Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyjaśnienia działania wentylacji

Recommended Posts

Nie wiem o które m3 pytasz.

Ale wilgotność bezwzględną podałem g/m3. A wydajność reku m3/h.

Jak bym mógł inaczej.

Te 10,12 g/m3 jest w domu (panel sobie wisi w otwartej przestrzeni salono-korytarza.

Ale bardziej ufam tym wskazującym ~9,5 g/m3.

Łącznie mierników wilgotności w domu mam 4 szt.

++

Najniższe wskazanie mam w sypialni 9,19 g/m3

Edytowane przez giman
++

Nie wiem o które m3 pytasz.

Ale wilgotność bezwzględną podałem g/m3. A wydajność reku m3/h.

Jak bym mógł inaczej.

Te 10,12 g/m3 jest w domu (panel sobie wisi w otwartej przestrzeni salono-korytarza.

Ale bardziej ufam tym wskazującym ~9,5 g/m3.

Łącznie mierników wilgotności w domu mam 4 szt.

++

Najniższe wskazanie mam w sypialni 9,19 g/m3

Co to za centrala wentylacyjna?

Jeśli przy 50% wilgotności w 20 stopniach masz wode na szybach, to niestety to już problem okien. Świadczy to o tym, że temperatura w tych miejscach jest niższa niż 9 stopni.

Faktycznie słabe okna :/ 20stopni i 50% w sypialni , a otwartym salonie /kuchnia

22 stopnie 40% dobiło i wszystkie okna u spodu mokre ( rolety dzień/noc) tak to pewnie cała szyba by była zaparowane .

Ogólnie gdy przy pierwszych mrozach spadała wilgoć z 40% od jesieni do 30% nie było problemu , może to tez nawilzacz ewaporacyjny potęguje problem bo pewnie z niego leci 100% pary , a w pomieszczeniu dobrze się to nie wymiesza i okna lecą pierwsze ?

Ja bym się tym nie przejmował.

U siebie mam teraz 22/45% i na dole okien też pojawiła się rosa. Najwięcej na prwadnicy aluminiowej HS-a, ale to się można spodziewać, bo generalnie HS to lipa, a dopłata do ciepłej prowadnicy zmniejszącej współczynnik przenikania o 0,1 to 1500zł :D do końca życia by się nie zwróciło.

Ale na 3 szybowych oknach passive line na dole też widzę rosę na szybie mimo ciepłej ramki. Przy wyższej wilgotności w domu niewiele trzeba.

Póki nie robi Ci się rosa na nadprożach, ścianach, w narożnikach nic bym z tym nie robił.

giman, swoją drogą ten komfovent jest bardzo polecany na FB i jak widzę jakie sprawności osiąga przy -20 to naprawdę robi wrażenie. Schodząc do temperatur grubo poniżej 0 przy wyrzucie na zewnątrz może wyciskać max bez grzałki i odzyskiwać więcej wilgoci.

Swoją drogą 9,5g to punkt rosy na 13,3 stopnia. Nie masz problemu z roszeniem w najsłabszych punktach domu?

giman, swoją drogą ten komfovent jest bardzo polecany na FB i jak widzę jakie sprawności osiąga przy -20 to naprawdę robi wrażenie.

Potwierdzam cudo zimą, trochę słabo latem. Ale pokombinuję jakiś osuszacz.

Co do polecania to miałem inne wrażenie - mało informacji na FB, nikt nie ma i swego czasu miałem sporo pytań na PW, bo ludzie pisali, ze brak info na forum.

Ale może się zmieniło ostatnio, nie bywałem w podforum wentylacyjnym. Zajrzę :)

Swoją drogą 9,5g to punkt rosy na 13,3 stopnia. Nie masz problemu z roszeniem w najsłabszych punktach domu?

Widocznie nie mam słabych punktów :cool:

Ale tak serio nigdy nie widziałem nigdzie rosy za wyjątkiem dziurki od klucza drzwi wejściowych i ogólnie metalowe elementy zamka.

Kalkulatory podają mi punkt rosy w zakresie 10-11,5 st.C (22,0 - 22,5st.C i 47-50%)

bo zajarzyłem

FB to pewnie facebook a nie to forum. Jak ja czytam hehe.

Edytowane przez giman
bo zajarzyłem

Tak, mowa o FB, instalatorzy bardzo polecają.

Masz rację, źle wpisałem dane, punkt rosy jest niżej.

Na lato to niestety, tylko osuszanie. Bez tego nic nie zrobisz. Jak osuszasz to polimerowy przecwprad trochę jeszcze wspomaga, ale jak nie osuszasz, to może jeszcze potęgować problem w pewnych sytuacjach. Na rotorze nie ma znaczenia latem.

Gdybym pomyślał/wiedział wcześniej to bym wyprowadził z PC rury, jakiś bufor na lodową i zamontował chłodnicę, którą bym traktował jako osuszacz a walory chłodnicze jako dodatek ekstra.

A teraz to nie wiem jak to osuszać nie za drogo i bez kucia/wiercenia.

@Program93 W twoim przypadku to chyba najlepiej (nie że najtaniej) poprawić wentylację a nawilżać per pomieszczenie małymi nawilżaczami a nie centralnie.

Z twoim ulubionym wymiennikiem ;)

Ale nie od ulubionej firmy. Ja mam Komfovent.

Też "lubię" komfovent

W przypadku tych nowych modeli - mają bardzo dobry stosunek ceny do wyposażenia.

Jedynie filtry są małe, ale w okolicy Wrocławia to wy problemów ze smogiem nie macie.

I nie można stosować jednocześnie VAV i regulacji wydajności zależnej od pomiaru wilgotności w centrali - jeśli bym chciał wykorzystać te 2 funkcje jednocześnie to musiałbym się posiłkować dodatkowym sterownikiem do VAV.

Ja bym się tym nie przejmował.

U siebie mam teraz 22/45% i na dole okien też pojawiła się rosa. Najwięcej na prwadnicy aluminiowej HS-a, ale to się można spodziewać, bo generalnie HS to lipa, a dopłata do ciepłej prowadnicy zmniejszącej współczynnik przenikania o 0,1 to 1500zł :D do końca życia by się nie zwróciło.

Ale na 3 szybowych oknach passive line na dole też widzę rosę na szybie mimo ciepłej ramki. Przy wyższej wilgotności w domu niewiele trzeba.

Póki nie robi Ci się rosa na nadprożach, ścianach, w narożnikach nic bym z tym nie robił.

giman, swoją drogą ten komfovent jest bardzo polecany na FB i jak widzę jakie sprawności osiąga przy -20 to naprawdę robi wrażenie. Schodząc do temperatur grubo poniżej 0 przy wyrzucie na zewnątrz może wyciskać max bez grzałki i odzyskiwać więcej wilgoci.

Zawsze mówiono , ze rosa na oknie to za duża wilgoć w pomieszczeniu i wyznacznik do wietrzenia pomieszczenia czy poprawienia wentylacji . U mnie kamera wskazała to :

https://zapodaj.net/ed5da8a024fbe.jpg.html

Czyli jednak okna liche .

Ciepła ramka ponoć daje bardzo dużo , usuwa dość znacząco mostek z tego co czytałem czy producenci opisują , nowe okno veka standard:

https://zapodaj.net/724c6c43063aa.jpg.html

Ciepła ramka na pewno daje sporo, ale nie są to jakieś kosmiczne różnice.

Gdybyś na siłe unikał wykroplenia tylko w tych miejsach, to przy starszych dwuszybowych okien bez ramek przy -15 usiałbyś utrzymać wilgotność na poziomie 30%.

Jeśli ja kontrolujesz i nie przekracza 50%, a tylko na oknach masz wykroplenia, to nie ma się czym przejmować.

Tak jak pisałem, nawet na passive line fix z ciepłą ramką w narożnikach pojawiła się rosa. Temperatura na zewnątrz wzrosła i już jej nie ma. Zastanawiam się nad kalibracją wskazań moich czujników, bo niby utrzymuje 42-45% wilgotności, a ta rosa się pojawiła. Na kamerze termowizyjnej są to najsłabsze punkty ale nie na tyle by przekroczyć punkt rosy liczony dla odczytanych wartości.