Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na działce usługowej

adi220

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów Muratordom.

Mam pytanie dotyczące budowy domu na działce usługowej z dopuszczeniem zabudowy jednorodzinnej. Temat zapewne się pojawiał na forum kilkukrotnie, ale nie mogłem znaleźć dokładnej odpowiedzi.

Działka posiada 1253m

Maksymalny wskaźnik powierzchni zabudowy ustalony jest na 30%

Udział powierzchni biologicznie czynnej na 50 %

Przeznaczenie działki na funkcję usługową nie mniej niż 55 % powierzchni użytkowej zlokalizowanych na działce budynków z dopuszczeniem lokalizowania funkcji mieszkaniowej nieprzekraczającej 45 %

W pierwszej kolejności chciałbym postawić dom, puki co usługi nie mam w planie

Czy dobrze rozumiem, skoro działka posiada 1253 metry maksymalny poziom zabudowy według tych 30 % wynosi 375,9m z czego 45% to 169m powierzchni zabudowy domu jednorodzinnego oraz 55% czyli 206 metrów na usługę ?

Według planu usługa nie mniej niż 206 metrów powierzchni oraz dom do 169 m.

Czy ktoś ma doświadczenie w budowie domu na działce usługowej z dopuszczeniem zabudowy jednorodzinnej. Czy aby uzyskać pozwolenie na budowę domu, należy w projekcie uwzględnić usługę która w bliższej przyszłości ma pojawić się na działce ?

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

• 7 months później...
Hm, ja jak robiłem dom na działce usługowej to już miałem plan na usługę - ogólnie polecam takie podejście, zaniosłem wszystkie papiery wraz ze zgłoszeniami i odpowiedziami z urzędu pracy i z zarejestrowania JDG i bez żadnych problemów (poza standardowym co zamiast płytek do kibla, bo już wszędzie tak miałem to chciałem inaczej w końcu XD). Na pewno musisz mieć wygospodarowaną tą przestrzeń i zaplanowaną zabudowę pod tę usługę, ale nie wiem, czy musisz ją zaczynać lub w ogóle mieć na nią pomysł, ja akurat miałem to było mega prosto. Edytowane przez Graykre