Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogrzewanie domu

mikey2spikey

Recommended Posts

Witam, posiadam dom z 2005 rok. Ogrzewany jest piecem gazowym.

W zeszłym roku zamontowałem panele fotowoltaiczne o mocy 6,12 kwp z opcją rozbudowy w tym roku do 8,16 kwp po montażu

dwóch jednostek klimatyzatora (sypialnia na górze) i praktycznie cały dół salon).

Jaki rodzaj ogrzewania elektrycznego proponujecie? Dogrzewać się klimatyzatorami, które ]]ze względu na nasłonecznienie i wys. temperatury latem będą tak czy siak, instalować folie grzewcze na UV, np w suficie lub ścianach, czy jedno i drugie?

Które rozwiązanie będzie najtańsze, najpraktyczniejsze i będzie miało najmniejszą bezwładność?

Witam, posiadam dom z 2005 rok. Ogrzewany jest piecem gazowym.

W zeszłym roku zamontowałem panele fotowoltaiczne o mocy 6,12 kwp z opcją rozbudowy w tym roku do 8,16 kwp po montażu

dwóch jednostek klimatyzatora (sypialnia na górze) i praktycznie cały dół salon).

Jaki rodzaj ogrzewania elektrycznego proponujecie? Dogrzewać się klimatyzatorami, które ]]ze względu na nasłonecznienie i wys. temperatury latem będą tak czy siak, instalować folie grzewcze na UV, np w suficie lub ścianach, czy jedno i drugie?

Które rozwiązanie będzie najtańsze, najpraktyczniejsze i będzie miało najmniejszą bezwładność?

Żadne z wymienionych. Grzej spokojnie kilimami a przy spadkach temperatury takich jak w ciągu minionych trzech dób co zdarzyło się raz na 5 lat proponuję konwektory elektryczne, są niezawodne i wydajne i mają dobrą sprawność w żadne folie i oleje itp stworki-potworki bym sie nie bawił. Polecam konwektory atlantic mają bardzo precyzyjne sterowanie i nie przegrzewają pomieszczeń tym samym nie marnują energii. Nie pieką kurzu nic nie śmierdzi i nie brudzi.

Mają przy tym ładne wzornictwo. Mam takie i bardzo polecam. https://www.atlantic-polska.pl/produkty/

https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/f119-stojacy/

ten jest bardzo fajny i oszczędny ale według mnie trochę za drogi https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/agilia/

Edytowane przez gawel

Żadne z wymienionych. Grzej spokojnie kilimami a przy spadkach temperatury takich jak w ciągu minionych trzech dób co zdarzyło się raz na 5 lat proponuję konwektory elektryczne, są niezawodne i wydajne i mają dobrą sprawność w żadne folie i oleje itp stworki-potworki bym sie nie bawił. Polecam konwektory atlantic mają bardzo precyzyjne sterowanie i nie przegrzewają pomieszczeń tym samym nie marnują energii.

Pięknie mu doradziłeś. Ja proponuję dołożyć jeszcze po farelce do każdego pomieszczenia , zaraz znajdę Ci jakieś ładne.

Kocioł gazowy jest , klima jest , konwektory może będą i może po farelce.

A co mu mial doradzić ? Trzeba było pytac przed założeniem paneli a nie zakladac dużo za duża instalację a teraz sie zastanawiać co z prądem zrobić

Naprawdę dziękuję za takie porady od super mędrców. Kto powiedział, że mam za dużą instalację? Instalację mam nawet ciut za małą, po odliczeniu 20% dla Enei będę musiał z końcem okresu nawet dopłacić stąd pomysł o jej rozszerzeniu, tym bardziej ze falownik pozwala na spokojną rozbudowę o ok. 2 kw w sam raz właśnie na klimatyzację, ewentualnie inne rozwiązanie prądolubne.