Ogryzek 26.11.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Jestem świeżym zapaleńcem mojego ogródka. Część słoneczna nie przysparza mi kłopotów, ale przedogródek w cieniu to porażka. Co można posadzić przed oknami, żeby ich nie zasłonić , ale żeby wyrastały ponad ziemię do 2 metrów. Mam wysoki parter. Dziękuję za każdą sprawdzoną sugestię. Może podzielicie się swoimi ogrodami i umieścicie zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogryzek 26.11.2004 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Ja to potrafię. Świeżutka jestem, ale odrazu w dwóch wydaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 26.11.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Czy ten cien bierze sie stąd że ogródek jest usytuowany od północy budynku czy też wynika z obecnosci drzew?Jaką masz tam glebe?W cieniu należy sadzić rosliny którym brak słońca nie szkodzi Jest takich całe mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogryzek 26.11.2004 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 To prawda nic o moim cieniu nie napisałam.Mam cienisty zakątek od strony wschodnio-północnej. Cień powoduje domek. Słoneczko świeci rankiem a potem ostatnie promienie dnia.Glebę mam lichutką, z przewagą piasku. Zasadziłam trzmieliny, tojeść rozesłaną (w całkowitym cieniu zzieleniał), malutkiego jałowca płożącego Blue Carpet, funkie... i jeszcze troszeczkę. I co mam -roslinny bałagan bez wyrazu.Fragment który chcę zagospodarować ma 8*2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 26.11.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 To prawda nic o moim cieniu nie napisałam. Mam cienisty zakątek od strony wschodnio-północnej. Cień powoduje domek. Słoneczko świeci rankiem a potem ostatnie promienie dnia. Glebę mam lichutką, z przewagą piasku. Zasadziłam trzmieliny, tojeść rozesłaną (w całkowitym cieniu zzieleniał), malutkiego jałowca płożącego Blue Carpet, funkie... i jeszcze troszeczkę. I co mam -roslinny bałagan bez wyrazu. Fragment który chcę zagospodarować ma 8*2m. Radziłbym wysadzić Blue Carpeta w inne miejsce gdzie bedzie miał więcej przestrzeni ( potrafi w ciagu kilku lat osiągnąc srednice 4-5 m ) a posadzić tam mahonie, bukszpan, bergenie, bodziszki, barwinki, skalnice cieniste ...( bylin jest sporo...) z wyższych gatunków kalina hordowina, porzeczka krwista, ligustr...wiekszy wybór gdy zdecydujesz się na podlewanie lub częściową wymianę gleby by dłużej utrzymyawała wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 27.11.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Jak ma być do dwóch metrów i na piaski to proponuję żarnowiec miotlasty (żadna tam odmiana - zwykły rosnący w naszych piaszczystych lasach) , rokitnik pospolity (w końcu go jednak trzeba będzie przyciąć, nisko szczepioną brzozę 'Youngii', berberys koreański, derenie, leszczyny 'Contorta' i nisko szczepiona 'Pendula', irga rozkrzewiona, złotlin japoński, suchodrzew tatarski 'Arnold Red' - ma śliczne ciemnoróżowe kwiaty, śnieguliczki. Poza tym choina kanadyjska odmiany: 'Jeddeloh' lub nisko szczepiona 'Pendula', zimozielony berberys Juliany (o ile miejsce jest osłonięte od mroźnych zimowych wiatrów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogryzek 29.11.2004 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyc z tego fragmenu ciekawą oprawę frontu domu.Pewnie nie wykorzystam wszytkich sugerowanych gatunków, ale jeżeli będzie dobrze nie omieszkam zamieścić zdjęć na forum.Jestem skłonna podlewać ten fragment wodą (zbieram deszczówke i "zasobnik" jest tuż obok) Żywię nadzieję, że będzie dobrze. Póki co nie jestem zadowolona z rezultatu, ale na wiosnę...Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts