Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe z nawiewnikiem czy bez?

Lukrecja

czy masz nawiewniki w oknach dachowych?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy masz nawiewniki w oknach dachowych?

Recommended Posts

Ja jeszcze nie mam. Mam zamówione Veluxy GZL, ale walczę ze sobą czy nie wziąć GGL. U mnie różnica to ok 700 zł i zastanawiam się czy warto. Dwa będą w pokju, gdzie nie będzie okien zwykłych, a jedno w pokoju z oknem zwykłym. Może wziąć 2 z nawiewnikiem, a jedno bez? Faktycznie jest też różnica wykonania (podwójne lakierowanie)

Ja jeszcze nie mam. Mam zamówione Veluxy GZL, ale walczę ze sobą czy nie wziąć GGL. U mnie różnica to ok 700 zł i zastanawiam się czy warto. Dwa będą w pokju, gdzie nie będzie okien zwykłych, a jedno w pokoju z oknem zwykłym. Może wziąć 2 z nawiewnikiem, a jedno bez? Faktycznie jest też różnica wykonania (podwójne lakierowanie)

Mamoń, Velux'y są warte swojej ceny, ale dopiero od modelu GGL - model GZL odradzało mi kilku dekarzy.

Mam kilka GGL i abym w okresie jesiennym lub na wiosnę poczuł, że coś wchodzi to muszę po prostu uchylić okno czyli otworzyć klamkę do drugiej pozycji co odpowiada np w Fakro pierwszemu uchyłowi (są dwa lub trzy) Tym nawiewnikiem od góry nie wieje moim zdaniem wystarczająco dużo. (okno mam nad łóżkiem więc okazji do testowania były setki). Próbowałem Fakro i ten system wydaje się łatwiejszy do kontrolowania.

• 3 weeks później...
Nawiewnik? Brrrr! Nie wiem akurat czy jest różnica w nawiewniku w oknie dachowym a zwykłym, ale zakładam, że nie. Moja koleżanka w nowiutkim mieszkanku ma okienka z nawiewnikami i klnie jak cho... . Twierdzi, że wieje, idzie cug, jest jej zimno nawet przy zasuniętym nawiewniku (bo idzie cug - sprawdziłam!) a nie należy do zmarzluchów. Normalnie z mężem wzięli i te nawiewniki taśmą zakleili i przestało im być zimno. A jak chcą uniknąć wilgoci to mają okienka funkcję rozszczelnienia. Ja kiedy pierwszy raz w życiu usłyszałam o nawiewnikach dostałam dreszczy (jestem okropny zmarzluch!) i gromko mówię nawiewnikom: NIE! :lol:

Nawiewnik? Brrrr! Nie wiem akurat czy jest różnica w nawiewniku w oknie dachowym a zwykłym, ale zakładam, że nie. Moja koleżanka w nowiutkim mieszkanku ma okienka z nawiewnikami i klnie jak cho... . Twierdzi, że wieje, idzie cug, jest jej zimno nawet przy zasuniętym nawiewniku (bo idzie cug - sprawdziłam!) a nie należy do zmarzluchów. Normalnie z mężem wzięli i te nawiewniki taśmą zakleili i przestało im być zimno. A jak chcą uniknąć wilgoci to mają okienka funkcję rozszczelnienia. Ja kiedy pierwszy raz w życiu usłyszałam o nawiewnikach dostałam dreszczy (jestem okropny zmarzluch!) i gromko mówię nawiewnikom: NIE! :lol:

Kochana, ale te nawiewniki można zamknąć! :) :)

OSTATECZNIE: ponieważ mam dwa pomieszczenia z oknami dachowymi, w każdym po dwa okna 118x114, wzięłam dwa z nawiewnikiem i dwa bez, czyli w każdym pomieszczeniu będzie jedno takie i jedno takie. przy takim rozwiązaniu trzeba tylko pamiętać, żeby klamki były jednakowe (dopłacić do tych bez nawiewników), bo standardowo okna z nawiewnikiem mają lepszą klamkę

pozdrawiam

Lukrecja (z ładnymi oczami, jak mówi Jareko 8)

Kochana, ale te nawiewniki można zamknąć! :) :)

)

Ależ ja wiem, że je można zamknąć, co napisałam w poście a propos koleżanki. Co z tego, gdy przy ciągu z komina wentylacyjnego żadne zamknięcie nie zapewniło szczelności, dalej był cug. Ja dziękuję za takie usprawnienie!

a wybrałem z nawiewnikiem Fakro FTP-V. Jest to 200 zł różnicy netto na oknie, ale dochodzi dodatkowa warstwa lakieru, lakierowana obwódka, ładniejsza klamka i hartowana szyba, i co najważniejsze są 3 uszczelki a nie 1 jak w modelu niższym. Tak więc oprócz nawiewnika zmienionych jest cały standart okna.