codix 13.02.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Jak na grzejniki idzie Ci ciepla woda podczas grzania cwu to nie dziala Ci prawidlowo zawór przełączajacy c.o/cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bueno 15.02.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Jak na grzejniki idzie Ci ciepla woda podczas grzania cwu to nie dziala Ci prawidlowo zawór przełączajacy c.o/cwu Ja tak to sobie tłumacze, bo tak to wygląda ale czy tak jest nie wiem. Gdy spada temperatura poniżej 40 na cwu, obieg 1 i 2 robi off jakby grzało non stop tylko cwu ale gdy popatrzysz na temperature to na grzejnikach i cwu jest taka sama. Podłoga jest odłączona przez zawór mieszający w tym wypadku. Po podniesieniu temperatury powyżej 40 na cwu załączają się obiegi 1 i 2. Może ja nie jestem w stanie tego zrozumieć ale jak producent podaje że przy - 15 na zewnątrz osiąga 55 stopni na wyjsciu to ja sobie to tłumacze tak że pompa wytworzy ta temperature i na grzejniki będzie szło te 55 stopni a na podłogę 35 ( zalezy ile się ustawi) czy jestem w błędzie???? Oczywiście powinno się wspomagać grzałka i wpierniczać prądu ale temperature powinno wytworzyć nie?? Pompa poniżej 3 stopni na plusie nie wytwarza żądanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) To chyba jeszcze seria F bo H tcap juz ma Arturo wyznaje zasadę że każde dodatkowe źródło ciepła ( awaryjne ) to DRUCIARSTWO więc ma jedno. Dobrze że działa PS. codix -czy niżej niż wersja F były T-Cap ja nie wiem? Edytowane 15 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 .Arturo niech ci chodzi i 100 lat ale pamiętaj że jak coś padnie a ty załączysz coś innego np. piecyk el. to to będzie Druciarstwo. Co by to nie było czy ogrzewanie i inna dziedzina zawsze trzeba mieć wyjście awaryjne. Tak uważam i zbędne jest tu tłumaczenie ze mi w domu temp. spada 1*C /doba ale spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.02.2021 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 .Arturo niech ci chodzi i 100 lat ale pamiętaj że jak coś padnie a ty załączysz coś innego np. piecyk el. to to będzie Druciarstwo. Co by to nie było czy ogrzewanie i inna dziedzina zawsze trzeba mieć wyjście awaryjne. Tak uważam i zbędne jest tu tłumaczenie ze mi w domu temp. spada 1*C /doba ale spada. Tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Tak ? [ATTACH=CONFIG]453123[/ATTACH] Więc po co takie głupoty w postach wcześniejszych piszesz że to--DRUCIARSTWO ? Facet jesteś z ja..mi czy smarkacz? Coraz więcej w twych wypowiedziach nieprawdy lub braku wiedzy. a to grzanie 24/24 to nie ma komfortu a to druciarstwo. Chłopie masz to samo w domu co większość forumowiczów nic po za tym. Edytowane 15 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.2021 22.02.2021 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Witam, u mnie był ten sam problem dokładnie ten sam, tylko że pompa 6kw. Tak jak piszesz do temperatury 3 stopni i wyzej na zewnątrz było ok. Poniżej zaczynało się.... Cwu owszem zagrzana do 45stopni ale podłoga i grzejniki nie więcej niż 31 stopni. Po dłuższym czasie walki o wymianę, przyjechali i wymienili jednostek zewnętrzna na raka z czynnikiem R410A. No i to samo badziewie albo jeszcze gorzej... Poniżej 3 stopni dzieja się cyrki tzn 1 i 2 obieg robi off i grzeje już od ponad tygodnia tylko cwu i to w dodatku max 39 stopni przy 45 zadanych co ciekawe 1 i 2 obieg niby off a na grzejnikach temperatura taka jaka w cwu, czyli 39 stopni. Poprostu nie mam już siły, walcze żeby znowu przyjechali bo już nie wiem czy to instalator coś porobił czy to PC. Taka ciekawostka przy jednostce z czynnikiem r32 miałem na panelu jakby 3 działające pompki a po wymianie jednostki zewnętrznej zrobiły się 2. Mnie juz rece opadaja. Walcze czwarty miesiąc.Moj najnowszy pomysl to zebrac wszystkich poszkodowanych klientów. Sporo takich znalazłem. Zbierzemy sie i zrobimy mega manifestacje pod siedzibą hitachi. Powiadomie wszystkie media i zrobie szum ,Juz to planuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.02.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 To nie problem Hitachi a większości pomp na czynnik r32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.2021 23.02.2021 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 1.aby otrzymać dofinansowanie .trzeba przedstawić zaswiadczenie o utylizcji pieca.2.Po co mi pompa ciep la ,skoro mam montować dodatkowe źródło ciepła. Gdybym chciał miec ogrzewanie elektryczne takie bym zainstalował.Spodziewałem się zużycia prądu na poziomie 40-60 kw/h, a nie 100 i więcej. 3 Przed napisaniem postu, polecam czasem zasięgnąć informacji.Na wielu forach jest opisana podobna sytuacja. Masa pomp hitachi ma podobny problem, niezależnie z jaka instalacja pracuje. Producent unika tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.2021 23.02.2021 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Problem mam taki, że prawie cały dzień grzeje wodę. Jednorazowo zbiornik 200l nagrzewa do temperatury 45 stopni ok.5 godzin. Zawór sprawdzony na początku problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.02.2021 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 2.Po co mi pompa ciep la ,skoro mam montować dodatkowe źródło ciepła. Gdybym chciał miec ogrzewanie elektryczne takie bym zainstalował. Spodziewałem się zużycia prądu na poziomie 40-60 kw/h, a nie 100 i więcej. Dokładnie podzielam Twoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalarepa 11.12.2021 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Hej. I jak skończyło się z tą pompą? Pisze ponieważ też mamy dokładnie taki sam problem. Co było przyczyną takiego zachowania się jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalarepa 11.12.2021 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 To nie problem Hitachi a większości pomp na czynnik r32. Rozwiniesz wątek? Mamy taki sam problem jak opisany przez autora postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.12.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Taki zawór i rozgarnięty serwisant rozwiązał by problem nie grzania.https://sklep.klimors.pl/3089-large_default/zawor-zwrotny-danfoss-nrv-10s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kayu 29.01.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Czy chodzi o problem wspomniany w tym artykule ? https://www.forum-nts-energy.pl/pompa-ciepla-hitachi-yutaki-problemy-na-r32/Czy rzeczywiście został definitywnie rozwiązany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts