mati1992 20.01.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Witam, potrzebuje porady odnośnie pozbycia się wody , a konkretnie obecnie woda stoi przy ścianach fundamentowych na wysokości około jednego bloczka betonowego ścian fundamentowych. Chce się pozbyć tej wody... jeśli wykopie w czterech rogach oddalone o kilka metrów doły poniżej terenu i pompowanie tej wody gdzieś dalej załatwi sprawę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
java_ff 20.01.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Witam, potrzebuje porady odnośnie pozbycia się wody , a konkretnie obecnie woda stoi przy ścianach fundamentowych na wysokości około jednego bloczka betonowego ścian fundamentowych. Chce się pozbyć tej wody... jeśli wykopie w czterech rogach oddalone o kilka metrów doły poniżej terenu i pompowanie tej wody gdzieś dalej załatwi sprawę ??? To zależy skąd i ile tej wody masz 50%, że załatwi sprawę i 50%, że nie załatwi sprawę Ja wykopałem przekop ok 100metrów do rowu melioracyjego i sie pozbyłem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati1992 21.01.2021 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Woda jest raczej opadowa, tylko nie wsiąka bo taki teren i pora roku, gruntowa pokazała się jak ławy kopaliśmy to na głębokości około 1m. Wody jest dosyć sporo bo dookoła domu ścian fundamentowych oraz w środku domu tez tak samo stoi. Rów przy drodze jest, ale raczej nie drożny. I też zrobienie jednego przekopu do tego rowu myśle ze nie załatwi sprawy bo woda stoi dookoła domu. Teraz i tak sporo śniegu to nic nie będę działał. Ale jak tylko zniknie to chyba wykopie te 4 dookoła domu i wypompuje to właśnie do tego rowu . Zobaczymy czy coś to da. Może ktoś miał podobna sytuacje i robił tak ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
java_ff 21.01.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Jeśli masz dużo i szybko napływającą wodę i słabą pompę to będziesz musiał pompować 24h/dobę. Ale najprawdopodobniej wypompujesz wodę a po jakimś czasie będziesz miał jej tyle samo co przed pompowaniem. Dużo z tym pier...nia. Ale jeśli masz czas to pewnie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati1992 21.01.2021 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Decyzja podjęta, jutro wykopie te doły i zobaczę co to da, jedna pompę mam, jak coś to kupię jeszcze jedna i muszę to jakoś ogarnąć, bo na wiosnę na pewno nie będzie nic lepiej.. a czekać z izolacja do lata nie mam zamiaru.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts