Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody od ścian fundamentowych pytanie

mati1992

Recommended Posts

Witam, potrzebuje porady odnośnie pozbycia się wody , a konkretnie obecnie woda stoi przy ścianach fundamentowych na wysokości około jednego bloczka betonowego ścian fundamentowych. Chce się pozbyć tej wody... jeśli wykopie w czterech rogach oddalone o kilka metrów doły poniżej terenu i pompowanie tej wody gdzieś dalej załatwi sprawę ???

Witam, potrzebuje porady odnośnie pozbycia się wody , a konkretnie obecnie woda stoi przy ścianach fundamentowych na wysokości około jednego bloczka betonowego ścian fundamentowych. Chce się pozbyć tej wody... jeśli wykopie w czterech rogach oddalone o kilka metrów doły poniżej terenu i pompowanie tej wody gdzieś dalej załatwi sprawę ???

To zależy skąd i ile tej wody masz :) 50%, że załatwi sprawę i 50%, że nie załatwi sprawę ;)

Ja wykopałem przekop ok 100metrów do rowu melioracyjego i sie pozbyłem wody

Woda jest raczej opadowa, tylko nie wsiąka bo taki teren i pora roku, gruntowa pokazała się jak ławy kopaliśmy to na głębokości około 1m. Wody jest dosyć sporo bo dookoła domu ścian fundamentowych oraz w środku domu tez tak samo stoi. Rów przy drodze jest, ale raczej nie drożny. I też zrobienie jednego przekopu do tego rowu myśle ze nie załatwi sprawy bo woda stoi dookoła domu. Teraz i tak sporo śniegu to nic nie będę działał. Ale jak tylko zniknie to chyba wykopie te 4 dookoła domu i wypompuje to właśnie do tego rowu . Zobaczymy czy coś to da. Może ktoś miał podobna sytuacje i robił tak ????