krisso_pl 11.01.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 Drodzy specjaliści, może tu mi ktoś pomoże. W budynku który wynajmuje muszę zrobić odprowadzenie ścieków przemysłowych. Na potrzeby warsztatowe musimy przemywać auta i kontenery ładunkowe w autach dostawczych. Skladam wniosek o wyrażenie zgody i proszę mnie o podanie ilości odprowadzanych ścieków z podziałem na bytowe i przemysłowe w jednostkach Qdśr (m3/d) i qs (dm3/s). Dodam, że nie ma tu projektanta i Bóg wie jakich planów. Cała instalacja w budynku to była toaleta i jedna umywalka. Aktualnie do tego po prostu dochodzi odpływ z podłogi głównego pomieszczenia i jeden zlew. Można wyjść z założenia ( i to na wyrost sądzę), że zostanie umyte jedno auto średniej wielkości dziennie. Odpływ z hali jest poprowadzony rurą setką a dwa zlewy są wpięte 50-tkami. Wszystko idzie w jeden odpływ też setką. Na zewnątrz budynku, przed studzienką inspekcyjną będziemy montować separator substancji ropopchodnych.Czy ktoś może mi powiedzieć jakie powinienem podać wartości żeby mi się do tego nie przyczepili i żeby to miało ręce i nogi?Na koniec dodam jeszcze, że w budynku oczywiście nikt nie mieszka, nie ma prysznica itd więc pytanie czy mimo to, muszę oddzielnie pisać ścieki bytowe dla jednej toalety i małej umywalki? Bardzo będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 12.01.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) na osobę pracującą przyjmuje się średnio 50l/dzień wszystko zależy jaką myjkę będziesz używał czy 5l/min. czy 150l/min, potem liczysz ile minut/godzin dziennie będzie pracowała i wychodzi ci wynik. 1L=dm3, 1m3=1000L tylko nie pomyl się w obliczeniach, zaokrąglaj raczej do góry Edytowane 12 Stycznia 2021 przez Arkaszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisso_pl 16.01.2021 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 50l / dzień ?! Wow... ale to jak to jest liczone? Wydaje mi się to jakoś bardzo dużo. Jeśli chodzi o przemyslowke no to licząc nawet ze myjka popracuje w sumie godzinę dziennie a leje 12l/min to daje 720l dziennie. To według jednostek których wymagają daje 0.720 m3/D i 0.2 dm3/S zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 16.01.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 pogadaj z jakąś myjnią ręczną ile im schodzi dziennie, ile mieli klientów i ci wyjdzie . Jak pomnożysz przez swoich oczekiwanych klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts