Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dużo monitorów na ścianie

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie dotyczące monitorów z różnych systemów. Czy jest możliwość jakoś je połączyć bądź zrobić jeden wspólny?

Chodzi o to, że w domu ma być wideodomofon, monitorek od kotła gazowego z czujnikiem temperatury, monitor od rekuperacji, alarm, monitor od kamer w domu, automatyczne podlewanie ogrodu, czujnik napełnienia szamba itp... trochę tego dużo i nie uśmiecha mi się np w salonie na ścianie mieć kilka małych monitorków do tych wszystkich systemów.

Ewentualnie w jakich pomieszczeniach powinny znaleźć się monitorki od poszczególnych systemów?

Instalator podłączy to ci pod twój telewizor jako kanały w nim przy pomocy odpowiedniego urządzenia dozoru wizyjnego. Owszem możesz zachować te swoje wizje monitorków w salonie. Sugeruję aby były w odp. dedykowanych sobie miejscach. A faktycznie możesz podłączyć je do swojego smartfona te dedykowane traktując jako awaryjne zapasowe. Za gustownymi drzwiczkami w dowolnym pomieszczeniu.

Jak dobrze dobierzesz urządzenia to zintegrujesz wszystko przez home assistant.

Zapomniałeś jeszcze o sterowniku od rekuperacji.

Prawda jest taka, że dobrze skonfigurowana automatyka nie potrzebuje żadnych monitorów... Ja u siebie mam tylko dedykowany do domofonu, ale tylko dlatego że kupiłem go zanim zaczalem integracje. Ale on w sumie jest używany na co dzień. Cała reszta pracuje w tle i tylko na smartfonie lub w kompie sprawdzam czy wszystko działa jak powinno.