Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, PROSZĘ O POMOC. Mam taryfę G12W 22do6. i 13 do 15. Podłogówka 100% 150m2. Dół grzeje do 22 i w nocnej do 22.6, góra tylko Sypialnia 20.6 w nocnej i 20 w dzień. Jak mam dobrać krzywą grzewcza? Póki co mam 30C dla +15 i 40C dla - 10. Przez całą noc czyli od 22 do 6 temperatura podskoczy tylko o 0.2. Ocieplony dom 15cm grafit, strop wata 25cm i skosy dachu 15cm. Proszę o pomoc. Nie za wolno nagrzewa? Przy temp - 5 do +5 tak około 30kw ale nie dochodzi nigdy do zadanej 22.6. Jest tak 22C. Podnieść krzywą? Jak były te mrozy - 20 to chodziła cały czas i 55 do 60 kw.
https://forum.murator.pl/topic/260016-krzywa-grzewcza-panasonic-aquarea-9kw-150m2-pod%C5%82og%C3%B3wka/

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak nowy dom to musi swoje przyjąć zanim powie dość ;)

Jeśli osiągasz 41st.C na zasilaniu, co jest dla mnie kosmiczną wartością to ciepło wylatuje Ci dziurami i szparami lub zapowietrzona instalacja.

Jeśli nie osiągasz 41st.C co wydaje mi się bardziej prawdopodobne tzn ta pierwsza opcja

opcja czyli nowy, zimny, mokry dom :)

Jak dzisiaj miałem od 22 do 9 rano to podskoczyło od 21.4 do 22. Zmieniłem na 31C przy +15 a 41 przy - 10

Cudów nie będzie. Musisz wydłużyć grzanie jak chcesz mieć komfort. Widocznie chałupa tyle potrzebuje a pompa w tak krótkim czasie więcej nie da :/

Tak przy ciągłym tak, ale dużo większe zużycie

To jeszcze następne pytania.

15cm wełny masz w dachu ???

Ile styropianu w podłodze ?

Jaki masz przepływ na rotametrach ?

Jeśli przy grzaniu ciągłym osiągasz zadaną temperaturę to problem wynika z tego że w określonym przez ciebie czasie nie jesteś w stanie dostarczyć tyle ciepła ile jest potrzeba. Zapewne wygenerowana energia jest w większosci zużywana od razu przez dom.

Masz WM czy zwykłą "wentylację" ?

Włącz termostat , wyłącz grzanie czasowe i obserwuj ile czasu zajmie pompie aż wyłączy ją termostat. Będziesz wiedział ile potrzebujesz czasu ...

Grzanie czasowe to raczej w domach bardzo dobrze ocieplonych , w dużą akumulacją ciepła.

U mnie pompa startuje z deltą 6 i przepływem mocno ponad 30L

Edytowane przez kaszpir007
Witam, PROSZĘ O POMOC. Mam taryfę G12W 22do6. i 13 do 15. Podłogówka 100% 150m2. Dół grzeje do 22 i w nocnej do 22.6, góra tylko Sypialnia 20.6 w nocnej i 20 w dzień. Jak mam dobrać krzywą grzewcza? Póki co mam 30C dla +15 i 40C dla - 10. Przez całą noc czyli od 22 do 6 temperatura podskoczy tylko o 0.2. Ocieplony dom 15cm grafit, strop wata 25cm i skosy dachu 15cm. Proszę o pomoc. Nie za wolno nagrzewa? Przy temp - 5 do +5 tak około 30kw ale nie dochodzi nigdy do zadanej 22.6. Jest tak 22C. Podnieść krzywą? Jak były te mrozy - 20 to chodziła cały czas i 55 do 60 kw.

Po pierwsze grzejesz dom nierównomiernie. Grzej cały dom. Co znaczy, że grzejesz u góry jeden pokój? A co z resztą, wiatr hula? Poza tym dom jest kiepsko ocieplony. 15cm w skosach to 15 lat temu nie projektowałem, bo przy 18cm krokwi dawało sie 15cm w skosach, plus 10cm nabite od dołu.

30 przy +15 i 40 stopni przy -10 to jest jakiś horror.

Ooo. Tu coś w tym jest, 15 w dachu, na 25 cm strop, styropian 5 wylewka chyba 6cm

Styropian 5cm na parterze? Wylewka przy podłogówce ma mieć 5cm ponad rurki.

Edytowane przez pandzik
Najwyższa temp była póki co na 37, w mrozach grzałem 24h na dobę na prostej 35C i było dobrze

Masz mega straty energii przez dom, czyli ucieka Ci ciepło niesamowicie, że pomimo tak wysokiej temp.zasilania nie jesteś w stanie podnieść temperatury w domu.

Także musisz się pogodzić z tym, że dużo będziesz płacił za ogrzewanie no i dłużej grzać

Tylko 5cm styropianu w posadzce ?? A pod styripianem kolejne warstwy to jakie??

Jeszcze trzeba zwrocic uwage czy pompa w czasie swojej pracy produkuje jakas sensowna moc ,a nie ze poprzez jakies nieodpowiednie ustawienia lub bledy w instalacji bedzie startowac ostro a potem godzinami bidaczyc na najmniejszej mocy pomimo ze temp.zasilania wysoka.

Nie grzejemy domu temperatura a dostarczona energia.

Dwa przyklady delta 2,przeplyw 9l/min,temp zasil 37 pompa dostarcza do budynku 1,25kwh co godzine pomimo ze zasilanie 37 w domu zima.

2.delta 4,przeplyw 16l/min,temp.zasilania 30st pompa dostarcza do budynku 4,5kwh co godzine pomimo ze temp.zasilania o 5st nizsza w domu upal.

Dwa przyklady delta 2,przeplyw 9l/min,temp zasil 37 pompa dostarcza do budynku 1,25kwh co godzine pomimo ze zasilanie 37 w domu zima.

2.delta 4,przeplyw 16l/min,temp.zasilania 30st pompa dostarcza do budynku 4,5kwh co godzine pomimo ze temp.zasilania o 5st nizsza w domu upal.

A w jaki sposób wymusić wymusić większy przepływ na pompie obiegowej?

A w jaki sposób wymusić wymusić większy przepływ na pompie obiegowej?

Np.dobrą instalacja.

Jak np.w panasie ustawi sie delte 15 to pompa praktycznie caly czas bedzie chodzic na 9l/min jak sie ustawi delte 5st to bedzie chodzic np.na 16l/min.

Jak bedzie dobra instalacja c.o i nie bedzie sie grzal powrot to np zasilanie bedzie mialo 31st delta 5st i obiegowka bedIe zapitalac na 15l/min .

Jak bedzie skopana instalacja i bedzie sie grzal powrot delta bedzie sie zmniejszac obroty sprezarki tez i pompa bedzie coraz mniej energi przekazywac