Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie stropu

Recommended Posts

Witam mam problem z odczytaniem zbrojenia są 3 płyty i 2 rodzaje. Jak ktoś ma chwilę niech zerknie.P1 Dwuprzęsłowa płyta jednokierunkowo zbrojona na rysunku są tylko druty w jedną stronę nie ma tych drutów jak w płycie P2 i P3 np. drut średnicy 8 co 16cm. Nie wiem czemu ale w płycie P1 nie ma zestawienia stali w P2 i P3 jest. Jak ktoś chętny by mi rysunek podesłał jak to mniej więcej wygląda.

baddf6275b09c03d.jpg

eb2d30f6212da07b.jpg

9d637dade112fc9d.jpg

803474a58116a14a.jpg

bc75b64c95c9b0ab.jpg

803fc7bc4413b94b.jpg

53d5e4cb882398bc.jpg

2595042943f68b48.jpg

Kierunek dobry, zakłady daj koło 30cm będzie dobrze. Odginanie na końcach 6 nie ma sensu. Powinny być prety górą (czego nie masz w projekcie) ale jak już to daj tam #12. To co zaznaczyłeś na zielono ta #12 to zbrojenie górne nad podporą. Tam dajesz też te rozdzielcze fi6 w drugiej siatce górą. Te 6 pod tymi 12. Na dole odwrotnie główne na dole potem rozdzielcze.

Dobrze rozumiem jak narysowałem te dodatkowe rozdzielacze? żółtym kolorem? W projekcie nie ma tych rozdzielaczy pod fi 12 a nawet w wykazie stali jest tylko 432m fi6. Na fioletowo zaznaczyłem drut fi12 kładziony na belce B1 tam też rozdzielacze na płycie Poz.P1 a co na płycie Poz.P2?

67066656a3c9d05b.jpg

Nie rozdzielacze a zbrojenie rozdzielcze. Dobrze to wrysowałeś i opisałeś. Przy tym zbrojeniu na flotowo też się powinny pojawić pręty rozdzielcze, w płytach P2, P3 dołem masz kratkę wiec tam nic nie dokładasz, ale górą do prętów #12 co20 rysowanych przerywaną już dokładasz. Brakuje w tym projekcie zbrojenie podporowego - do okoła budynku. Dziwnie te zbrojenie ktoś poukładał masz miejscami #12 co 5 cm a na drugiej płycie #8 co 18. No ale skoro tak dobrał tak trzeba robić.

Ogółem ten projekt taki dziwny u szwagra wszystko pokazane elegancko w rysunkach tutaj trzeba wszystkiego szukać. W opisie technicznym jest o zakotwieniu płyty do wieńca i belek. Oparcie na ścianach zrealizowane jest przez wieńce, w których kotwione jest zbrojenie płyt. Zakotwienie należy również zastosować przy oparciu płyty na belkach. To zbrojenie podporowe na wieńcu jakiej długości na rysunku tak powinno to wyglądać?

351c8fe4965351cc.jpg

Dzięki sporo pomogłeś:) A mam pytanie jeszcze Chciałbym skasować te 2 kominy ten w większym kwadracie to kominek jest taka możliwość? Zamiast słupa ceramicznego i komina zrobić jednolity słup żelbetowy z słupem Poz.1

I jeszcze jedno pytanie czy jest taka opcja zmiana stropu na Teriva?

e8086cb3af6c2fc3.jpg

Ech. Nie wiem co autor projektu rozumie przez słup ceramiczny wskazując na komin. Komin powinien być oddylatowany od stropu nie ważne z jakiego materiału jest wykonany. Konstrukcyjnie bez problemu słup żelbetowy zastąpi komin. Malo tego tak na pierwszy rzut oka to jak to co jest S1+komin wymurujesz pewnie też przeniesie obciążania. Jak wywalasz kominki i kominy to wiąże się ze zmiana wentylacji na mechaniczną.

Monolit na terivę? Nie znam obciążeń jakie tu masz ale są miejsca gdzie sa spore, tak wnioskuje np. po #12 co 5cm. Może np 3 belki obok siebie by to przeniosły , a może nie do tego część stropu krzyżowo zbrojona - to wszystko powoduje że nad tym ktoś powinien się pochylić , sprawdzić czy się da i czy poniżej belki, ściany i ławy przeniosą nowy sposób obciążeń.

Dobrze wykonany monolit jest lepszy od Terivy.

Jak wywalasz kominki i kominy to wiąże się ze zmiana wentylacji na mechaniczną..

Tak będzie rekuperator. Odnośnie zmiany na terive dlaczego z powodu na długi czas pracy i trudność jego wykonania ja jestem za monolitem i mam czas ale ten domek będą znajomi stawiać stawka godzinowa i tłumaczą że nie lubią robić lanych bo długo się schodzi heh. Zostawiłbym tylko komin pod piec. Jeszcze nie wiem jaki piec zamontuje ale myślę pompę ciepła i fotowoltaike lub gazowy ale nie mam przyłącza i raczej nie będę miał więc tylko butla. Ciekawy jestem koszta monolita a terivy. Jeden plus że całe drewno na szalunki i dach będę miał ze swojego lasu.

Edytowane przez Giacamix2

Jeszcze mam pytanko odnośnie ław w projekcie oczywiście nic nie ma wymiarów strzemion otóż tak mam napisane tylko 2 druty fi12 dołem i górą strzemiona fi 6 gładkie co 25cm. W wykazie stali mam 1.18m. 1 strzemiono więc jaki przyjąć wymiar ława ma 60szer. na 30 wys. Odnośnie drutu fi6 zbrojenie rozdzielcze na płycie jednokierunkowej też gładkie pręty?