Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi Martom-słońce

Recommended Posts

Dzień dobry interesuje mnie jak dzwi marki martom zachowują się na słońcu - to znaczy czy nie wypławiają sie itd. Ogólne doznania marki wiem temat dośc oklepany ale wątki sprzed 2lat i więcej może coś się zmieniło . I może ktoś mi w pratyce wytłumaczy różnicę w ościeżnicach firmy KMT ds a nt . Gdyż wybór w moich drzwiach to właśnie te firmy .

Nie mam doświadczeń z Martomem.

A z KMT takie sobie, szczególnie w tematach "nowości" i ich filozofii w tym temacie. Kombinacje z dziesięcioma wariantami ościeżnic + progi (nic nie warty plastik z blaszką ze stali nierdzewnej przyklejonej na taśmę dwustronną (!) to pomyłka i robienie z ludzi królików doświadczalnych!

Wracając do tematu:

-wg katalogu wygląda, że DS to ościeżnica stalowa wypełniona drewnem, a NT - stal z pianką, czyli teoretycznie coś, co można uzyskać na montażu (z tym że tu wg katalogu jest "przekładka termiczna w nowej odsłonie") Zaleta - że jest w całości (?) równo wypełniona i dopłata 50zł niemal pokryje koszt oszczędzonej pianki.

Nie do końca rozumiem dlaczego w serii 75 DS i NT maja to samo Ud, a w serii Passiv wyraźnie cieplejsze jest już NT.

Pisząc "wyraźnie cieplejsze", czyli o 0,1 mam na myśli fakt, że coś już widać w papierach. Użytkownik tego nie dostrzeże, zwłaszcza gdy będzie borykał się z problemami niskiej szczelności. Szkoda, że KMT nie publikuje dokumentów potwierdzających szczelność...

Reasumując:

w KMT nie odmawiam serii 54mm (gdy nie ma wysokich wymagań a Wikęd nie pasuje), PLUS 75 z ościeżnicą z przekładką (bez wariacji!) i ew. obiecująco wyglądają Supertherm.

• 1 month później...

Witam

Ościeżnica DS to rama wykonana z impregnowanego drewna, pokrytego od zewnątrz dwoma (nie połączonymi z sobą) płaszczami

ocynkowanej i pokrytej laminatem blachy stalowej o grubości 1,5mm. Ościeżnica nie posiada otworów do dyblowania od czoła,

tylko kotwy odginane w liczbie 12 sztuk. Przyjeżdża fabrycznie złożona z izolowanym progiem z aluminium anodowanego.

Ogólnie sztywna i stabilna rama, łatwa do ustawienia, można ją zastosować w grubościach drzwi 54 i 75.

Ościeżnica NT to ulepszona wersja stalowej Termy. Jest to otwarty, wyizolowany kością pcv profil stalowy otwarty. Posiada wzmocnione

impregnowanym drewnem naroża zacięte na 90 stopni. Montaż możliwy przez 6 otworów głównych na dybel od czoła + 12 otworów dodatkowych

w puszkach pod bolce antywyw. oraz 12 kotew odginanych na konsolach belek pionowych. Rama może przyjechać fabrycznie złożona z progiem

alu izolowanym. Produkt wymaga wypełnienia pianką gdyż nie przyjeżdża fabrycznie wypełniona.

Rekomenduję DS bo ma mniejszą głębokość zabudowy i zmniejsza zużycie pianki na montażu przez wypełnienie drewniane.

DS droższy od NT jedynie 50pln netto

Ja jednak chyba jestem tradycjonalistą i wybrałbym ościeżnicę z profili aluminiowych z przekładką termiczną z kompozytu. Czy to Energy z KMT czy Termo z Wikędu. Szedłbym w coś co jest już kilka lat na rynku i nie eksperymentował z rzeczami co mają promil przewagi nad poprzednią wersją.

Co do słońca i wypalania się to Mar-Tomy nie mają z tym problemu. Oczywiście producent zaleca zadaszenie i brak takowego może wiązać się z utratą gwarancji na np. wypłowienie laminatu.

• 1 year później...
Dzień dobry interesuje mnie jak dzwi marki martom zachowują się na słońcu - to znaczy czy nie wypławiają sie itd. Ogólne doznania marki wiem temat dośc oklepany ale wątki sprzed 2lat i więcej może coś się zmieniło . I może ktoś mi w pratyce wytłumaczy różnicę w ościeżnicach firmy KMT ds a nt . Gdyż wybór w moich drzwiach to właśnie te firmy .

Na słońcu nic się nie dzieje- mam od pół roku- przeszły upały i kolor pozostał.....ALE!! odradzam kupno! Czuje się oszukana!! - drzwi się wybrzuszyły-spuchły bo 2x deszcz na nie popadał !! mimo, że kupiliśmy Nordic S00 drzwi dedykowane na zewnatrz domu! Składaliśmy reklamacje i nie uznali jej. Ponadto na obrazku drzwi wygladaja ładnie- mają wyrażnę profilowania wzoru - a w rzeczywtości ledwo co sa "frezowania" Jesli ktos zainteresowany moge przesłac zdjęcia spuchnietych drzwi.

spuchniete drzwi martom.jpg

Jeśli Twoim głównym zarzutem jest spuchnięcie, to wypada je pokazać by nikt nie podważał Twojej wiarygodności.

Przetłoczenia - cóż... to nie jedyna firma która je ma tak słabo widoczne. Pretensje kieruj do sprzedawcy, bo dobry by Cię odpowiednio uprzedził lub pokazał na ekspozycji.

Ps. Podobne wybrzuszenia miałem w Juwentach (już nie produkują drzwi). Wymieniali bez problemu. Ciekaw jestem dlaczego odrzucono Twoją reklamację?

• 2 weeks później...

Takie wybrzuszenia nie są ciekawe. W obecnych czasach bardzo rzadki temat, bo większość firm odrobiła lekcję z technologii produkcji i nie ma takich przygód. Przyznam się szczerze, że nie wiem jak Mar-Tom robi drzwi. Czy tam jest arkusz pianki wklejany w puszkę skrzydła jak w KMT czy jest to piana 2 składnikowa wtryskiwana w skrzydło które ląduje później na prasie jak w Wikędzie. Opcja nr 2 jest trudniejsza ale moim zdaniem o wiele lepsza.

Co do drzwi Twoich - takie rzeczy niweluje się przez przewiercenie dolnego ramiaka i wepchnięcie drutu aż do tego bąbla. To zjawisko może Ci się jeszcze nasilić. Jak dojdziesz do bąbla to usłyszysz syknięcie i poczujesz taki charakterystyczny chemiczny zapach (jeśli piana była wtryskiwana a nie wklejana).

Przetłoczenia masz opisane w katalogu i tak KMT ma głębokie, a Mar-Tom czy wspomniany Wikęd ma płytsze. Kwestia gustu. Kiedyś jak wszystkie drzwi były robione na wtryskarkach to głębsze tłoczenie było bardziej problematyczne na produkcji.

Reklamuj jeszcze raz skrzydło i powołaj się normę na odchylenia od płaskości skrzydła.