Kasprol241 14.01.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałem Was prosić o pomoc i rade. Kupiłem sobie drążek treningowy do zamontowania na suficie i muszę go przymocować na 10 kołków. Kołki 12x8. Wywierciłem już 5 otworów z większymi lub mniejszymi problemami, ale przy 6 trafiłem na pręt zbrojeniowy i tu pojawiają się moje pytania. 1. Czy na pewno montaż takiego drążka będzie bezpieczny? Ważę ponad 90 kilo i podczas jakiegoś treningu na pewno będzie spore obciążenie na strop w tym miejscu. Mieszkam na ostatnim piętrze w nowym budownictwie. Nie mam pojęcia jaką grubość może mieć strop i jak głęboko można wiercić. Wiem, ze powinienem się nad tym zastanowić zanim zacząłem ale czasu nie cofnę... 2 jeżeli mogę jednak dalej wiercić i zamontować drążek to co zrobić z tym prętem. Czytałem o wiertłach do prętów zbrojeniowych, ale martwię się czy na pewno mogę tak sobie beztrosko wiercić i się na tym wieszać.Nie chciałbym się pewnego dnia obudzić kałużą w pokoju lub oknem dachowymPoradźcie coś laikowi w temacie. Z góry dziękuje za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.01.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Strop skoro trafiłeś na zbrojenie jest na pewno lany i zbrojony więc ma swoją wytrzymałość i utrzyma te 100kg. Pręt da się ominąć tzn wiercić pod kątem. Zapewne nie możesz wiercić zbyt głęboko bo możesz zrobić otwór na wylot tzn do warstwy izolacji/izolacji termicznej. Ostatecznie jeśli jest już ten strop żelbetonowy to zastosował bym kotwę chemiczną. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasprol241 15.01.2021 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Dzięki, a jaka może być grubość takiego stropu i czy mogę wiercić przez pręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.01.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Około 24cm i więcej.Możesz, tylko po co?skoro i tak możesz ominąć i wkręcić pod pewnym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasprol241 15.01.2021 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Ok. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.01.2021 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Nie rozpędzaj się, stropy w mieszkaniówce, najmniejszy wymiar jaki miałem to 18 cm. Przez pręt przewiercisz tylko wiertło dobre na straty, mi udawało się kosztem wiertła ( nie z marketu) dwa pręty fi 10. Jeden pręt możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts