość do 1 m w otworze zrobionym przez świder lub wykopanym. Sprawdzałem po złomiarzach i nigdzie nie mają długości profili i rur jakie chcę mieć a w lokalnej hurtowni również brak. A transport z dalszego miasta elementów 4 metrowych to koszt 1000 zł gdzie materiał kosztowałby z 600. Dlatego zastanawiam się nad taką abym kupił krótsze i połączył ze sobą, i chciałbym zaznac opinii użytkowników na ten temat:Każdy z posadowionych już słupków fi 42 mm składałby się z dwóch krótszych połączonych ze sobą, np:Pierwszy dwumetrowy zabetonować w ziemi, w drugim słupku który będzie łączony z pierwszym - do środka wlać zaprawy betonowej lub np jakiś CX, włożyć do środka słupka pręt rzebrowany fi 12 mm na głębokość 50 cm i aby drugie 50 cm wystawało ze słupka, po związaniu betonu w słupku z prętem zabetonować słupek, który jest już wbudowany w ziemi i tym, który już został przygotowany z prętem/kotwą nasadzić na niego prętem do środka doczołowo i skręcić jakąś obejmą. Rozstaw słupków takiego ogrodzenia to byłby z 3,5 m.Jak myślicie, będzie to w całości stabilne przy mocniejszym powiewie wiatru?Domyślam się , że puste rury fi 42 na taką wysokość 3,0 m to by się powyginały przy wietrze, natomiast zabetonowane i zazbrojone? Kolejna opcja to jako słupy ogrodzenia zastosować kantowki, pytanie jaki wymiar? Ja myślałem o 100 x 70 mm. Długość 4 m i również w betonowanie w ziemię. Na styku z powierzchnią zaizolować abizolem.Może jakiś inny wymiar?A może inny sposób? Słupów betonowych w swojej okolicy również nie widziałem na taką długość. Tak więc w skrócie : wysokość ogrodzenia to 3 m i na niej siatka typowa na rusztowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 To się nie utrzyma na dłużej. Rurki stalowe /za krótkie/ pospawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyyychuuu 10.01.2021 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 A zamiast słupka stalowego - np Krawędziak impregnowany 50 x 100 x 3000 mm + do tego kotwa stalowa ocynkowana zabetonowana w fundamencie głębokim na 80 - 100 cm byłoby stabilne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts