exetterenak 20.01.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Bufor w podłodze - ma to sens?W innym wątku już zadałem to pytanie ale nie mam tam odpowiedzi. Pozwolę tu jeszcze raz powtórzyć tę kwestię. PS do adminów, jeżeli uważacie że warto przesunąć do innego wątku to śmiało. W opracowaniu jest projekt domu, drewnianego, szkieletowego, jego szczegóły w stopce.Do ogrzania będzie 135m2 w 100% podłogówką. Zasilanie będzie robione pewnie PC GW. I teraz pytanie. Skoro to ma być circa 8,5m3 betonu na podłodze wraz z ogrzewaniem to czy da się z tego zrobić coś na kształt bufora czy musialbym zaprząc do tego rozwiązania wodny bufor z którego będzie rozbierana energia? Zastanawiam się ponieważ w planach jest grzanie w taryfie G12 z W lub bez. Poniżej jest przekrój płytyhttps://photos.app.goo.gl/Ztr2TASGdeY9EQdR9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 wylewka to nie bufor tylko masa akumulacyjna To dwa różne pojęcia i nie oznaczają tego samego. Wylewki nie nagrzejesz do np. 60-70stopni i nie będziesz z niej pobierał energii do uzupełnienia strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.01.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Jak zastosujesz bufor wodny, to zarazem będziesz miał zasobnik CWU. Dwa w jednym. Namawiam na audyt OZC (Asolt z forum), audytor podpowie czy zastosować bufor wodny, grubszy jastrych, a może bez bufora wodnego się obejdzie.Akumulacja się przydaje, bo czerpie też z zysków bytowych i słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.01.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 wylewka to nie bufor tylko masa akumulacyjna To dwa różne pojęcia i nie oznaczają tego samego. Wylewki nie nagrzejesz do np. 60-70stopni i nie będziesz z niej pobierał energii do uzupełnienia strat. Bufora wodnego też nie będzie grzał do 70*C PCGW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2021 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Bufora wodnego też nie będzie grzał do 70*C PCGWwiem, to był przykład różnicy i ze to dwa różne ustrojstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 20.01.2021 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Jak zastosujesz bufor wodny, to zarazem będziesz miał zasobnik CWU. Dwa w jednym. Namawiam na audyt OZC (Asolt z forum), audytor podpowie czy zastosować bufor wodny, grubszy jastrych, a może bez bufora wodnego się obejdzie. Akumulacja się przydaje, bo czerpie też z zysków bytowych i słonecznych. Taki audyt robi się na etapie projektu czy już budynek musi stać? Z jastrychem będzie problem bo płyta jest standardowa i nie będę mógł zrobić projektu zamienniego. Do niej i do domu będę dopasowywał ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.01.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) U Ciebie jastrych nazywa się beton 6cm. Moim zdaniem strop powinien być lepiej ocieplony, w przybliżeniu 40cm. PS Najlepiej teraz zgłosić się do audytora i ustalić na jakim etapie najlepiej zrobić OZC. Na podstawie OZC dobrze jest zaprojektować ogrzewanie i jego źródło. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez cezary.pl PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 22.01.2021 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 U Ciebie jastrych nazywa się beton 6cm. Moim zdaniem strop powinien być lepiej ocieplony, w przybliżeniu 40cm. PS Najlepiej teraz zgłosić się do audytora i ustalić na jakim etapie najlepiej zrobić OZC. Na podstawie OZC dobrze jest zaprojektować ogrzewanie i jego źródło. No tak, bez OZC nigdzie się nie ruszę. Na razie sam wprowadziłem parametry budynku do kalkulatora Ciepło Właściwie i wychodzi mi 4,2kW przy -20*C https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7w09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.01.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Ciepłolubni jesteście. Przy ogrzewaniu podłogowym są inne odczucia ciepła. Jak przy kaloryferach jest 24*C, to przy podłogówce wystarczy 22*C dla zachowania tego samego komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 22.01.2021 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Z żoną się nie dyskutuje, najwyżej będę biegał w bermudach po domu. Trudno odnieść mi się do odczucia temperatury. W domu rodzinnym były kalafiory, w mieszkaniu teraz też mam. Jak jest mniej niż 24°C to krzyczą że zimno. Tak więc takie wziąłem założenie do tego kalkulatora. Jeżeli będzie trzeba ustawić mniej na podłogówce to lepiej dla mojej kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts