Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Atmos DC 18 s - problemy.

natalia95

Recommended Posts

Najlepszy HG to MPM DS który w porównaniu do tych dwóch kotłów (DEFRO i ATMOS) jest jak zegarmistrz do kowala.

PS.

Temp. spalin w MPM nie przekracza 140'C nawet na oponach rozdrobnionych do granulacji 0,2 mm lub płytach meblowych.

Ale łżesz – i ty za człowieka się masz – kogo tu to czerwone pudło interesuje – co.

Jaki związek ono z tematem ma i co do tematu wnosi – co.

Jeśli o mpm-a chodzi, to ty najlepiej wiesz co to jest, bo na info od samego jego początku – po dziś dzień – nawalają się z nim – tak na węglu jak i na drewnie oraz za żadne skarby świata nie znaleźli i nie mogą znaleźć sposobu na niego by w większości przypadków on szedł.

Tak/tak u mpm-a normalnym jest, że na węglu 140*C temperaturę spalin ma jaki to, że na drewnie 250*C.

Noo i przecież ty też tam o mpm-ie pisać próbowałeś i tłumaczyłeś przecież wszem, że mpm, to jest cud a że im nie chce iść, to nie winą mpm-a jest, tylko, że użytkownicy tego pudła infantylni są.

Jeśli do tego co napisałem w temacie coś masz – to pisz a nie robisz i tu syf i jeszcze jakieś pretensje masz, że co – ano to że tak samo jak oponiarz masz - tylko z tą różnicą, że odwrotnie.

Na info popędzili cię z powodu moczenia majt i głupot wypisywanych o tym pudle, więc teraz tu za wszelką cenę o nim wciskasz dalej ten swój kit.

Edytowane przez samsu

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale łżesz – i ty za człowieka się masz

O co ci chodzi - mam i chwalę sobie.

że na drewnie 250*C.

To ty teraz łżesz - jak wyjmiesz zawirowywacze bo za słaby cug to może być. Taki właśnie wymiennik bez zawirowywaczy ma autorka tematu.

pisz a nie robisz i tu syf i jeszcze jakieś pretensje masz

Ja robię syf to ty rzniesz jakiegoś znawcę i wyzywasz ludzi od debi.... Co wniosłeś do tematu - wielkie nic.

więc teraz tu za wszelką cenę o nim wciskasz dalej ten swój kit.

Piszę swoje opinie i spostrzeżenia o kotle który mam i będę go chwalił.

PS.

Ostatni raz odpisuje ci na twoje urojone filozoficzne brednie. Możesz pomóc to pisz i nie oceniaj innych.

Edytowane przez DUNIA.MD

Gość mtdeusz

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367686-kocio%C5%82-na-pellet-z-sekom-pleszew&p=7997428&viewfull=1#post7997428

Każdy widzi i wie , że jest to Ekopalnik, i wciska tutaj kryptoreklamę mpmu , za którą już dawno powinien dostać bana.

I nie ma żadnego mpma tylko starego zębca, z długimi żółtymi kitami ognia

:p:lol2::lol2:

Nikogo twoja opina nie obchodzi piszesz sam do siebie???:wave::rotfl::lol2::lol2:

Edytowane przez mtdeusz

za którą już dawno powinien dostać bana

Bana to powinieneś dostać ty (wy) za propagowanie palenia opon i wciskanie ludziom kitu o niebieskim płomieniu. Ja bana mogę dostać bo w przeciwieństwie do ciebie (was) żyję w realnym świecie. Gorzej z tobą możesz się załamać i stracić sens życia.

A teraz to już wiem o co (kogo) wam chodzi. W przeciwieństwie do was to gościu pokazuje co można wyciągnąć ze starego kopciucha. Muszę się mu przyjrzeć.

A wy co możecie pokazać - cwaniaki bez szkoły żyjący w urojonym świecie wirtualnym.

Natalia95 – zgodnie z wyżej zawartym oraz rozwijając tą myśl jak i uprzedzając Twoje następne pytania z tym związane – obacz od tego : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/33526-mpm-ds-modyfikacje-do-palenia-drewnem/?do=findComment&comment=559719

Kaloryczność spalanego drewna znasz i wiesz ile go spalasz. Teraz znając zapotrzebowanie na tą energię i jej pobór - to wszystko łatwo możesz sobie policzyć – zgodnie z nadmienionym i tu wklejonym – jak by do tego nie podchodzić – to tak jest, że kocioł w opisywanym przez Ciebie czasie nie daje rady.

Wymiennik nie jest w stanie tej energii z palnika odebrać i dlatego idzie na przepale, więc nie goń go, bo i tak więcej z niego nie wyrwiesz a takim sposobem będziesz sobie tylko powiększać straty, które bezpośrednio się odbiją na ilości spalonego drewna z którego część uzyskanej energii zostaje zmarnotrawiona przez wywalenie jej kominem.

Kaloryczność spalanego drewna znasz i wiesz ile go spalasz. Teraz znając zapotrzebowanie na tą energię i jej pobór - to wszystko łatwo możesz sobie policzyć – zgodnie z nadmienionym i tu wklejonym – jak by do tego nie podchodzić – to tak jest, że kocioł w opisywanym przez Ciebie czasie nie daje rady.

Wymiennik nie jest w stanie tej energii z palnika odebrać i dlatego idzie na przepale, więc nie goń go, bo i tak więcej z niego nie wyrwiesz a takim sposobem będziesz sobie tylko powiększać straty, które bezpośrednio się odbiją na ilości spalonego drewna z którego część uzyskanej energii zostaje zmarnotrawiona przez wywalenie jej kominem.

Oj chyba kolego nie tak. Nic sobie nie policzy bo ma mokre drewno.

Przy takim zapasie w buforach nie ma opcji żeby ta instalacja nie była w stanie odebrać temperatury z kotła. Ktoś ten kocioł projektował i obliczył moc palnika do objętości wymiennika.

Proponuję tam poprosić jakiegoś znafcę który to wszystko sprawdzi i poustawia , załadować suchego drewna i ognia.

Oj chyba kolego nie tak.
Oj chyba kolego tak - a za nim będziemy tą myśl rozwijać pozwól, że doprecyzuję to o czym w taki sposób napisałem – ... to tak jest, że kocioł w opisywanym przez Ciebie czasie nie daje rady. / Wymiennik nie jest w stanie tej energii z palnika odebrać / z którego część uzyskanej energii zostaje zmarnotrawiona przez wywalenie jej kominem. ...

... Ktoś ten kocioł projektował i obliczył moc palnika do objętości wymiennika. ... To się zgadza tylko, że jak z wcześniejszego wynika – kocioł jest przesterowany i wytwarza więcej mocy niż 20kW do której został zbudowany i wymiennik nie jest w stanie w całości tej energii odebrać dlatego taka strata kominowa rzędu 250*C po mimo tego, że na kotle temperatura nie przekracza 72 stopni.

Ale :

... Dopiero gdy np, wyłączymy ogrzewanie a grzejemy tylko bufory, i woda w buforach ma 70stopni, możemy na piecu uzyskać ok 80-82 stopnie. ...

Co stanowi o tym, że kocioł jest przeciążony.

By jeszcze bardziej to rozwinąć – wymiennik odbiera max tego co może a że ponad to więcej nie jest w stanie odebrać dlatego tą nadwyżkę przepuszcza do komina.

... Nic sobie nie policzy bo ma mokre drewno. ... a skąd takie założenie – zważ na to, że na brykiecie też przeprowadzane było doświadczenie i co brykiet też był mokry. Na wymiennik patrzyłeś – nie jest sadzą ani smołą zawalony a przy mokrym paliwie powinien być. Szkoda, że nie wiemy nic o tym jak wygląda to co jest w wyczystce i kominie ale skoro z komina dymu nie ma, to pewnie w kominie też smoły i kondensatu nie będzie, bo gdyby coś takiego było, to wtedy nie można by było wykluczyć tego, że paliwo jest mokre.

... Przy takim zapasie w buforach nie ma opcji żeby ta instalacja nie była w stanie odebrać temperatury z kotła. ... Oooo tak/tak – do dej pory zmorą były kotły przewymiarowane a tu wychodzi na to, że ten ma moc za małą w opisywanym przez @natalia95 czasie ale nic to – wraz ze wzrostem temperatury na buforze będzie rosła i temperatura na kotle - przy drugim załadzie już będzie lepiej a przy trzecim powinno być już podręcznikowo – do tego przecież ten kocioł ma sterowanie swoje, więc tylko właściwie trzeba się nim posłużyć.

...Proponuję tam poprosić jakiegoś znawcę który to wszystko sprawdzi i poustawia, ... a co tu ustawiać skoro w nim wszystko już jest ustawione do nominalnej macy 20 kW na zasadzie nałóż podpal i zapomnij – gdyby wymiennik był czarny w tedy można by było się nad czymś takim zastanawiać a tak to tylko jego sterowanie trzeba wykorzystać i podchodzić do zagadnienia w sposób zgodny z istotą a nie wedle tego jak by pasowało.

