Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor dachu

Bożena

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 month później...

ja robieelewacje z Hansena-polonia-pomerania.podzielam opinie ze dach powinien być ciemny, abu odróżniał sie od elewacji.

w moim przypadku robię dach z brązowego robena.

do tego dodaje cokół 0,5 m z brązowej cegły i ztej samej robie ogrodzenie.

ostatnio pożyczyli mi u dilera Hansena płyte CD gdzie:

1. są pokazane ciekawe i ładne elewacje klinkierowe

2. możesz samodzielnie w projekcie zmieniać rodzaj cegły elewacyjnej i kolor dachu

3. dużo projektów i możliwości

moim zdaniem płyta jest THE BEST dla ludzi którzy robią elewacje z klinkieru- dużo pomysłów na elewacje z klinkieru.

jeżli masz w pobliżu dystrybutora Hansona to zaputaj o tą płyte może będą mieli i ci pożyczą , jeżeli nie to możesz ją zamówić na stronach www Hansona . Zmojej strony ta płyta pomogła mi urozmaicić elawacje z klinkieru. Powodzenia.

• 2 months później...
  • 1 month później...
Jeśli w projekcie jest blachodachówka, to nie można jej zmieniać na cięższe pokrycie, szczególnie na ciężką cementową dachówkę Brassa, bez obliczeń. A co do "plastikowego sidingu" to blacha jest materiałem bliższym natury niż beton na dachu...

Nie chodzi mi o bliskość natury a wygląd. Dachówka czy to betonowa czy ceramiczna po prostu inaczej wygląda - klasycznie, tak jak klinkier. Muszę przyznać Ci rację, że zapomniałem o kwestii wagii, ale jeżeli więźba nie jest jeszcze zrobiona to nie uważam by był to problem, łatwo można to skorygować (oczywista że z architektem) a ściany na pewno wytrzymają. A twojej konkluzji z Sidingiem nie rozumiem, w każdym razie podtrzymuję, że wg mnie wygląda obleśnie, jak lalka Barbi czy Bic Mac - taka amerykańska tandetna pop kultura budowlana.

Co do plastikowego sidingu masz rację, jest ochydny. Nie wiem czy widziałeś, kiedyś w wiadomościach pokazywali jak wygląda po opadzie gradu - jak ser szwajcarski...Ale jest też siding drewniany, stosowany w niektórych reginach USA i w Kanadzie. Jeśli pasuje do architektury budynku, to nie mam nic przeciwko.