Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor w podłodze - ma to sens?

exetterenak

Recommended Posts

Bufor w podłodze - ma to sens?

W innym wątku już zadałem to pytanie ale nie mam tam odpowiedzi. Pozwolę tu jeszcze raz powtórzyć tę kwestię.

PS do adminów, jeżeli uważacie że warto przesunąć do innego wątku to śmiało.

W opracowaniu jest projekt domu, drewnianego, szkieletowego, jego szczegóły w stopce.

Do ogrzania będzie 135m2 w 100% podłogówką. Zasilanie będzie robione pewnie PC GW.

I teraz pytanie. Skoro to ma być circa 8,5m3 betonu na podłodze wraz z ogrzewaniem to czy da się z tego zrobić coś na kształt bufora czy musialbym zaprząc do tego rozwiązania wodny bufor z którego będzie rozbierana energia?

Zastanawiam się ponieważ w planach jest grzanie w taryfie G12 z W lub bez.

Poniżej jest przekrój płyty

https://photos.app.goo.gl/Ztr2TASGdeY9EQdR9

Jak zastosujesz bufor wodny, to zarazem będziesz miał zasobnik CWU. Dwa w jednym.

Namawiam na audyt OZC (Asolt z forum), audytor podpowie czy zastosować bufor wodny, grubszy jastrych, a może bez bufora wodnego się obejdzie.

Akumulacja się przydaje, bo czerpie też z zysków bytowych i słonecznych.

Jak zastosujesz bufor wodny, to zarazem będziesz miał zasobnik CWU. Dwa w jednym.

Namawiam na audyt OZC (Asolt z forum), audytor podpowie czy zastosować bufor wodny, grubszy jastrych, a może bez bufora wodnego się obejdzie.

Akumulacja się przydaje, bo czerpie też z zysków bytowych i słonecznych.

Taki audyt robi się na etapie projektu czy już budynek musi stać? Z jastrychem będzie problem bo płyta jest standardowa i nie będę mógł zrobić projektu zamienniego. Do niej i do domu będę dopasowywał ogrzewanie.

U Ciebie jastrych nazywa się beton 6cm.:)

Moim zdaniem strop powinien być lepiej ocieplony, w przybliżeniu 40cm.

PS Najlepiej teraz zgłosić się do audytora i ustalić na jakim etapie najlepiej zrobić OZC.

Na podstawie OZC dobrze jest zaprojektować ogrzewanie i jego źródło.

Edytowane przez cezary.pl
PS

U Ciebie jastrych nazywa się beton 6cm.:)

Moim zdaniem strop powinien być lepiej ocieplony, w przybliżeniu 40cm.

PS Najlepiej teraz zgłosić się do audytora i ustalić na jakim etapie najlepiej zrobić OZC.

Na podstawie OZC dobrze jest zaprojektować ogrzewanie i jego źródło.

No tak, bez OZC nigdzie się nie ruszę. Na razie sam wprowadziłem parametry budynku do kalkulatora Ciepło Właściwie i wychodzi mi 4,2kW przy -20*C

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7w09

Z żoną się nie dyskutuje, najwyżej będę biegał w bermudach po domu.

Trudno odnieść mi się do odczucia temperatury. W domu rodzinnym były kalafiory, w mieszkaniu teraz też mam. Jak jest mniej niż 24°C to krzyczą że zimno. Tak więc takie wziąłem założenie do tego kalkulatora. Jeżeli będzie trzeba ustawić mniej na podłogówce to lepiej dla mojej kieszeni