geekzorba 18.01.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Blok ocieplany, wprowadziłem się do mieszkania 3 lata temu. W pomieszczeniu o którym mowa rurka kaloryfera prowadząca do pionu została przez ekipę zatynkowana (ściana z oknami), pion natomiast zabudowany płytami GK. Ok. rok temu pojawił się zaciek na łączeniu ściany z GK, początkowo niewielki, jednak w ostatnich dniach zdecydowanie się powiększył. Za pierwszym razem (rok temu) obrysowałem go ołówkiem żeby zobaczyć czy problem się pogarsza - plama jednak się nie rozrosła i wyschła. Kaloryfer w tym czasie był oczywiście wielokrotnie używany, chociaż bywały dłuższe okresy że był całkiem zakręcony. Teraz po ostatnich mrozach i opadach śniegu problem wrócił i zastanawiam się czy jest to kwestia tego, że po ścianie zewnętrznej cieknie woda czy może problem pojawił się teraz bo zwiększono ciśnienie/temperaturę wody w rurach (?). Zaznaczę, że miałem już problem wilgotnej ściany pod oknem z drugiej strony budynku - tam jednak rozwiązałem go uszczelniając dziury w styropianie wokół okna. Podejrzewam, że i tak będę musiał chociaż ten GK rozbić i zobaczyć co jest w środku, ale chętnie wysłucham opinii czy spotkaliście się z podobną sytuacją. Może nie powinienem tego w ogóle ruszać i zgłosić administracji? Edit: Nie wspomniałem o tym, że zaciek zaczyna już wysychać, co tym bardziej utrudnia mi zrozumienie źródła problemu. Może to nie przeciek, ale kwestia skraplania, zbierania się wody gdzieś w ścianie lub za GK? Edytowane 18 Stycznia 2021 przez geekzorba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts