Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cienisty przeogródek

Recommended Posts

Jestem świeżym zapaleńcem mojego ogródka. Część słoneczna nie przysparza mi kłopotów, ale przedogródek w cieniu to porażka.

Co można posadzić przed oknami, żeby ich nie zasłonić , ale żeby wyrastały ponad ziemię do 2 metrów. Mam wysoki parter.

Dziękuję za każdą sprawdzoną sugestię.

Może podzielicie się swoimi ogrodami i umieścicie zdjęcia? :D

To prawda nic o moim cieniu nie napisałam.

Mam cienisty zakątek od strony wschodnio-północnej. Cień powoduje domek. Słoneczko świeci rankiem a potem ostatnie promienie dnia.

Glebę mam lichutką, z przewagą piasku. Zasadziłam trzmieliny, tojeść rozesłaną (w całkowitym cieniu zzieleniał), malutkiego jałowca płożącego Blue Carpet, funkie... i jeszcze troszeczkę. I co mam -roslinny bałagan bez wyrazu.

Fragment który chcę zagospodarować ma 8*2m.

To prawda nic o moim cieniu nie napisałam.

Mam cienisty zakątek od strony wschodnio-północnej. Cień powoduje domek. Słoneczko świeci rankiem a potem ostatnie promienie dnia.

Glebę mam lichutką, z przewagą piasku. Zasadziłam trzmieliny, tojeść rozesłaną (w całkowitym cieniu zzieleniał), malutkiego jałowca płożącego Blue Carpet, funkie... i jeszcze troszeczkę. I co mam -roslinny bałagan bez wyrazu.

Fragment który chcę zagospodarować ma 8*2m.

Radziłbym wysadzić Blue Carpeta w inne miejsce gdzie bedzie miał więcej przestrzeni ( potrafi w ciagu kilku lat osiągnąc srednice 4-5 m ) a posadzić tam mahonie, bukszpan, bergenie, bodziszki, barwinki, skalnice cieniste ...( bylin jest sporo...) z wyższych gatunków kalina hordowina, porzeczka krwista, ligustr...wiekszy wybór gdy zdecydujesz się na podlewanie lub częściową wymianę gleby by dłużej utrzymyawała wodę

Jak ma być do dwóch metrów i na piaski to proponuję żarnowiec miotlasty (żadna tam odmiana - zwykły rosnący w naszych piaszczystych lasach) , rokitnik pospolity (w końcu go jednak trzeba będzie przyciąć, nisko szczepioną brzozę 'Youngii', berberys koreański, derenie, leszczyny 'Contorta' i nisko szczepiona 'Pendula', irga rozkrzewiona, złotlin japoński, suchodrzew tatarski 'Arnold Red' - ma śliczne ciemnoróżowe kwiaty, śnieguliczki. Poza tym choina kanadyjska odmiany: 'Jeddeloh' lub nisko szczepiona 'Pendula', zimozielony berberys Juliany (o ile miejsce jest osłonięte od mroźnych zimowych wiatrów).

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyc z tego fragmenu ciekawą oprawę frontu domu.

Pewnie nie wykorzystam wszytkich sugerowanych gatunków, ale jeżeli będzie dobrze nie omieszkam zamieścić zdjęć na forum.

Jestem skłonna podlewać ten fragment wodą (zbieram deszczówke i "zasobnik" jest tuż obok)

Żywię nadzieję, że będzie dobrze. Póki co nie jestem zadowolona z rezultatu, ale na wiosnę...

Jeszcze raz dziękuję.