Gość mtdeusz

Mokre paliwo nie oznacza od razu, że na wymienniku będzie smoła i sadza.

Najprościej co można zrobić to włożyć baterie/ bastion zawirowywacze spalin do wymiennika, ma wentylator wyciągowy więc to uciągnie, a temperatura spalin znacznie spadnie.

Samsu.

Jeśli jest tak jak piszesz że moc jest - to tam powinno gotować wodę.

Co to znaczy że wymiennik jest nagrzewany tylko do 70 stopni a reszta idzie w komin ?

To że wykręca tylko 70 stopni, prawdopodobnie z braku mocy (mokre drewno).

Druga sprawa - temperatura wody wracającej do kotła .

Dlatego wcześniej pisałem o zaworze termoregulacyjnym lub ladomacie.

A może jedno i drugie.

Czy instalacja jest wykonana prawidłowo tego nie wiemy.

Samsu
Kolego.

Jeśli jest tak jak piszesz że moc jest - 250*C temperatura spalin.

- to tam powinno gotować wodę. - ale z kotła obciążonego buforami i instalacją można wyciągnąć tylko 72*C, więc gdzie tu jeszcze do zagotowania wody.

Co to znaczy że wymiennik jest nagrzewany tylko do 70 stopni a reszta idzie w komin ? - tak jak już wcześniej o tym pisałem.

To że wykręca tylko 70 stopni, - to skąd 250*C temperatura spalin a po zdjęciu obciążenia z buforów gdy woda w buforach ma 70 stopni, można na kotle uzyskać ok 80-82 stopnie.

- prawdopodobnie z braku mocy (mokre drewno). - jak wyżej i dlaczego tego nie widać na wymienniku oraz nad kominem a co w końcu z brykietem czy też jest mokry.

Druga sprawa - temperatura wody wracającej do kotła. - o - dzięki za to, bo to też ma ścisły związek z zagadnieniem przez nas omawiany – tylko co by tu o tym – tu by trzeba było jeszcze przepływ wziąć pod uwagę a po za tym zaś wymiennik i niemożność nagrzania wody w kotle do wyższej temperatury niż 72*C w przytaczanym czasie.

Dlatego wcześniej pisałem o zaworze termoregulacyjnym lub ladomacie. - na filmie i na zdjęciach nie wiele widać ale i owszem - kolor ładny czerwony i nazwa kotła dobrze widoczna. Od tej strony też na pewno można było by jeszcze coś poprawić, bo gdyby przepływ był mały, to na zimnych buforach woda w kotle by się gotowała.

A może jedno i drugie. - też może być i trzecie oraz czwarte, bo informacji ściśle związanych z problemem jest nie wiele i po co mamy urządzać tu sobie polowanie na czarownice.

Napisz co sądzisz o powyższym i poczekajmy na informacji ciąg dalszy.

Czy instalacja jest wykonana prawidłowo tego nie wiemy. - czy to aż tak ogromne ma znaczenie – działa – a to jak – to się już okazało a właściwie dopiero się okaże, bo zasadniczo jesteśmy w fazie uruchamiania układu.

Kiedyś kotły szły na grawitacji bez ochrony powrotu i co – są instalacje, które po dziś dzień tak idą i działają. To tylko od użytkownika zależy jak jemu pasuje i on chce : korozja niskotemperaturowa kotła - kondensat i smoła na wymienniku oraz w kominie - problemy z ciągiem kominowym - problemy z prowadzeniem paleniska i utrzymaniem zadanej.

Jak układ ma wyziębiony, to tylko na naczynku przelewowym startuję a jak układ kominowo-paleniskowy ruszy i na zegarze mam 60*C, to dopiero na ful komorę załadowczą paliwem tankuję i energię na instalację puszczam.

Na węglu z tym nie ma żadnego problemu ale np. na biopaliwie muszę uważać, bo pompka cyrkulacyjna idzie na trzecim biegu - i co z tego - jak temperatura na zegarze szybko rośnie - pomimo tego, że powrót jest zimny.

Edytowane przez samsu

Kiedyś kotły szły na grawitacji bez ochrony powrotu i co – są instalacje, które po dziś dzień tak idą i działają.

Bo to była natura i coś co mądrzy ludzie wymyślili. A teraz liczy się tylko jak okrężną drogą wyciągnąć od klienta kasę za coś co kiedyś było naturalne.

