tomassska 12.01.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Witam. Mam taką sprawę. Wraz z mężem mieszkamy U jego babci od 8 lat. Babcia Zdecydowała się podzielić dom i pole jakie ma za życia. Ma dwóch synów. Jeden z synów to tatą mojego męża, drugi wujek. Dogadali się co do podziału domu i pola. Więc mąż ma mieć przepisany dom, chcemy wziasc kredyt na remont. Dom budowany był w 1974 r. Okazuje się, że przysienek na dole i łazienka są samowolką budowlaną to samo na piętrze ( z tym ze piętro jest do rozbiórki i postawienia na nowo A dół jest normalny wyremontowany). Co w tej sytuacji zrobić? Jak ugryźć temat? I z jakimi karami bądź opłatami trzeba się liczyć. Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 12.01.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Na jakiej podstawie stwierdzacie, że części budynku to samowola budowlana? Jak budynek wygląda w EGiB? Od czego był płacony podatek od nieruchomości (jaka powierzchnia budynku)??Skoro dom jest sprzed 1995 roku to stosuje się inne przepisy co do legalizacji samowoli budowlanej. A temat najlepiej ugryźć od strony kalkulatora i przemyśleć czy nie lepiej iść na swoje od zera i nowy dom (nawet 70-80m2) niż walka ze starym dziadostwem, które prócz wątpliwego stanu technicznego, może mieć też problemy formalne.. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomassska 12.01.2021 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Na mapkach dom jest bez tych cczęści o których wspomniałam i sama babcia mówi że jak dobudowywali to nigdzie nie składali o zezwolenie na budowę tylko sami sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomassska 12.01.2021 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Powierzchnia użytkowa 110,14m2 i od tego plavony podatek, samowolka nie plavona nie wliczona do niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts