tentypmich 19.01.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Hej. Dostałem opinię geologiczną, przesłałem ją do architekta, który stwierdził, że warunki gruntu są słabe i zaleca wykonanie płyty fundamentowej, a nie standardowego fundamentu. Konsultowałem to z innym konstruktorem on znów twierdzi, że warunki wcale nie są takie złe. Dlatego prosiłbym o ocenę wyniku badania oraz podpowiedź co z tym dalej robić? Pełnie zdjęcie opinii w linku poniżej: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/54b56aa718581871 Edytowane 19 Stycznia 2021 przez tentypmich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Badanie geologiczne to powinien być minimum kilkunastostronicowy dokument.I to już geolog w tym dokumencie powinien zawrzeć sugestie nt. sposobu posadowienia, zaleceń i ewentualnych ograniczeń Rozumiem, że nie wrzucasz całego opracowania, ale więcej niż ta tabelka to by dały obrazki/przekroje warstw z odwiertów plus koniecznie informacja o poziomie wody gruntowej. W jakim miesiącu odwierty były robione? A moje zdanie nt. fundamentu znasz z innego wątku.Płyta pięknie załatwia kwestie termiczne i wilgotnościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 20.01.2021 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Teraz w styczniu, wody gruntowej brak. Będą dodatkowe odwierty na głębokości 4-5m. Odwiert był do 3m i wody nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 20.01.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Teraz w styczniu, wody gruntowej brak. Będą dodatkowe odwierty na głębokości 4-5m. Odwiert był do 3m i wody nie było. też mam gliny pylaste... geolog zbadał i nie widział żadnych przeszkód aby postawić do na standardowych fundamentach, prosił tylko aby : 1. w trakcie sciągania humusu uważać aby nie uplastycznić podłoża 2. kopanie ław i szybko zalać - też chodziło o to aby po wykopaniu nie spadł deszcz i nie uplastycznił podłoża bo wowczas trzeby by tą mokrą glinę usunąć 3. pod ławę daliśmy podbeton - tak to zresztą było w projekcie oczywiście moja glina pylasta jest inna niż Twoja glina pylasta ) - kluczowy geolog i ewentualnie konstruktor pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.01.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Teraz w styczniu, wody gruntowej brak. Będą dodatkowe odwierty na głębokości 4-5m. Odwiert był do 3m i wody nie było. To drugie wiercenie to by się przydało na wiosnę (marzec, kwiecień). Ale nawet bez tego na pewno nie jesteś jedynym który w okolicy wiercił, dla terenu na pewno istnieją dane do którego dostęp ma geolog. Czy w opisie nie zawarł informacji w stylu "okresowo wody gruntowe moga osiągać poziom ..." edyta: Pół żartem pół serio można by rzecz, ze nie ma złych warunków na tradycyjne fundameny kwestia szerokości stopy ławy. W pewnym, skrajnym przypadku stopy się połączą i będzie jak płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 20.01.2021 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 To drugie wiercenie to by się przydało na wiosnę (marzec, kwiecień). Ale nawet bez tego na pewno nie jesteś jedynym który w okolicy wiercił, dla terenu na pewno istnieją dane do którego dostęp ma geolog. Czy w opisie nie zawarł informacji w stylu "okresowo wody gruntowe moga osiągać poziom ..." edyta: Pół żartem pół serio można by rzecz, ze nie ma złych warunków na tradycyjne fundameny kwestia szerokości stopy ławy. W pewnym, skrajnym przypadku stopy się połączą i będzie jak płyta Warunki wodne uważa się za proste Warunki guruntowo-wodne w podłożu projektowanej inwestycji przyjmuje się jako proste i korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.01.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Odpowiednio zaprojektowane klasyczne fundamenty pewnie dadzą radę (opinia niefachowca typu wydaje mi się). Pisałeś, ze miałeś dwie różne opinie nt. fundamentów, ta pierwsza to była od architekta czy od architekta po konsultacji z konstruktorem?Generalnie słuchaj konstruktora, to on bierze odpowiedzialność za to. Jeżeli nie opuszczają cię wątpliwości dotyczące klasycznych fundamentów rób płytę. Nie opuszczają teraz nie opuszczą potem, po co masz źle spać. Wyceń oba, porównuj porównywalne i jak płyta nie jest droższa jakoś drastycznie rób płytę. Tu już dużo więcej ci nie doradzę/-my tu już musi wkroczyć konstruktor. Ja mam glinę piaszczystą (i jakąś drugą) wody gruntowe bardzo wysoko i mam ławy (z różnych względów, których nie chcę opisywać tak wyszło, wolałbym płytę).Ale te ławy są wielkie, szerokie, ciężkie, solidnie zbrojone. Żelastwa tam pewnie poszło tyle co w płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 20.01.2021 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Dzięki, czyli kwestia zastanowienia. Konstruktor się tak wypowiedział. Jeżeli będę chciał dom z poddaszem to trzeba będzie policzyć jego ciężar itd, taki budynek pewnie można "odchudzić" dając na dach blachodachówkę czy robić na piętrze troszkę lżejszy strop (zamiast 18cm grubości, 15cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
java_ff 20.01.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Zrobisz ławy to pewnie będzie dobrze i nic złego nie będzie się działo. Ale może przyjść dzień, w którym teren się uplastyczni i dom ci z lekka popęka Dla świętego spokoju lepsza będzie płyta, dla kieszeni ława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts