tomikrak 17.01.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Witam, to mój pierwszy temat . Mam kłopot z moim piecem . Kocioł jest zasypowy 22KW firmy sas ze sterownikiem ST-32 . Czy ktoś się orientuje czy jest szansa na ustawienie mniejszej temperatury niż 45 stopni na sterowniku ? Problem polega na tym, że zostało wykonane ocieplenie domu i po ustawieniu temperatury na 45 stopni (aktualnie minimum ) w domu jest po prostu za gorąco. Po rozpaleniu po około 2h mam w pokojach minimum 25-26 stopni..... Czy jest jakiś "magiczny" sposób na zmniejszenie tej temperatury niżej niż jest to fabrycznie? Niestety nie mam głowic termostatycznych przy kaloryferach, a w planie jest wymiana kotła w okolicach maja na gazowy + właśnie głowice przy kaloryferach . Jeżeli nie ma możliwości obniżenia zadanej temperatury na sterowniku to czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym zrobić na tą chwile w normalnych pieniądzach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 24.01.2021 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Można spróbować ustawić to z poziomu menu serwisanta ale nie jestem pewien czy da radę. Druga opacja to zamontować zawór trójdrogowy i wtedy będzie mieszało wodę idąca na grzejniki z ta idąca z powrotu. Generalnie dla kotła temperatura poniżej 58 st powoduje skraplanie się i korozje kotła. Ale jeżeli kocioł idzie do wymiany to można mu obniżyć na niższa temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts