Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taki dach "na bogato" ma sens?

Eccentric

Recommended Posts

Już niedługo zacznę szukać wykonawcy dachu.

Rozmawiając z kilkoma osobami zwrócono mi uwagę że mam dach zaprojektowany "na bogato", prawdopodobnie kompletnie niepotrzebnie.

Dach wielospadowy, symetryczny, kąt nachylenia 30*.

W projekcie opis wygląda tak:

lista.jpg

Czy za pełnym deskowaniem i papą stoi tylko i wyłącznie możliwość sezonowania?

Plan jest taki aby dach zbudować i pokryć od razu.

Z tego co widzę to problem stanowi tylko to deskowanie i papa(podwójna)

Zapewne na suchych - bo z grubości wynika, że struganych desek podwójna papa to może być przesada, dobrej jakości pojedyncza warstwa będzie odpowiednia.

Ogólnie dach solidny, ale czy na bogato? zapewne wypowiedzą się fachowcy - dekarze czy w takim przypadku potrzebne jest sezonowanie przed położeniem blachodachówki.

W moim odczuciu projektantowi trochę brak doświadczenia. Oczywiście można pokusić się o takie stwierdzenie, że dach na bogato bo jak traktować deskowanie grubości 18 mm skoro typowa grubość to 19 mm, a świetnie sprawdza się na poszycie płyta OSB grubości 12 mm. Dwie warstwy papy nieuzasadnione. Łata 6x5 cm na specjalne zamówienie bo typowe łaty to 6x4 cm lub 5x5 cm a trochę oszczędniejsze (bo blachodachówka) to 5x4 cm. Montaż folii wysokoparoprzepuszczalnej merytorycznie bez zasadny bo jaka jej funkcja w tym miejscu? Będzie stanowić przegrodę dla wełny. Taką funkcję pełni sznurek lub najtańsza siatka do dociepleń. Podzielam pogląd szanownych przedmówców, że ta ilość wełny jest zbyt mała i przy takim montażu wystąpią mostki termiczne na krokwiach. Reasumując drogo i mało skutecznie. Radzę rozważyć montaż izolacji nakrokwiowej np. płyta Bauder PIR PLUS grubości 20 cm. Zbędne będą deski i papa, wełna i folia paroizolacyjna. Można odsłoni więźbę. Pozdrawiam.

Widzę, że Andrzej wypunktował konstrukcję przegrody zaproponowaną przez projektanta.

Z tą membraną wysokoparoprzepuszczalną, wydaje mi się, że miała ona stanowić dodatkowo wiatroizolację dla wełny. W sumie chyba prościej ją zamontować od góry na krokwiach, niż potem męczyć się z montażem od środka między krokwiami. U siebie montowałem membranę od środka i zajęło mi to kilka dni (pewnie praca nie szła zbyt efektywnie) - poniżej kilka zdjęć z montażu membrany od środka.

IwFykQy.jpg

bqxSusx.jpg

Gdyby dekarze przybili membranę do krokwi od zewnątrz i zastosowali dodatkowe kontrłaty między membraną a deskowaniem miał bym sporo mniej roboty, a im montaż nie zająłby zbyt wiele czasu.

Edytowane przez Regius

Jest bardzo wielu producentów folii i każdy chce ją sprzedać. Oczywiście to normalne zjawisko ale argumenty zachęcające do jej stosowania są mało profesjonalne. Wiatroizolacja nad wełną zapobiegająca tak zwanemu "wywiewaniu ciepła" miałaby uzasadnienie gdyby przepływy w szczelinie wentylacyjnej były burzliwe. Natomiast są tam przepływy laminarne (powolne) a do tego niejednokrotnie tłumione zwężeniami szczeliny spowodowanymi upychaną wełną. Pozdrawiam.