Co to znaczy że wymiennik jest nagrzewany

Jaki wymiennik - przecież tam nie ma żadnego wymiennika lub jest to wersja "no name". Autor tematu pokazuje wszystko tylko nie wymiennik.

A teraz liczy się tylko jak okrężną drogą wyciągnąć od klienta kasę za coś co kiedyś było naturalne. Jaki wymiennik - przecież tam nie ma żadnego wymiennika lub jest to wersja "no name".
DUNIA.MD – skoroś o mnie napisał jak napisałeś – nie podając przy tym konkretnie uwag swych względem tego co : źle, błędnie lub specjalnie napisałem, by jaj sobie robić z problemu @Natalii95 lub jej coś wcisnąć na siłę – więc wiesz jak dalej chcesz tu tak pisać – to ja bardzo chętnie ci ten temat pomogę zaorać – już tyle w nim jest syfu, że nawet mi (po mimo tego, że uczestniczę w nim od początku) trudno jest zawarte w temacie informacje odnaleźć, by dalej nad problemem się pochylać.

Tak czy inaczej ten temat dla mnie walor stracił swój, bo jak komuś z podobnym albo takim samym problemem pokazać ten syf w nadziei, że za mim szlak go trafi, to uda mu się coś odnaleźć w tym by rozwiązać problem swój.

Piszę ci szczerze, że ja bladego pojęcia nie mam o tym coś znowu tu nabazgrał, bo dla mnie żadnego związku to nie ma z tym nad czym pochlamy się tutaj, więc co dopiero @Natalia95 ma o tym myśleć sobie i jak wedle tego postępować, by problem rozwiązać albo nauczy się jak z nim żyć.

Proszę zaciśnij zwieracze – przynajmniej do czasu aż będziemy pewność mieć, że już ten temat jest wyczerpany, by go z czystym sumieniem do reszty zaorać i to tak by każdy o zdrowych zmysłach omijał go szerokim łukiem albo unikał tego jak diabeł święconej wody.

Gość mtdeusz

A wy co możecie pokazać - cwaniaki bez szkoły żyjący w urojonym świecie wirtualnym.

Bana to powinieneś doatać ty - za wciskanie ludziom kitu o TYM :

gdzie szerzysz oszustwo, które udowodnił ci pod tym filmem -pewien wykształcony Gościu (mgr.inż.) - z niebieskim płomieniem w Jego komentarzach ! Były tam także - moje komentarze (uczącego się jeszcze !)...

Cooo, tak cię drażniły - jak szkiełka w bucie te, Dowody na wzorcowy ("urojony" - w/g ciebie !) - niebieski płomień... :

przy twoim "kicie" ze żółtym - że, musiałeś się ich pozbyć ???

Bezwzględna Prawda - tak cię w oczka "kolała" ???

"Wyczyścić reklamę kitu" - usunąć łącznie z twoimi odpowiedziami, czyli - kompromitacją głupoty, twojej niewiedzy o Procesie spalania ???

Ale - my jesteśmy przezorni, wyczuliśmy twoje "zapędy", i zabezpieczyliśmy ten, twój "KIT" !!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Szanowni Dyskutanci - w związku z powyższym - Kto z Was zaciekawiony - tutaj, u mnie przeczytacie te, tak skrzętnie wykasowane przez tego - "Eko-Palnik" - komentarze, Dowody (gdzie mam zamieszczony kolejny Dowód na wzorcowy ("urojony" - w/g niego !) - niebieski płomień !)... :

zapoznacie się z "wartością tak reklamowanego kitu" - pod nazwą :

"KOCIOŁ ZGAZOWUJĄCY MPM DS!!! DREWNO - WĘGIEL !!! 5 KLASA & ECODESIGN!!!"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

U mnie - zaczyna się od wpisu :

Czyste Spalanie TV 1 miesiąc temu

Oto... "Sposób"... (na Dyskusję - .../.../...

a... kończy "Temat" - na tym :

Eko-Palnik 4 miesiące temu

@Rey 112 Kolega napisał że są już produkowane i dał linka do strony https://heatmasterss.com/. Teraz już wszystko wiem, więc życzę powodzenia w dalszych pracach.

Tak a`propos - (tych, moich opon)..,

Rzeczywiście, rzucam wam, niektórym (pojedynczym samcom !) - tutaj, te kawałki - jako "kości" na przynetę - aby zmobilizować was do głośniejszego szczekania, "popisywania się w niewiedzy o Procesie spalania", oraz - dalszego reklamowania waszych kitów)...

Dalej nazywajcie (i szczekajcie !) - że przedstawiane wam Dowody niebieskiego, wzorcowego płomienia - TO są Nasze urojenia, a te,

wasze ("żółciutkie jak słoneczko" - to realne w twoim "świecie" - z samcową, "Nową, Mesjańską Nauką"...

Mam z TEGO - fajny ubaw... cha.., cha...

Mam z TEGO - fajny ubaw... cha.., cha...
https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369042-%C5%BBycie-bez-smogu&p=8018334&viewfull=1#post8018334
Tu masz spalanie współprądowe na rysunku ale czy w rzeczywistości też takie jest, czy może się rozpala cały zasyp?:stirthepot:PP prze zasyp. PW pod ruszt.
My też z tego ubaw mamy czego wisienką jest na torcie, to co jest wyżej napisane.

Skoro z tym swoim syfem i tu się władowałeś, to może choć napisz słów kilka mądrych w temacie – ot tak dla przyzwoitości a nie z tego powodu, że zdechnąć nie możesz.

Gość mtdeusz
I wszystko w temacie - czas na znoszenie kamieni do domu.

Rzeczywiście, tylko tyle potrafisz, na tyle możesz się zdobyć - po przedłożonych wyżej tu Dowodach przy reklamowania swojego "kitu" - temu, niezorientowanemu "Kowalskiemu" - aby "wydoić" od takiego - kasiorkę (przy twojej "wiedzy" o Procesie spalania !)!

Kpij dalej z tego wzorcowego płomienia (niebieskiego !) - tylko tyle ci zostało (skoro nie potrafisz takiego osiągnąć !) - w nadziei, że uwolnisz się od tytułu - IGNORANT ! W ten sposób - kpisz tylko z tej, własnej głupoty i niewiedzy o Procesie spalania Naszych paliw !

Jak już naznosisz tych kamieni, to powtórz sobie TO, co niegdyś robił ten, pierwotny Homo Sapiens. Obkładaj tymi kamolkami ognisko, grzej te swoje 4-ry litery i podziwiaj ten, żółciutki jak słoneczko płomień. On już wtedy wiedział, że trzeba zapalać od czubka (współprądowo !) - aby nie było widocznego dymu, palić tak, by nie zdradzać swojej obecności !

Ty, w swoim "kicie" - odwróciłeś tylko to ognisko (do góry "nogami" -

podstawą !) - i położyłeś na ruszcie ! Tyle nauczyłeś się (podglądając innych !) - na ten, XXI - Wiek w tym - Postępie Ludzkości...

Rzeczywiście, tylko tyle potrafisz, na tyle możesz się zdobyć...
Jakoś z tą oświatą waszą nie widzę was na info – też was nie widzę w tematach kotłów na groch i pellet a nawet was nie widziałem w tematach w których HG jest prezentowane.

To co jest z wami.

Tak przy okazji – te psie budy które żeście zaprezentowali – w jakich cenach i mocach je sprzedajecie. Jakie paliwo w nich spalać można. Macie na to certyfikaty jakieś – one muszą być do buforów podłączone. Kominy do nich muszą być systemowe czy choć koniecznie ale wkład z kwasówki wystarczy. Ktoś u nas może legalnie być posiadaczem tego.

Tak przy okazji – coście nabudowali – pokazaliście i my to widzieliśmy : szok i ciemnogród.

Teraz jeśli chodzi o waszą wiedzę - skoro problem macie ze spaleniem dymu, to może najpierw skupcie się na tym. Podpowiadam, że droga do spalenia dymu przez płomień jak słoneczko żółty wiedzie, więc najpierw opanujcie podstawy a później se propagujcie co se chcecie.

Nie będzie dymu i smrodu, to i nie będzie smogu i dopiero w tedy niebieskim zacznijcie się bawić.

Coście się DUNI.DM czepili – ON - tu : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369225-Ku-przestrodze jak człowiek napisał a wy napisaliście jak bandyci. Tak-tak – tylko nie próbujcie się sianem wykręcać, to że jakiś ciul posty usuną i dalej usuwa, to nie znaczy, że ich nie było i że z waszych tylko tyle zostało.

Rzeczywiście, tylko tyle potrafisz

W ilu żeście ten teks wymyślali?.

