Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Używany zestaw fotowoltaiki

felek59

Recommended Posts

czy podwójne wejście w inwerterze służy już jako łącznik równoległy czy jest do czegoś innego - do czego?

Podwójne wejście pozwala na podłączenie 2 stringów, bo w środku są połączenia równoległe (+ z +, a - z -).

Żeby wszystko poprawnie pracowało, to te stringi muszą być separowane diodami.

Podwójne wejście pozwala na podłączenie 2 stringów, bo w środku są połączenia równoległe (+ z +, a - z -).

Żeby wszystko poprawnie pracowało, to te stringi muszą być separowane diodami.

Dziękuję za odpowiedź

chodzi o ochronę przed przepływem energii pomiędzy poszczególnymi łańcuchami (stringami) baterii słonecznych?

ją dajemy tylko na + ???

Edytowane przez felek59

Moj inwerter http://okenergy.pl/wp-content/uploads/2019/01/INWERTER-HUAWEI-SUN2000-20KTL-KARTA-KATALOGOWA-PL.pdf

Chyba mnie nie zrozumiałeś

inwerter posiad 3 podwójne wejścia

i jakbym zrobił 6 identycznych stringów tak powiedzmy po 12 szt szeregowo co dało by 12x38V = 456V przy 8,5A natężenia, zakładając 30% w temperaturze minusowej dostaniemy max 592V

więc spokojnie inwerter przerobi taki napięcie bez awarii.

można zastosować łącznik równoległy i łącząc dwa zestawy paneli równolegle 2x12 dalej otrzymamy 456V ale za to podwoimy natężenie do 17A

Moje pytanie było czy podwójne wejście w inwerterze służy już jako łącznik równoległy czy jest do czegoś innego - do czego?

W przypadku tego falownika nie potrzeba łączyć równolegle żadnych stringów, falownik http://okenergy.pl/wp-content/upload...ALOGOWA-PL.pdf ma 3 wejścia mppt o napięciu wejściowym max 1000 V więc łączysz po 21 modułów BOSCH http://www.lukasus.nazwa.pl/uniprof/...EU30123_pl.pdf szeregowo i powstaną trzy stringi które podłączasz do osobnych wejść, z 21 modułów przeliczając napięcie nawet do minus 25 stopni to i tak będzie poniżej tego 1000 V

Edytowane przez miecio 301

Też mi sie tak wydaje ze to trochę za dużo

Zważywszy na fakt że to inwerter 20kw a ja kupuje panele starszej generacji bo tylko 240W

Wg. obliczeń wychodzi że potrzeba około 84 paneli aby uzyskać 20kw

muszę to podzielić na 6 stringów po 14 szt. i 2 spiąć równolegle i podłączyć pod 1 wejście, max napięcie jakie może się pojawić to trochę ponad 750V więc w granicach akceptowalnych.

Miejsca mam dość, a całość inwestycji zamknie się w rozsądnej kwocie

Też mi sie tak wydaje ze to trochę za dużo

Zważywszy na fakt że to inwerter 20kw a ja kupuje panele starszej generacji bo tylko 240W

Wg. obliczeń wychodzi że potrzeba około 84 paneli aby uzyskać 20kw

muszę to podzielić na 6 stringów po 14 szt. i 2 spiąć równolegle i podłączyć pod 1 wejście, max napięcie jakie może się pojawić to trochę ponad 750V więc w granicach akceptowalnych.

Miejsca mam dość, a całość inwestycji zamknie się w rozsądnej kwocie

Odzyskasz 70 % produkcji wprowadzonej do sieci + 100 % zużytej na bieżąco. Ale przy koszcie 0,7 zł za 1 Wp (niech by około 1 zł "z śrubkami") ma to szansę zwrócić się stosunkowo szybko.

I jeszcze jedno - prędzej, czy później może dojdzie do rozliczania międzyfazowego jak należy.

Ty jesteś w PGE, więc chyba to liczą tam prawidłowo...

Policzyłeś czy zgadujesz?

Mi się wydaje że to drugie.

Wg katalogowych danych, dla -25C wychodzi 1165V.

Policzyłem

wartość napięcia maksymalnego pojedynczego modułu dla temp minus 25 stopni liczymy ze wzoru:

Uoc(Tr) = Uoc * [ 1+ (Tr - 25) * βT/100]

Gdzie:

βT - współczynnik temperaturowy modułu

Tr - temperatura minimalna pracy -25C

Uoc - napięcie obwodu otwartego modułu

z karty katalogowej / w zał. / dla modułu 240 W podstawiamy: Uoc = 37,4 , βT= -0,32

Uoc(-25) = 37,4 * [1+(-25-25) *-0,32/100]

Uoc modułu(-25) = 43,38 V

Uoc dla stringu 21 modułów = 43,38* 21 = 911,06V

Natomiast dla modułu tez z tej karty kat. ale 245 W max napięcie wyniesie 918,37 V

Bosch wylicz.nap..jpg

Edytowane przez miecio 301