Ekwador 20.01.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Dzień dobry interesuje mnie jak dzwi marki martom zachowują się na słońcu - to znaczy czy nie wypławiają sie itd. Ogólne doznania marki wiem temat dośc oklepany ale wątki sprzed 2lat i więcej może coś się zmieniło . I może ktoś mi w pratyce wytłumaczy różnicę w ościeżnicach firmy KMT ds a nt . Gdyż wybór w moich drzwiach to właśnie te firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.01.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Nie mam doświadczeń z Martomem. A z KMT takie sobie, szczególnie w tematach "nowości" i ich filozofii w tym temacie. Kombinacje z dziesięcioma wariantami ościeżnic + progi (nic nie warty plastik z blaszką ze stali nierdzewnej przyklejonej na taśmę dwustronną (!) to pomyłka i robienie z ludzi królików doświadczalnych! Wracając do tematu:-wg katalogu wygląda, że DS to ościeżnica stalowa wypełniona drewnem, a NT - stal z pianką, czyli teoretycznie coś, co można uzyskać na montażu (z tym że tu wg katalogu jest "przekładka termiczna w nowej odsłonie") Zaleta - że jest w całości (?) równo wypełniona i dopłata 50zł niemal pokryje koszt oszczędzonej pianki. Nie do końca rozumiem dlaczego w serii 75 DS i NT maja to samo Ud, a w serii Passiv wyraźnie cieplejsze jest już NT. Pisząc "wyraźnie cieplejsze", czyli o 0,1 mam na myśli fakt, że coś już widać w papierach. Użytkownik tego nie dostrzeże, zwłaszcza gdy będzie borykał się z problemami niskiej szczelności. Szkoda, że KMT nie publikuje dokumentów potwierdzających szczelność... Reasumując: w KMT nie odmawiam serii 54mm (gdy nie ma wysokich wymagań a Wikęd nie pasuje), PLUS 75 z ościeżnicą z przekładką (bez wariacji!) i ew. obiecująco wyglądają Supertherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumo79 09.03.2021 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Witam Ościeżnica DS to rama wykonana z impregnowanego drewna, pokrytego od zewnątrz dwoma (nie połączonymi z sobą) płaszczami ocynkowanej i pokrytej laminatem blachy stalowej o grubości 1,5mm. Ościeżnica nie posiada otworów do dyblowania od czoła, tylko kotwy odginane w liczbie 12 sztuk. Przyjeżdża fabrycznie złożona z izolowanym progiem z aluminium anodowanego. Ogólnie sztywna i stabilna rama, łatwa do ustawienia, można ją zastosować w grubościach drzwi 54 i 75. Ościeżnica NT to ulepszona wersja stalowej Termy. Jest to otwarty, wyizolowany kością pcv profil stalowy otwarty. Posiada wzmocnioneimpregnowanym drewnem naroża zacięte na 90 stopni. Montaż możliwy przez 6 otworów głównych na dybel od czoła + 12 otworów dodatkowych w puszkach pod bolce antywyw. oraz 12 kotew odginanych na konsolach belek pionowych. Rama może przyjechać fabrycznie złożona z progiemalu izolowanym. Produkt wymaga wypełnienia pianką gdyż nie przyjeżdża fabrycznie wypełniona. Rekomenduję DS bo ma mniejszą głębokość zabudowy i zmniejsza zużycie pianki na montażu przez wypełnienie drewniane.DS droższy od NT jedynie 50pln netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 14.03.2021 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Ja jednak chyba jestem tradycjonalistą i wybrałbym ościeżnicę z profili aluminiowych z przekładką termiczną z kompozytu. Czy to Energy z KMT czy Termo z Wikędu. Szedłbym w coś co jest już kilka lat na rynku i nie eksperymentował z rzeczami co mają promil przewagi nad poprzednią wersją.Co do słońca i wypalania się to Mar-Tomy nie mają z tym problemu. Oczywiście producent zaleca zadaszenie i brak takowego może wiązać się z utratą gwarancji na np. wypłowienie laminatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga113 13.10.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Dzień dobry interesuje mnie jak dzwi marki martom zachowują się na słońcu - to znaczy czy nie wypławiają sie itd. Ogólne doznania marki wiem temat dośc oklepany ale wątki sprzed 2lat i więcej może coś się zmieniło . I może ktoś mi w pratyce wytłumaczy różnicę w ościeżnicach firmy KMT ds a nt . Gdyż wybór w moich drzwiach to właśnie te firmy . Na słońcu nic się nie dzieje- mam od pół roku- przeszły upały i kolor pozostał.....ALE!! odradzam kupno! Czuje się oszukana!! - drzwi się wybrzuszyły-spuchły bo 2x deszcz na nie popadał !! mimo, że kupiliśmy Nordic S00 drzwi dedykowane na zewnatrz domu! Składaliśmy reklamacje i nie uznali jej. Ponadto na obrazku drzwi wygladaja ładnie- mają wyrażnę profilowania wzoru - a w rzeczywtości ledwo co sa "frezowania" Jesli ktos zainteresowany moge przesłac zdjęcia spuchnietych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.10.2022 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Jeśli Twoim głównym zarzutem jest spuchnięcie, to wypada je pokazać by nikt nie podważał Twojej wiarygodności. Przetłoczenia - cóż... to nie jedyna firma która je ma tak słabo widoczne. Pretensje kieruj do sprzedawcy, bo dobry by Cię odpowiednio uprzedził lub pokazał na ekspozycji. Ps. Podobne wybrzuszenia miałem w Juwentach (już nie produkują drzwi). Wymieniali bez problemu. Ciekaw jestem dlaczego odrzucono Twoją reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.10.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Takie wybrzuszenia nie są ciekawe. W obecnych czasach bardzo rzadki temat, bo większość firm odrobiła lekcję z technologii produkcji i nie ma takich przygód. Przyznam się szczerze, że nie wiem jak Mar-Tom robi drzwi. Czy tam jest arkusz pianki wklejany w puszkę skrzydła jak w KMT czy jest to piana 2 składnikowa wtryskiwana w skrzydło które ląduje później na prasie jak w Wikędzie. Opcja nr 2 jest trudniejsza ale moim zdaniem o wiele lepsza. Co do drzwi Twoich - takie rzeczy niweluje się przez przewiercenie dolnego ramiaka i wepchnięcie drutu aż do tego bąbla. To zjawisko może Ci się jeszcze nasilić. Jak dojdziesz do bąbla to usłyszysz syknięcie i poczujesz taki charakterystyczny chemiczny zapach (jeśli piana była wtryskiwana a nie wklejana). Przetłoczenia masz opisane w katalogu i tak KMT ma głębokie, a Mar-Tom czy wspomniany Wikęd ma płytsze. Kwestia gustu. Kiedyś jak wszystkie drzwi były robione na wtryskarkach to głębsze tłoczenie było bardziej problematyczne na produkcji.Reklamuj jeszcze raz skrzydło i powołaj się normę na odchylenia od płaskości skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts