konkretny 17.01.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 WitamOgrzewam od niedawna budynek 35m2 , ogrzewanie podłogowe, grzałka w wymienniku , pompa i działa.Mam pytanie,chcę ograniczyć zużycie prądu, jaką temperaturę na grzałce ustawić? w podłodze mam 30stopni - około 40 , 50 czy może 60 stopni? kiedy będzie najmniej prądu ciągnąć? czy jak co chwilę dogrzewa do 40 czy jak czasem do 60?Drugie pytanie, mam duże okna balkonowe, czy w ogrzewanym budynku jest szansa że rurki w posadzce na brzegu budynku zamarzną jeśli ogrzewanie wyłączy się np na 12 h ? czy pompa cały czas powinna chodzić na minimum aby woda nie zmarzła?dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 17.01.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 jak 60 stopni w podłogę?przy tyć mrozach mam 31-32 i wystarcza aby w domu było 22-23najtaniej w taniej taryfie, ale jak nie ma to tak aby utrzymywać najniższą temperaturę na zasilaniu która ogrzeje dom - najlepiej przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 21.01.2021 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Źle się pewnie wyraziłem, w podłodze mam 30, ile ustawić na bojlerze czy tez 30 czy np 60, jak ustawię 30, to zawor będzie otwarty na 100% i grzałka będzie chodzić non stop, jak ustawię 60, to otwiera zawor na 10% i grzałka włącza się rzadziej ale musi więcej nagrzać, pytałem co jest bardziej ekonomiczne, na razie nie używam wody do mycia tylko do grzania..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts