furfur 14.01.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Czy to jest to samo ? Zakupiłem projekt typowy i otrzymałem też charakterystykę energetyczną.W sieci informują że warto na etapie projektowania (moim) zrobić Obliczenie Zapotrzebowania Cieplnego (OZC), za które płaci się firmom trzecim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 18.01.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Nie jest to samo. PChE jest z reguły spreparowane na potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę. OZC jest dla Ciebie (by wiedzieć w miarę dokładnie, ile energii zużycie dom i na tej podstawie wybrać sposób ogrzewania. OZC przyda się do zaprojektowania systemu grzewczego w domu.OZC robisz, jeśli jesteś świadomym inwestorem i każdą wydana złotówka jest dla Ciebie ważna.PChE korzystasz wtedy, gdy wierzysz wszelkiej maści fachowcom i instalatorów ale nie projektantom, którzy mówią "robię tak zawsze i będzie Pan zadowolony " Wybór jest Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.01.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Nie jest to samo. PChE jest z reguły spreparowane na potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę. OZC jest dla Ciebie (by wiedzieć w miarę dokładnie, ile energii zużycie dom i na tej podstawie wybrać sposób ogrzewania. OZC przyda się do zaprojektowania systemu grzewczego w domu. OZC robisz, jeśli jesteś świadomym inwestorem i każdą wydana złotówka jest dla Ciebie ważna. PChE korzystasz wtedy, gdy wierzysz wszelkiej maści fachowcom i instalatorów ale nie projektantom, którzy mówią "robię tak zawsze i będzie Pan zadowolony " Wybór jest Twój. Do projektantów tez trzeba miec ograniczone zaufanie, bo skoro preparują charakterystykę to równiez i preparują projekt ogrzewania. Nie tak latwo przejsc z fazy radosnej twórczosci do rzetelnych obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 20.02.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 To nie jest to samo, ale charakterystyka energetyczna powinna zawierać projektową stratę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 To nie jest to samo, ale charakterystyka energetyczna powinna zawierać projektową stratę ciepła. I co z tego ze zawiera skoro obliczen nie było lub są niedokladne. Charakterystyka ma pokazac ze zostały spełnione warunki Ep i izolacyjnosci przegród jednoczesnie. Stan rzeczywisty jest nieistotny, wazne co jest w charakterystyce bo od niej zalezy uzyskanie PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 21.02.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 I co z tego ze zawiera skoro obliczen nie było lub są niedokladne. Charakterystyka ma pokazac ze zostały spełnione warunki Ep i izolacyjnosci przegród jednoczesnie. Stan rzeczywisty jest nieistotny, wazne co jest w charakterystyce bo od niej zalezy uzyskanie PNB. Co zawiera charakterystyka Autora to niewiadomo. Więc to z tego, że może ma tam taką pozycję jak całkowita projektowa strata ciepła. Elementem charakterystyki są EP i przegrody, ale jest tam o wiele więcej rzeczy. Zresztą do oblliczenia EP najpierw trzeba obliczyć straty ciepła. A charakterystyk nie naciąga się w stratach ciepła, tylko winnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 C... .... A charakterystyk nie naciąga się w stratach ciepła, tylko winnych miejscach. Skad to wiadomo? Masz jakies statystyki, porównania i analizy?. Zeby daleko nie szukac jeden z moich klientów przegladał projekty znanego biura architektonicznego, nazwy nie podam aby nie robic im reklamy bo na nią nie zasługują. Otóz jedyna róznica przy jednym z projektów ktore go interesowały miedzy WT2017 a WT2021 to zmiana oceplenia scian zewnetrznych z 15 na 20 cm styropianu. Oczywiscie obydwa projekty z WG. Nie stosując wynalazków typu pellet, koza, klimatyzator jako PC PP, nie da sie uzyskac wymaganego Ep. Wniosek jest z tego taki ze Eu i Ek jest nieprawidłowe w nazywajac rzeczy po imieniu oszukane. Pomijam fakt ze projekty gotowe ktore musza byc adaptowane nie mają przeliczanej powtórnie charakterystyki dla lokalizacji, usytuowania i zmian ocieplenia. Wracajac o naciaganiu w innych miejscach moze cos wiecej napisz na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 21.02.