Patrycja121719517489 20.01.2021 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, Jestem na etapie wykonanych fundamentów z wylewką wraz ze starterami pod słupy. Chcemy zwiększyć rozpiętość bramy garażowej z 4,5m na 5m. Na obu stronach wjazdu do garażu w projekcie mamy słupy podtrzymujące nadproże. Chodzi mi o startery do słupów ( co z nimi zrobić w tym przypadku, jak je przerobić - fundament był wykonany z bloczków betonowych zakończony wieńcem betonowy, zasypany ). Jak podejść do tematu zwiększając tą rozpiętość? Może jakieś podpowiedzi? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Patrycja@12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.01.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Najprościej to wkleić nowe tam gdzie chcesz. Ale trzeba widzieć projekt czy można i co przenoszą te rdzenie (jeżeli siły pionowe tylko , a tak pewnie jest to można) Jeżeli masz nad garażem strop to możesz zrobić wklejane, strop usztywnia i zamienia wszytkie siły z góry na pionowe na rdzeniach.Taka przeróbka wiąże się ze zmianą zbrojenia nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja121719517489 21.01.2021 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Czy taka zmiana powinna być zatwierdzona przez projektanta czy kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Czy taka zmiana powinna być zatwierdzona przez projektanta czy kierownika budowy? Projektant budynku określa czy zmiana jest istotna. Ta zmiana dotyczy elementów konstrukcji wg mnie to istotne zmiany, ale ktoś inny może uważać inaczej. Nadproże należy przeliczyć - może ulec zmianie ilość zbrojenie szczególnie dolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts