adi220 11.01.2021 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 Witam wszystkich forumowiczów Muratordom. Mam pytanie dotyczące budowy domu na działce usługowej z dopuszczeniem zabudowy jednorodzinnej. Temat zapewne się pojawiał na forum kilkukrotnie, ale nie mogłem znaleźć dokładnej odpowiedzi. Działka posiada 1253mMaksymalny wskaźnik powierzchni zabudowy ustalony jest na 30%Udział powierzchni biologicznie czynnej na 50 %Przeznaczenie działki na funkcję usługową nie mniej niż 55 % powierzchni użytkowej zlokalizowanych na działce budynków z dopuszczeniem lokalizowania funkcji mieszkaniowej nieprzekraczającej 45 %W pierwszej kolejności chciałbym postawić dom, puki co usługi nie mam w planieCzy dobrze rozumiem, skoro działka posiada 1253 metry maksymalny poziom zabudowy według tych 30 % wynosi 375,9m z czego 45% to 169m powierzchni zabudowy domu jednorodzinnego oraz 55% czyli 206 metrów na usługę ? Według planu usługa nie mniej niż 206 metrów powierzchni oraz dom do 169 m. Czy ktoś ma doświadczenie w budowie domu na działce usługowej z dopuszczeniem zabudowy jednorodzinnej. Czy aby uzyskać pozwolenie na budowę domu, należy w projekcie uwzględnić usługę która w bliższej przyszłości ma pojawić się na działce ? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graykre 06.09.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Hm, ja jak robiłem dom na działce usługowej to już miałem plan na usługę - ogólnie polecam takie podejście, zaniosłem wszystkie papiery wraz ze zgłoszeniami i odpowiedziami z urzędu pracy i z zarejestrowania JDG i bez żadnych problemów (poza standardowym co zamiast płytek do kibla, bo już wszędzie tak miałem to chciałem inaczej w końcu XD). Na pewno musisz mieć wygospodarowaną tą przestrzeń i zaplanowaną zabudowę pod tę usługę, ale nie wiem, czy musisz ją zaczynać lub w ogóle mieć na nią pomysł, ja akurat miałem to było mega prosto. Edytowane 11 Września 2021 przez Graykre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 07.09.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2021 procentowo od powierzchni użytkowej zlokalizowanych budynków: jeśli na działce ma powstać jest tylko jeden budynek, powiedzmy 100m2, to musi mieć co najmniej 55m2 przeznaczone na usługi a co najwyżej 45m2 na cele mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts