pzw 25.11.2004 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Jest taka sytuacja : na działce 1.45 h stoi domek drewniany mojej teściowej i zabudowania gospodarcze. Stoi również murowany dom, w którym mieszka szwagier z rodziną. Pozwolenie na tą budowe wydano pod koniec lat 70-tych pod warunkiem rozebrania domu drewnianego.........oba póki co stoją sobie spokojnie . Obecnie rodzeństwo ( dwie siostry i brat) za przyczyną teściowej ma podzielić tą działkę na 3 powierzchniowo równe części. W wyniku wewnętrznych uzgodnień mojej żonie przypadła część niezabudowana. Siostra miałaby dostać część działki ze starym domem ( teściowa będzie tam mieszkać na zasadzie służebności za zrzeczenie się własności), zaś szwagier wreście usankcjonowałby swoją własność na domu murowanym + część godpodarcza. Jak na razie bowiem dla tej działki nie ma księgi wieczystej, a wynikiem decyzji sądu 5/8 działki przypada teściowej i po 1/8 dla każdego z rodzeństwa. Cała działka na poprzednim planie przestrzennego zagospodarowania miała status rolny i obawiam się, czy część żony będzie mozna wykorzystać w przyszłosci do wybudowania czegokolwiek ? Tym bardziej, że nie graniczy bezpośrednio z żadną posesją, tylko oddzielona jest od nich wąskimi paskami ziemi uprawnej. Niemniej jest to dość atrakcyjne miejsce, bo prawie w centrum wsi, przy głównej drodze, gdzie już jest wodociąg i planuje się kanalizację. Czy ktoś dobrze zorientowanymógłby się odnieść do tego, co tu napisałem i napisać, co sądzi o tej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 30.11.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 witam Jestem na etapie zatwierdzenia podziału działki, która była rolno-budowlana. Muśleliśmy, że to tylko formalność a tu niespodzianka wychodzi jakieś nowe rozporządzenie dotyczące podziału gruntów, pracownicy gminy nic nie wiedzą . A więc tylko cierpliwie czekać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jest tu parę problemów. Najpierw trzeba sprawdzić co Gmina planuje dla waszej działki w nowym planie miejscowym i kiedy go uchwali. Przed przystąpieniem do podziału szybko zrobić trzeba mapę do celów projektowych dla całej działki i wystąpić o ustalenie warunków zabudowy na tej części, która nie jest zabudowana. Ta mapa po to, żeby wszystkie budynki i budowle były brane pod uwagę przy wydawaniu decyzji o warunkach zabudowy. We wniosku o ustalenie warunków zabudowy należy zaproponować zasady podziału; ciągle nie ma rozporządzeń dot. podziałów, więc dzielenie działek następuje na podstawie warunków zabudowy. Duży problem z tym budynkiem, który miał być rozebrany na podstawie starego pozwolenia na budowę. Wyrokiem Woj. Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 14.05.2004r. IISA/537/00 uznano, że nie można wydać decyzji o pozwoleniu na użytkowanie, jeżeli pozwolenie na budowę obejmowało rozbiórkę innego obiektu i tego obowiązku nie wykonano przed zawiadomieniem o zakończeniu budowy. Jeżeli szwagier nie ma jeszcze formalnie zakończonej budowy, może zatwierdzić projekt zamienny bez rozbiórki starego budynku - to trochę ekwilibrystyka, ale możliwa do przeprowadzenia. Decyzje o warunkach zabudowy tracą ważność po uchwaleniu nowego planu zagospodarowania przestrzennego, jeżeli zapisy tej decyzji będą sprzeczne z ustaleniami nowego mpzp. Bez spojrzenia na mapę trudno przewidzieć na co jeszcze treba uważać. gdy podasz mail-a wyślę informację o podziałach i w/w orzeczenie WSA - mam w pdf-ie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts