Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywiscie, Anno99 ja też nie wiem przy jakiej różnicy temp. kocioł

się załącza, natomiast nie przeszkadza mi to w obserwowaiu (zewnętrznym termometrem) temperatury w pomieszczeniu odniesienia,

a ta trzyma się +/- 0.5 stC. Po zużyciu gazu (mniejszego niż planowałem)

uznaję że ten sterownik z tym kotłem pracuje wystarczająco dobrze,

jakkolwiek nie wiem jakby było z innym sterownikiem.

Eurostery mam do podłogówki elektr. w łazienkach, ale nie używam,

bo podłoga i tak jest lekko ciepła od rurek zasilających grzejniki :)

pozdr - Krzysiek

PS Funkcji "party" nie ma w trybie nie-programowym :( - też uważam

to za niedoróbę ....

https://forum.murator.pl/topic/25998-regulatory-vailanta/page/2/#findComment-474947

A ja mam sterownik Vaillanta VRC 410. Mam też kilka związanych z nim wątpliwości. Oto one:

1. Nie mogę zmienić nastawu "przesunięcie podstawy krzywej grzewczej". Nastawa fabryczna to 20 stopni C, a w instrukcji podano 0 stopni C. W żaden sposób 0 nie da się ustawić.

2. Przy ustawieniu pokrętła temperatury pomieszcenia w pozycji pionowej (zgodnie z instrukcja 20 stopni C) kocioł czasami przestaje grzać przy 20 a czasami grzeje dalej nawet przy 21. Uwaga: na regulatorze ustawiłem wartość wpływu temperatury pokojowej na "2", co według mnie powinno wykluczać takie sytuacje.

3. Przyjmijmy że w pokoju z regulatorem jest 19 stopni C. Pomimo ustawieniu okresu grzania od np. godziny 7.00, kocioł wlącza się na krótkie, kilkunastosekundowe okresy przed tą godziną. Temperatura nocna ustawiona jest na 17 stopni C. Takie krótkotrwałe załączenia palnika zdarzają się zresztą także w okresach w ciągu dnia, gdy piec nie grzeje bo temperatura wewnętrzna została osiągnięta.

4. Czy korzystając z regulatora, pokrętło na kotle, na którym ustawia się temperaturę zasilania, należy ustawić w pozycji max?

C.O. włączyłem dopiero kilka dni temu (do tej pory kominek) i na razie obserwuję jak to "cudo" działa. Wszystkie wątpliwości wolałbym rozstrzygnąć przed prawdziwymi mrozami. Bardzo proszę o pomoc wszystkich praktyków i fachowców, których na forum nie brakuje.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/25998-regulatory-vailanta/page/2/#findComment-475468

W moim sterowniku VRT330 przełączyłem rodzaj sterowania z dwustawnego na ciągły i teraz bardzo dokładnie utrzymuje zadaną temperaturę. Tylko rano po przełączeniu na tryb dzienny z 19,5 st na 21st dochdzi parę godzin do temp 21st a potem do wieczora utrzymuje 21st. Kocioł włącza się często ale palnik pracuje z bardzo małą mocą. Ciekawe jakie wyjdzie zużycie gazu?
https://forum.murator.pl/topic/25998-regulatory-vailanta/page/2/#findComment-477037

Mała poprawka do punktu nr 2. Sprawdziłem i wpływ temperatury pokojowej ustawiony był jednak na wartość "1" :oops:

Pozdrawiam.

krs

w ukladzie z pogodowka kociol grzeje na temp zadana wynikajaca z krzywej grzewczej. Temp pomieszczenia jedynie koryguje ta krzywa ale nie wylacza/ nie blokuje pracy kotla tak jak zwykly termostat. W twoim sterowniku dodatkowo mozna ustawic histereze zalaczen i tym parametrem mozesz jeszcze bardziej dopracowac sposob pracy kotla.

https://forum.murator.pl/topic/25998-regulatory-vailanta/page/2/#findComment-480235