vito100 26.11.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Witam!!!Przed kilkoma miesiącami kupiłem działkę budowlaną uzbrojoną tylko w prąd. To, że gazu nie będę tam miał, ponieważ gazowni NIE OPŁACA się zbudować 200 m gazociągu (byłoby 3 chętnych na ten gazociąg) - to już wiem i powiedzmy, że się z tym pogodziłem...Jednak poważniejszym problemem wydawać by sie mógł brak kanalizacji i wody. I tu jest pies pogrzebany... Właściciel działki leżącej pomiędzy główną rurą, a działką moją, zbudował instalację dochodzącą do swojego domu. Oczywiście zgodnie z warunkami zabudowy - uwzględniając średnicę rur do przyszłego podłączenia dalszych użytkowników.Nie mam podstaw wnioskować, że kłamie, jednak z pewnych źródeł wiem, że budowa tego przyłącza kosztowała go określoną sumę. On jednak tę kwotę zawyża i żada zapłacenia przez dalszych podłączających się do instalacji takich sum, że na tym po prostu zarobi.O przejżeniu rachunków nawet nie ma mowy.Dodam jeszcze, że Pan ten nie dokona odbioru instalacji przed uzyskaniem żądanej kwoty, wobec czego nie jest to własność wodociągów.Jak szanowni forumowicze proponujecie rozwiązać taki problem? Chodzi o zasadę, ma to być mój sąsiad. Chciałbym to załatwić to w sposób jak najbardziej bezstresowy. Może ktoś z Was miał już podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 28.11.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Nie bardzo wiem dlaczego masz korzystać z "uprzejmości" sąsiada?Czy nie masz drogi dojazdowej do głównej ulicy w której jest kanał ściekowy ? Do podłączenia się do kanalizacji ( i wodociągu ) potrzebna jest zgoda i dane techniczne od lokalnego operatora sieci wod.-kan., występując o tego typu info, operator wskaże Ci miejsce podłączenia.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito100 29.11.2004 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Taka możliwość istnieje. Jednak sąsiad budował swoją kanalizację z uwzględnieniem przyszłych podłączeń (przekroje rur). Do jego studzienki mam zdecydowanie bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 29.11.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 ..no to nie dziwota że chce kasę, poza tym pamiętaj o tym że Twój ewentualny kawałek przykanalika na działce sąsiada uniemożliwi mu w przyszłości wybudowanie np. garażu, na trasie powyższego. Co do wysokości zwrotu .... A jak w przyszłości sąsiad powie Ci - wynocha z rurą ? To może jednak nie oglądaj się na niego i zrób własny przykanlik ! W przyszłości unikniesz problemów. Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts