Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowana charakterystyka energetyczna a (OZC) budynku

Recommended Posts

Nie jest to samo. PChE jest z reguły spreparowane na potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę. OZC jest dla Ciebie (by wiedzieć w miarę dokładnie, ile energii zużycie dom i na tej podstawie wybrać sposób ogrzewania. OZC przyda się do zaprojektowania systemu grzewczego w domu.

OZC robisz, jeśli jesteś świadomym inwestorem i każdą wydana złotówka jest dla Ciebie ważna.

PChE korzystasz wtedy, gdy wierzysz wszelkiej maści fachowcom i instalatorów ale nie projektantom, którzy mówią "robię tak zawsze i będzie Pan zadowolony "

Wybór jest Twój.

Nie jest to samo. PChE jest z reguły spreparowane na potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę. OZC jest dla Ciebie (by wiedzieć w miarę dokładnie, ile energii zużycie dom i na tej podstawie wybrać sposób ogrzewania. OZC przyda się do zaprojektowania systemu grzewczego w domu.

OZC robisz, jeśli jesteś świadomym inwestorem i każdą wydana złotówka jest dla Ciebie ważna.

PChE korzystasz wtedy, gdy wierzysz wszelkiej maści fachowcom i instalatorów ale nie projektantom, którzy mówią "robię tak zawsze i będzie Pan zadowolony "

Wybór jest Twój.

Do projektantów tez trzeba miec ograniczone zaufanie, bo skoro preparują charakterystykę to równiez i preparują projekt ogrzewania. Nie tak latwo przejsc z fazy radosnej twórczosci do rzetelnych obliczen.

• 1 month później...
To nie jest to samo, ale charakterystyka energetyczna powinna zawierać projektową stratę ciepła.

I co z tego ze zawiera skoro obliczen nie było lub są niedokladne. Charakterystyka ma pokazac ze zostały spełnione warunki Ep i izolacyjnosci przegród jednoczesnie.

Stan rzeczywisty jest nieistotny, wazne co jest w charakterystyce bo od niej zalezy uzyskanie PNB.

I co z tego ze zawiera skoro obliczen nie było lub są niedokladne. Charakterystyka ma pokazac ze zostały spełnione warunki Ep i izolacyjnosci przegród jednoczesnie.

Stan rzeczywisty jest nieistotny, wazne co jest w charakterystyce bo od niej zalezy uzyskanie PNB.

Co zawiera charakterystyka Autora to niewiadomo. Więc to z tego, że może ma tam taką pozycję jak całkowita projektowa strata ciepła.

Elementem charakterystyki są EP i przegrody, ale jest tam o wiele więcej rzeczy.

Zresztą do oblliczenia EP najpierw trzeba obliczyć straty ciepła. A charakterystyk nie naciąga się w stratach ciepła, tylko winnych miejscach.

C...

.... A charakterystyk nie naciąga się w stratach ciepła, tylko winnych miejscach.

Skad to wiadomo? Masz jakies statystyki, porównania i analizy?. Zeby daleko nie szukac jeden z moich klientów przegladał projekty znanego biura architektonicznego, nazwy nie podam aby nie robic im reklamy bo na nią nie zasługują. Otóz jedyna róznica przy jednym z projektów ktore go interesowały miedzy WT2017 a WT2021 to zmiana oceplenia scian zewnetrznych z 15 na 20 cm styropianu. Oczywiscie obydwa projekty z WG. Nie stosując wynalazków typu pellet, koza, klimatyzator jako PC PP, nie da sie uzyskac wymaganego Ep. Wniosek jest z tego taki ze Eu i Ek jest nieprawidłowe w nazywajac rzeczy po imieniu oszukane. Pomijam fakt ze projekty gotowe ktore musza byc adaptowane nie mają przeliczanej powtórnie charakterystyki dla lokalizacji, usytuowania i zmian ocieplenia.

Wracajac o naciaganiu w innych miejscach moze cos wiecej napisz na ten temat.

Skad to wiadomo? Masz jakies statystyki, porównania i analizy?. Zeby daleko nie szukac jeden z moich klientów przegladał projekty znanego biura architektonicznego, nazwy nie podam aby nie robic im reklamy bo na nią nie zasługują. Otóz jedyna róznica przy jednym z projektów ktore go interesowały miedzy WT2017 a WT2021 to zmiana oceplenia scian zewnetrznych z 15 na 20 cm styropianu. Oczywiscie obydwa projekty z WG. Nie stosując wynalazków typu pellet, koza, klimatyzator jako PC PP, nie da sie uzyskac wymaganego Ep. Wniosek jest z tego taki ze Eu i Ek jest nieprawidłowe w nazywajac rzeczy po imieniu oszukane. Pomijam fakt ze projekty gotowe ktore musza byc adaptowane nie mają przeliczanej powtórnie charakterystyki dla lokalizacji, usytuowania i zmian ocieplenia.

Wracajac o naciaganiu w innych miejscach moze cos wiecej napisz na ten temat.

Na projektową stratę ciepła dobiera się urządzenia. Nie możesz mieć w jednym miejscu projektu 10kW, a w drugim miejscu 15kW.

Ocieplenia nie trzeba zmieniać. WT są identyczne dla całego kraju. A gotowce są pewnie robione na -24C, więc jeśli już, to można odchudzać.

Kombinowanie zaczyna się przy obliczaniu zużycia energii.

A w jakich miejscach? Jeżeli chodzi o to domki, to pewnie jest kominek i zakłada się grzanie biomasą. A poza tym w sprawnościach, zużyciu wody, czasie pracy wentylatorów, mocy urządzeń. Zapewne w domku twojego klienta był kominek, więc bez problemu starczyło pogrubienie izolacji.

Wymaganego EP nie uzyskasz na niczym poza biomasą lub pompą ciepła +PV. Gaz+rekuperacja+solary nie wyjdzie. Pompa+ Rekuperacja też nie wyjdzie.

Jak się tworzy głupie przepisy, to takie są skutki.

N.... WT są identyczne dla całego kraju. A gotowce są pewnie robione na -24C, więc jeśli już, to można odchudzać.

.....

Podaj chociaz jeden przykład takiego gotowca. Zwykle charakterystyki są liczone dla lokalizacji biura projektowego. Nie spotkałem sie z gotowcem przeiczonym dla 5 stref klimatycznych jakie wystepuja w naszym kraju.

Podaj chociaz jeden przykład takiego gotowca. Zwykle charakterystyki są liczone dla lokalizacji biura projektowego. Nie spotkałem sie z gotowcem przeiczonym dla 5 stref klimatycznych jakie wystepuja w naszym kraju.

Zaraz sprawdzę. Jak szukałam projektu dla siebie, to wydawało mi się, że pisali o 5 strefie. A że pomysł gotowca dość szybko upadł, to nie zagłębiałam się w szczegóły.

Zaraz sprawdzę. Jak szukałam projektu dla siebie, to wydawało mi się, że pisali o 5 strefie. A że pomysł gotowca dość szybko upadł, to nie zagłębiałam się w szczegóły.

Byc moze biuro miało lokalizacje akurat w V strefie to byc moze przeliczyli dla tej strefy, ale takich biur z V strefy jest mało, Ja nie spotkałem sie zadnym.

Edytowane przez asolt