pablomoc 19.01.2021 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 daro.s, tak rozumiem co pisałeś. Chce się upewnić zwyczajnie. Na niektórych forach pisali, że przewymiarowany kocioł w niczym nie przeszkadza. Ale mniejsza o to. Na cieplowlasciwe.pl wpisałem wszystkie dokładne dane domu. Z wyliczeń wynika, że maksymalna potrzebna moc grzewcza przy temperaturze -20 to 7,4 kw + na CWU 4kw. Czy dobrze rozumiem, że przy temperaturze - 20 kocioł bez problemu bedzie bez problemu grzał równocześnie CWU i dom? Strona podaje przeciętną moc grzewczą 3,7kw przy średniej temperaturze zimą ok 1 st. Jeżeli obliczenia tej strony są wiarygodne to kocioł (12kw) Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP będzie idealny. Teraz inne pytanie. Czy w przypadku 70 m2 podłogówki na dole i grzejnikach na górze potrzebne będzie sprzęgło hydrauliczne i jakieś dodatkowe pompy ? Chce się przygotować na rozmowę z instalatorem, żeby mnie niczym nie zaskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 23.01.2021 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Teraz inne pytanie. Czy w przypadku 70 m2 podłogówki na dole i grzejnikach na górze potrzebne będzie sprzęgło hydrauliczne i jakieś dodatkowe pompy ? Chce się przygotować na rozmowę z instalatorem, żeby mnie niczym nie zaskoczył. Sądzę,że tak. Ze względu na różne temperatury którymi zasilane są grzejniki i podłogówka. U mnie do Immergasa jest podłączony DIM ze sprzęgłem i rozdziałem na dwa obiegi. Zajrzyj do https://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady/page192 , tam ostatnio koledzy wypowiadali się o instalacjach z obiegami o różnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 24.01.2021 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Sądzę,że tak. Ze względu na różne temperatury którymi zasilane są grzejniki i podłogówka. U mnie do Immergasa jest podłączony DIM ze sprzęgłem i rozdziałem na dwa obiegi. Zajrzyj do https://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady/page192 , tam ostatnio koledzy wypowiadali się o instalacjach z obiegami o różnych temperaturach. Był u mnie instalator i poruszony był temat DIM. Mówił że można to zrobić bez montażu DIM tańszym kosztem. Wiecie może jakim sposobem można uniknąć kupowania DIMa za 4000 zł z immergasa ? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem jak to ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 25.01.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Wiecie może jakim sposobem można uniknąć kupowania DIMa za 4000 zł z immergasa ? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem jak to ma wyglądać. W tym poście znajdziesz propozycję https://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady&p=8014237&viewfull=1#post8014237 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.01.2021 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Tak, czytałem ten temat. Jest tam wiele propozycji z tego co widzę. Pytanie czy jest sen na tym oszczędzać. Na necie znalazłem w jednym ze sklepów DIM z immergasa za 3200 zł. Nadal to sporo ale jeżeli złożenie czegoś na wzór DIMa będzie kosztowało dajmy na to 2000zł lub 2500zł to czy jest sens robić taką oszczędność. Czy to wogóle będzie działało tak efektywnie jak DIM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts