Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solaredge API czy modbus

Owczar

Recommended Posts

Solaredge API - modbus.

Używam API Solaredge do odczytu produkcji w danym momencie. Niestety ograniczona liczba zapytań powoduje dość dużego laga i uzależnia mnie od dostępu do internetu. Chciałbym komunikować się z falownikiem lokalnie (używam danych do sterowaniem oświetleniem, rolet, ogrzewania, chłodzenia). Starsze wersje miały local API ale producent je wyłączył w trosce o bezpieczeństwo (rzekomo).

Ktoś mi mówił że jak się poprosi wsparcie Solaredge to są w stanie włączyć to, ale support robi wielkie oczy.

Używam home assistant i jest nawet gotowa działająca integracja do local API.

A jeśli nie local API to zostaje modbus. Czy moduł modbus musi zostać zainstalowany przez autoryzowany serwis? Gdzie mogę dostać taki moduł i listę registrów?

A może po prostu wpiąć licznik za ogranicznikiem przed wejściem do mojej instalacji?

Edytowane przez Owczar

Solaredge API - modbus.

Używam API Solaredge do odczytu produkcji w danym momencie. Niestety ograniczona liczba zapytań powoduje dość dużego laga i uzależnia mnie od dostępu do internetu. Chciałbym komunikować się z falownikiem lokalnie (używam danych do sterowaniem oświetleniem, rolet, ogrzewania, chłodzenia). Starsze wersje miały local API ale producent je wyłączył w trosce o bezpieczeństwo (rzekomo).

Ktoś mi mówił że jak się poprosi wsparcie Solaredge to są w stanie włączyć to, ale support robi wielkie oczy.

Używam home assistant i jest nawet gotowa działająca integracja do local API.

A jeśli nie local API to zostaje modbus. Czy moduł modbus musi zostać zainstalowany przez autoryzowany serwis? Gdzie mogę dostać taki moduł i listę registrów?

A może po prostu wpiąć licznik za ogranicznikiem przed wejściem do mojej instalacji?

dziwna polityka..

we Froniusie masz standardowo dostępne bez problemu i API i modbusa TCP oraz RTU.

A o szczegóły molestuj support.

Okazuje się, że solraedge posiada modbus TCP disabled by default. Po włączeniu znalazłem gotową integrację do HA i mam ;)

Działa jak złoto i daje o wiele więcej info - napięcia, prądy, moc, sprawność invertera.

Jest jeszcze temperatura falownika. Widzę, że masz próbkowanie dość rzadko, można ustawić np. co 5 sekund (mniej już nie jest zalecane). Tylko wtedy logi zaczynają rosnąć ;)

Widziałem temperaturę, ale falownik jest w garażu. Latem garaż jest chłodzony, więc jakoś mocno mnie ten parametr nie interesuje. Ale w sumie może warto dodać do panelu.

Tak, ustawiłem dłuższy interwał, bo mam dość duży ruch w odczytach różnych, a częściej już nie potrzebuję. W porównaniu do API to i tak inna bajka :)

• 8 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Okazuje się, że solraedge posiada modbus TCP disabled by default. Po włączeniu znalazłem gotową integrację do HA i mam ;)

Działa jak złoto i daje o wiele więcej info - napięcia, prądy, moc, sprawność invertera.

Możesz powiedzieć gdzie dokładnie (lub pokazać screena) się to włącza?

Ze strony www panelu administrator na stronie solaredge nie mam takiej opcji (tylko API).

Kupowałem falownik jakiś miesiąc temu.

Może tylko instalator może włączyć tą opcję?

Clipboard01.jpg