Człowieku o czym ty mówisz. W prawidłowym procesie spalania najważniejsze są szczególiki a nie coś o czym wszyscy wiedzą od lat. Ważniejsze od spalania jest prawidłowe odprowadzenie spalin tak by strata kominowa była jak najmniejsza. Taki niebieski płomień to każdy potrafi uzyskać mając suche drewno i mocną dmuchawę. Spalanie to wiele aspektów które mają ogromny wpływ na czystość i ekonomię. Wy patrzycie tylko na czystość "niebieski płomień" nie licząc sie z poniesionymi kosztami takiej fanaberii.

Wy patrzycie tylko na czystość "niebieski płomień" nie licząc sie z poniesionymi kosztami takiej fanaberii.
No wybacz ale nie kumam o czy piszesz – niebieski jest z przemiany termochemicznej do której nie potrzeba - ani nie wiadomo jakiej technologi - ani nie wiadomo jakiego paliwa.

Mi z płomienia - czy żółtego jak słoneczko - czy niebieskiego – czy tzw. bezpłomieniowego – taka sama para z komina leci i żadnego smrodu przy tym nie ma - a - jeśli o czystość spalania chodzi – to jest z tym dokładnie tak samo jak w TLUD-zie.

Najpierw na żółtym się musi wstępnie odgazować – później jak żar już się zawiąże – trzeba trochę do reszty paliwa powietrza podawać, by się tliło czyli by tzw. czad powstawał ( CO – tlenek węgla ) no i do tego tlenku węgla koniecznie trzeba jeszcze dodatkowe powietrze podać i gotowe.

Ps.

Po co z ciemniakami gadasz – po co ciemniakom się tłumaczysz i przed ciemniakami się opowiadasz – no po co.

Se piszą – se utrzymują i niech se im będzie.

Napisać o tym nie mogą, bo pojęcia o tym nie mają – pokazać tez tego nie mogą, bo też tego nie mają i o czym tu z nimi gadać.

Gość mtdeusz
, napisz słów kilka mądrych w temacie – ot tak dla przyzwoitości a nie z tego powodu, że zdechnąć nie możesz.

Szanowni Komentatorzy..,

osobnik, który pełni funkcję "Naczelnego Troll`a" Internetu - w bezsilnym poszukiwaniu tych - "zwolenników swoich" (tak kiedyś ich nazwał !) - ciągle zaciemnia kolejne, białe strony pól tekstowych - swoimi, tasiemcowymi bełkotami (w miotaniu się dla pozyskania chociaż jednego, takiego - jakiegokolwiek !).

Dlatego - przenoszę z samcowego, jego wcześniejszego, "tasiemcowego" Wątku - tę rymowankę :

Troll... "tasiemce" znów wydala.!

Wściek + piana ... (z żółcią kala.!)

Własny ogon gryzie ... s a m i e c -

kręcąc w kółko... (taki... - "taniec").!

Dawaj samiec... (bo... "TO"... mało.!).!

Ubaw mamy... (szczekaj...- śmiało.!).!

Śmiech powszechny... (na bełkoty -

antidotum.!) - n a ... - k ł o p o t y..!!!

Informuję jeszcze - ten, kolejny ignorant w Temacie - Proces spalania Naszych paliw - jak nędzny tchórz uciekł (z podkulonym ogonem !) - od zadanego jemu pytania dot. absolutnej Podstawy w tej Wiedzy.

Chodziło o dokładne wytłumaczenie Procesu z trudnościami spalania samej sadzy - tutaj, zobaczcie, poczytajcie :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?366170-Sadza-%E2%80%93-Jacek-M-%E2%80%93-samsu-pl&p=7992619#post7992619

Uciekając do innych Wątków (przed odpowiedzią !) - myśli, ze się "wywinie" z tymi, kolejnymi "tasiemcami"... cha.., cha...

Samiec, niedoczekanie twoje (kolejny raz pisze tutaj - w Murator`ze - z nadzieją o moim - cyt. - "zdechnięciu" !) -

będę z tym pytaniem dla ciebie - twoim... "przekleństwem"...

cha.., cha...

A`propos - nawet zaszczepię się na ten COVID -

(abyś miał pewność !)...

Postscriptum,

Zobaczcie wcześniejsze wpisy obu ignorantów. Najpierw wzajemnie zwalczali się w ich rywalizacji o pozyskanie tych, "aportujących" im, potulnych - "zwolenników swoich",

a teraz ??? Mam zasługę, bo... zjednoczyłem obu, których w tym bełkocie z głupotą (o Procesie spalania !) - zalewa ich ta, własna "żółć".., cha.., cha...