mikey2spikey 20.01.2021 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Witam, posiadam dom z 2005 rok. Ogrzewany jest piecem gazowym. W zeszłym roku zamontowałem panele fotowoltaiczne o mocy 6,12 kwp z opcją rozbudowy w tym roku do 8,16 kwp po montażudwóch jednostek klimatyzatora (sypialnia na górze) i praktycznie cały dół salon).Jaki rodzaj ogrzewania elektrycznego proponujecie? Dogrzewać się klimatyzatorami, które ]]ze względu na nasłonecznienie i wys. temperatury latem będą tak czy siak, instalować folie grzewcze na UV, np w suficie lub ścianach, czy jedno i drugie?Które rozwiązanie będzie najtańsze, najpraktyczniejsze i będzie miało najmniejszą bezwładność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.01.2021 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, posiadam dom z 2005 rok. Ogrzewany jest piecem gazowym. W zeszłym roku zamontowałem panele fotowoltaiczne o mocy 6,12 kwp z opcją rozbudowy w tym roku do 8,16 kwp po montażu dwóch jednostek klimatyzatora (sypialnia na górze) i praktycznie cały dół salon). Jaki rodzaj ogrzewania elektrycznego proponujecie? Dogrzewać się klimatyzatorami, które ]]ze względu na nasłonecznienie i wys. temperatury latem będą tak czy siak, instalować folie grzewcze na UV, np w suficie lub ścianach, czy jedno i drugie? Które rozwiązanie będzie najtańsze, najpraktyczniejsze i będzie miało najmniejszą bezwładność? Żadne z wymienionych. Grzej spokojnie kilimami a przy spadkach temperatury takich jak w ciągu minionych trzech dób co zdarzyło się raz na 5 lat proponuję konwektory elektryczne, są niezawodne i wydajne i mają dobrą sprawność w żadne folie i oleje itp stworki-potworki bym sie nie bawił. Polecam konwektory atlantic mają bardzo precyzyjne sterowanie i nie przegrzewają pomieszczeń tym samym nie marnują energii. Nie pieką kurzu nic nie śmierdzi i nie brudzi. Mają przy tym ładne wzornictwo. Mam takie i bardzo polecam. https://www.atlantic-polska.pl/produkty/ https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/f119-stojacy/ ten jest bardzo fajny i oszczędny ale według mnie trochę za drogi https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/agilia/ Edytowane 20 Stycznia 2021 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 20.01.2021 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Żadne z wymienionych. Grzej spokojnie kilimami a przy spadkach temperatury takich jak w ciągu minionych trzech dób co zdarzyło się raz na 5 lat proponuję konwektory elektryczne, są niezawodne i wydajne i mają dobrą sprawność w żadne folie i oleje itp stworki-potworki bym sie nie bawił. Polecam konwektory atlantic mają bardzo precyzyjne sterowanie i nie przegrzewają pomieszczeń tym samym nie marnują energii. Pięknie mu doradziłeś. Ja proponuję dołożyć jeszcze po farelce do każdego pomieszczenia , zaraz znajdę Ci jakieś ładne. Kocioł gazowy jest , klima jest , konwektory może będą i może po farelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 20.01.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 A co mu mial doradzić ? Trzeba było pytac przed założeniem paneli a nie zakladac dużo za duża instalację a teraz sie zastanawiać co z prądem zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 20.01.2021 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 spokojnie, klimatyzacją w lato wyrówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.01.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 spokojnie, klimatyzacją w lato wyrówna akurat klimatyzacja ma średnie zużycie sezonowe 100/140 kwh grzewcze 800/1200 kwh więc jak włączysz w lecie 10 klimatyzatorów to faktycznie zużycie wzrośnie żeby pokryć nadprodukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikey2spikey 20.01.2021 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 A co mu mial doradzić ? Trzeba było pytac przed założeniem paneli a nie zakladac dużo za duża instalację a teraz sie zastanawiać co z prądem zrobić Naprawdę dziękuję za takie porady od super mędrców. Kto powiedział, że mam za dużą instalację? Instalację mam nawet ciut za małą, po odliczeniu 20% dla Enei będę musiał z końcem okresu nawet dopłacić stąd pomysł o jej rozszerzeniu, tym bardziej ze falownik pozwala na spokojną rozbudowę o ok. 2 kw w sam raz właśnie na klimatyzację, ewentualnie inne rozwiązanie prądolubne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts