Danajot 23.08.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 instalator wykonuje instalację wodną i centralnego ogrzewania - czy powinien zawiesić grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 23.08.2002 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Nie tylko MUSI zawiesić grzejniki ale koniecznie WYKONAĆ próbę szczelności instalacji, czego bez grzejników nie zrobi. Jak zapłacić instalatorowi za najpiękniejszą instalację, jeżeli nie będzie 150% pewności, ze jest szczelna. Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 23.08.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Mój hydraulik przeprowadził próbę szczelności instalacji juz dwukrotnie bez żadnych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 23.08.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Wszysko można, ale kogo będziesz ścigać, gdy z grzejników zacznie kapać. U mnie też była próba bez grzejników (tak nakazał wówczas stan kasy), ale z instalatorem rozliczę sie po powieszeniu takowych i wypełnieniu instalacji. Nie dajmy sobie za ciężkie pieniądze wpychać półproduktów.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 23.08.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Próbę szczelności wykonać MUSI, ale zawiesić grzejniki - niekoniecznie. Z grzejnikami można poczekać do momentu przeprowadzki, a próbę szczelności wykonać stosując zaślepki na końcówki rur, albo spinając je "na krótko". Tak zrobili moi instalatorzy, a plusy były takie, że płatność za grzejniki nastąpiła wyraźnie później niż wykonanie instalacji, poza tym nie drżałem co noc, czy moje grzejniki z budowy już ktoś ukradł czy jeszcze nie, a do tego przy robotach wykończeniowych nie było zagrożenia uszkodzenia czy porysowania korpusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 23.08.2002 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 W pełni zgadzam się zprzedmówcą. Chodzi mi jednak o to by te roboty (nawet rozłożone w czasie) wykonała jedna i ta sama osoba za te same (niemałe przecież) pieniądze. Często bowiem wykonawcy aby sobie ułatwić życie wmawiają nam inwestorom, że do końca pozostał jedynie drobiazg, jeżeli drobiazg to tym bardziej niech go wykonają i wezmą odpowiedzialność za całość wykonanej pracy. Standardem jest u naszych ekip szukanie winy u innych nie u siebie.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 23.08.2002 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 U mnie sprawa wygląda tak: robię adaptację poddasza, całość prac wykonuje ekipa, która nie robi instalacji wzięła więc podwykonawcę . Instalatorzy przyjechali, zrobili instalację , wykonali próbę szczelności (bez montowania grzejników) i pojechali. Ja rozliczam się z ekipą budowlaną. Teraz budowlańcy kończą i nie bardzo mają ochotę montować te grzejniki. Według mnie powinni to zrobić sami lub też ściągnąć swoich podwykonawców. Nie mam zamiaru brać kolejnych instalatorów , którzy zawieszą grzejniki, zrobią próbę i oczywiście nie zrobią tego za darmo. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że mam rację upierając się przy swoim stanowisku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts