Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne - uszczelnienie przed przeciągiem

Recommended Posts

Cześć,

Mam zamontowane pomiędzy garażem, a przedpokojem dwrzi wewnętrze - niestety nie zdawałem sobie sprawy, że to błąd, dlatego zostana one wymienione, ale zanim do tego dojedzie chciałem zaradzić zjawisku przeciągu pod drzwiami.

Garaż jest ocieplony, ale gdy otwieram bramę, czuję po podłodze przeciąg w całym domu.

Drzwi bez progu, odległość od płytek 10mm

Czy znacie jakieś gotowe rozwiązania, które skutecznie zablokują przeciąg?

Są takie uszczelki szczotkowe, ale nie wiem czy to działa.

Mam też pomysł aby zamonotwać tam coś na zasadzie progu, tylko nie wiem z czego to wykonać.

Capture.jpg

Kup coś w ten deseń:

[ATTACH=CONFIG]452067[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]452068[/ATTACH]

Tego typu progi to minimum 50-100zł. Trochę tańszy może być próg drewniany ze sklepu z listwami i galanterią drzewną.

Niedawno szukałem rozwiązania dla znajomej: zawsze polecam uszczelkę opadającą. Można ją kupić za 100-200zł, ale trzeba wyfrezować rowek w skrzydle. Stolarz zrobi to za przysługę lub 50-100zł.

20191202_163434.JPG

Można też kupić uszczelki opadające w estetycznej kasecie, ale to koszt rzędu 400zł.

Uszczelki szczotkowej nie polecam - zawsze będzie szorowała po podłodze.

Ten opadający próg to całkiem fajne rozwiązanie i w sumie tańsze, niż wymiana drzwi... tylko czy będzie to równie szczelne jak drzwi z progiem? Macie z tym doświadczenie?

Równie szczelne nie, ale w takim miejscu wystarczające. W narożnikach na pewno będą prześwity z racji konstrukcji.

To jest stosowane w drzwiach zewnętrznych jako doszczelniające.

Jeśli nie przeszkadza Ci próg w garażu, to powinien być i tańszy i skuteczniejszy w zatrzymaniu zimna. Tylko czy lepszy dla drzwi to mam wątpliwości.

• 1 year później...
Cena z kosmosu. W Casto chodzi po niecałe 20zł.

A i tak 20 wydaje się drogo za kawałek gąbki :D

Zdaje się, że widziałem wczoraj - jakiś śmieć szurał przy podłodze.. 70 zł to zdecydowanie przesadzona cena nawet jak na próbę.