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Skad to wiadomo? Masz jakies statystyki, porównania i analizy?. Zeby daleko nie szukac jeden z moich klientów przegladał projekty znanego biura architektonicznego, nazwy nie podam aby nie robic im reklamy bo na nią nie zasługują. Otóz jedyna róznica przy jednym z projektów ktore go interesowały miedzy WT2017 a WT2021 to zmiana oceplenia scian zewnetrznych z 15 na 20 cm styropianu. Oczywiscie obydwa projekty z WG. Nie stosując wynalazków typu pellet, koza, klimatyzator jako PC PP, nie da sie uzyskac wymaganego Ep. Wniosek jest z tego taki ze Eu i Ek jest nieprawidłowe w nazywajac rzeczy po imieniu oszukane. Pomijam fakt ze projekty gotowe ktore musza byc adaptowane nie mają przeliczanej powtórnie charakterystyki dla lokalizacji, usytuowania i zmian ocieplenia. Wracajac o naciaganiu w innych miejscach moze cos wiecej napisz na ten temat. Na projektową stratę ciepła dobiera się urządzenia. Nie możesz mieć w jednym miejscu projektu 10kW, a w drugim miejscu 15kW. Ocieplenia nie trzeba zmieniać. WT są identyczne dla całego kraju. A gotowce są pewnie robione na -24C, więc jeśli już, to można odchudzać. Kombinowanie zaczyna się przy obliczaniu zużycia energii. A w jakich miejscach? Jeżeli chodzi o to domki, to pewnie jest kominek i zakłada się grzanie biomasą. A poza tym w sprawnościach, zużyciu wody, czasie pracy wentylatorów, mocy urządzeń. Zapewne w domku twojego klienta był kominek, więc bez problemu starczyło pogrubienie izolacji. Wymaganego EP nie uzyskasz na niczym poza biomasą lub pompą ciepła +PV. Gaz+rekuperacja+solary nie wyjdzie. Pompa+ Rekuperacja też nie wyjdzie. Jak się tworzy głupie przepisy, to takie są skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 N.... WT są identyczne dla całego kraju. A gotowce są pewnie robione na -24C, więc jeśli już, to można odchudzać. ..... Podaj chociaz jeden przykład takiego gotowca. Zwykle charakterystyki są liczone dla lokalizacji biura projektowego. Nie spotkałem sie z gotowcem przeiczonym dla 5 stref klimatycznych jakie wystepuja w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 21.02.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Podaj chociaz jeden przykład takiego gotowca. Zwykle charakterystyki są liczone dla lokalizacji biura projektowego. Nie spotkałem sie z gotowcem przeiczonym dla 5 stref klimatycznych jakie wystepuja w naszym kraju. Zaraz sprawdzę. Jak szukałam projektu dla siebie, to wydawało mi się, że pisali o 5 strefie. A że pomysł gotowca dość szybko upadł, to nie zagłębiałam się w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 ... Wymaganego EP nie uzyskasz na niczym poza biomasą lub pompą ciepła +PV. ..... Pompa+ Rekuperacja też nie wyjdzie. .... Pompa i rekuperacja wyjdzie, nie jest łatwo ale jak najbardziej wykonalne i to bez zadnego kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Zaraz sprawdzę. Jak szukałam projektu dla siebie, to wydawało mi się, że pisali o 5 strefie. A że pomysł gotowca dość szybko upadł, to nie zagłębiałam się w szczegóły. Byc moze biuro miało lokalizacje akurat w V strefie to byc moze przeliczyli dla tej strefy, ale takich biur z V strefy jest mało, Ja nie spotkałem sie zadnym. Edytowane 21 Lutego 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 21.02.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Byc moze biuro miało lokalizacje akurat w V strefie to byc moze przeliczyli dla tej strefy, ale takich biur z V strefy jest mało, Ja nie spotkałem sie zadnym. Rzeczywiście nigdzie o tym nie piszą. Widocznie sobie ubzdurałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts